Детето, което падна във фонтана на НДК, ще се лекува в Германия | webcafe.bg
newscafe

Детето, което падна във фонтана на НДК, ще се лекува в Германия

Webcafe.bg
29.08.2014, 15:10 (обновена 29.08.2014, 16:12)
фонтан

Кристиян Кинчев е в будна кома след инцидента през май

Детето, което падна във фонтана на НДК на 1 май и изпадна в будна кома, ще замине за рехабилитация в Германия. Първоначално Фондът за лечение на деца отказа да отпусне средства за терапията на Кристиян Кинчев. След назначаването на служебен кабинет със здравен министър Мирослав Ненков и възстановяването на Павел Александров на поста председател на Фонда пари за рехабилитацията на детето бяха отпуснати.

Предишното ръководство на фонда за лечение на деца отказа финансиране. На родителите на Кристиян беше предложено довършване на лечението в България, но в страната все още няма нито клинична пътека за хора в будна кома, нито лечебно заведение, където може да се проведе специфичната за тяхното състояние рехабилитация. След първоначалния отказ на Фонда за лечение на деца да подпомогне възстановяването на детето, родителите му създадоха дарителска сметка в полза на момчето.

Германската рехабилитационна клиника Hegau-Jugendwerk ще приеме Кристиян на 15 септември. За лечението ще бъдат изразходвани парите от дарителската кампания, а недостигащата сума ще бъде покрита от Фонда за лечение на деца в чужбина. За рехабилитацията на Кристиян са необходими 80 000 евро, а по дарителската сметка са набрани 70 727 лв. и 3 390 евро. Рехабилитацията в клиниката ще продължи 84 дни, а след това ще са необходими и други усилия за излизане на детето от кома и стабилизиране.

До заминаването си за Германия, детето ще остане в болница „Св. Наум", а във Facebook страницата на „Спаси, дари на..." се появяват призиви Столична община да поеме част от разходите за лечението и болничния престой на Кристиян, тъй като той падна в необезопасената част около фонтана на НДК.

След инцидента, кметът на столицата Йорданка Фандъкова пое ангажимент там да бъдат поставени предупредителни знаци и табели, като вместо такива там бяха сложени хартиени бележки.

През септември предстои реконструкция на пространството пред НДК. На проектантите е възложено да предложат трайни мерки за обезопасяването на фонтана, като най-вероятно ще бъдат изградени парапети.

Oще: будна кома  кома  кристиян кинчев  лечение  лечение в чужбина  ндк  рехабилитация  събуждане  фонтан 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани