Според едни българите без здравни осигуровки са 2 милиона, според министъра - два пъти по-малко | webcafe.bg
newscafe

Колко не се осигуряват за здраве? НАП не знае...

Webcafe.bg
19.04.2011, 10:51 (обновена 19.04.2011, 11:09)
Стефан Константинов

Снимка: © Sofia photo agency

Проблемът е, че винаги когато съм търсил отговор от НАП колко е броят на българите, които не плащат здравни осигуровки, те казват, че не знаят всъщност колко хора пътуват и са зад граница и реално ползват медицинска дейност, заяви здравният министър д-р Стефан Константинов

Колко е точният брой на българите, които не плащат здравни осигуровки? Не е ясно.

Според бившия заместник-министър на здравеопазването в кабинета Станишев - д-р Емил Райнов, близо 2 милиона българи са здравно неосигурени по данни от началото на годината.

Здравният министър д-р Стефан Константинов заяви ден по-рано, че става въпрос за 600 000 - 700 000 души, но не разполага с точна информация от НАП. 

Проблемът е, че винаги когато съм търсил отговор от Националната агенция по приходите, те казват, че не знаят всъщност колко хора пътуват и са зад граница и реално ползват медицинска дейност, заяви по БНР Константинов.

Близо 1.2 милиона е реалният брой на неосигурените българи, съобщава "Труд", като се позовава на НАП. Данъчните обяснили, че ако населението ни е 9 милиона - в това число и българите зад граница, тогава без здравни вноски ще са 1.8 млн. души.

Здравният министър д-р Стефан Константинов напомни, че в последните две години се въведоха по-строги изисквания за ползване услугите на системата. А именно - позволяват се до 3 неплатени вноски през последните не 12, а 15 месеца.

"Мисля, че това е пътеката, по която трябва да се върви. А същевременно на хората, които са трайно безработни, трябва да им се намери някакъв социален пакет, с който да бъдат осигурявани", смята министърът.

Според него тези гарантирани грижи обаче трябва да бъдат значително по-малко от тези, за които се осигуряват останалите българи. Защото те съвестно покриват данък здраве, а някои от българите плащали и върху максимална сума за здравна осигуровка.

Oще: българи  емил райнов  здравни осигуровки  министър  нап  стефан константинов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.