Не е работа на политиците да говорят за случая в Горна Оряховица, каза здравният министър Стефан Константинов | webcafe.bg
newscafe

Здравният министър каза нещо за бебето, здравето и ин витрото

Webcafe.bg
28.12.2010, 10:22 (обновена 28.12.2010, 21:14)
Стефан Константинов

Снимка: © Sofia photo agency

Не е мястото парламентът, където трябва да се дискутира този случай, заяви здравният министър д-р Стефан Константинов три седмици след огласените записи от СРС-ата

Не е работа на политиците да говорят за случая в Горна Оряховица. Като акушер-гинеколог аз бих могъл да говоря дълго, защото случаят е много интересен, но като министър няма да го направя, обяви днес в интервю за Би Ти Ви здравният министър д-р Стефан Константинов.

Не е мястото парламентът, където трябва да се дискутира този случай, заяви Константинов три седмици след огласените записи от СРС-ата.

На 28 ноември т.г. в МБАЛ "Свети Иван Рилски" почина момченце, родено от 17-годишната Боряна от Лясковец. Два дни по-късно четирима лекари бяха арестувани, а на 3 декември от МВР представи запис от телефонни разговори, направен със СРС-та. седмици след като вътрешният министър Цветан Цветанов огласи СРС-ата от подслушаните разговори на лекари от болницата в Горна Оряховица.

Здравният министър отново каза, че продължава да се срамува от думите на колегите си, които бяха записани след използването на специални разузнавателни средства от МВР. Министърът обаче не пожела да каже кой според  него е виновен в случая. Това е въпрос, който трябва да каже правосъдието, обясни той.

Според СРС-ата бебето е било родено живо, на 20 седмици и пет дни. От петорната експертиза по разследването за умишлено убийство на бебето става ясно, че е било мъртвородено.

И за ин витрото

Междувременно по БиТиВи здравният министър защити идеята да има възрастово ограничение за извършване на ин витро оплождане, тъй като случаят с 62-годишната родилка от Русе не бива да се повтарят. 

Ограничението трябва да бъде до 43 години и аз съм против тази възраст да се увеличава, обясни Стефан Константинов. Според него въпреки че е най-бедната държава в ЕС, България е първенец по ин витро, тъй като осигурява с бюджетни средства три безплатни процедури на жени до 43 години.

Ние сме много либерални в това отношение, защото в много други държави се плаща за ин витро, или се доплаща, или ограничението за жените е до 40 години, обясни министърът.

И за спешната помощ...

Според него новият регламент за финансиране на спешната помощ, който предвижда от 2011 г. въвеждането на годишен лимит в бюджетите, няма да остави пациентите без лекарска грижа.

Няма ситуация, при която да се стигне до такова положение, че 100 души да се лекуват, а 101-ият да бъде върнат. Просто ще бъдат въведени критерии за оказване на спешна помощ, но пациентът няма да бъде връщан, обясни Стефан Константинов.

Той уточни, че от март 2011 г. болниците сами ще провеждат търгове за хемодиализни разтвори, а също и за лекарства, които не се заплащат от здравната каса. Причината за това е, че здравните заведения най-добре знаят броя на пациентите си и какво количество медикаменти са им нужни за тях, обясни министърът.

Според него няма опасност процедурите да се провалят и болниците да останат без медикаменти. Но дори и това да се случи, министерството също и назначило търгове, за да има резервен вариант, обясни Стефан Константинов. Освен това, за да няма злоупотреби, е въведено изискването в търговете да не се купува на цена по-висока от миналогодишната, каза здравният министър.

Орязани кардиопътеки от 2011-а

Между 25 и 33% са намалени цените на клиничните пътеки за кардиологични заболявания. Клиничната пътека за лечение за остър инфаркт догодина е оценена на 4000 лева, вместо на 5200 лева, както е в момента, алармираха днес кардиолози.

НЗОК ще постави лимит и за броя на пациентите, които могат да бъдат лекувани и спасени с модерния метод - поставяне на стент. Определен е лимит от 2700 пациенти при положение, че през цялата 2010 г. стентове са поставени на 5000 души, обясни доц. Божидар Финков, национален консултант по инвазивна кардиология и бивш здравен министър по времето на НДСВ. Това означава, че всеки втори пациент ще бъде спасяван с операция от преди 50 години, а не с щадящия метод, изтъкна специалистът.

У нас една 15% от случаите на остър инфаркт се спасяват с помощта на ангиопластика, докато в страните от ЕС този процент е между 70 и 80 на сто.

Цените на клиничните пътеки за интервенционално лечение са намалени между 22 и 33%, при положение че бяха недофирансирани с 15-25%, казаха специалисти. За коронарография у нас досега здравната каса е плащала 900 лева, а през 2011 г. ще плаща 700 лева.

Неморално е да искаме доплащане от спешни пациенти, бих предпочела да спра работа, заяви от своя страна доц. Юлия Джоргова, шеф на кардиологичната клиника в университетска болница "Св. Екатерина" и координатор на европрограмата "Stent for life".

Според заложеното в тази програма у нас би трябвало до 2012 г. 75% от острите инфаркти да се лекуват с ангиопластика, която дава възможност да се избегне инвалидизацията и пациентът по-бързо да се върне към обичайните си задълъжения. Ако нещата не се променят това очевидно няма да се случи, коментира доц. Джоргова.

Агенция "Медицински одит" откри при проверките си, че в 4-5 от общо 40 катетаризационни лаборатории да правени необосновано кардиографии, но това не означава че трябва да накажат всички ни, заяви доц. Финков.

Специалистите по инвазивна кардиология са изпратили писмо със своите възражения до здравния министър Стефан Константинов, премиера Бойко Борисов, шефът на НЗОК д-р Нели Нешева, председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

България е на първо място по смъртност и инвалидизация в Европа вследствие на остри кардио състояния. У нас 65 % от всички смъртни случаи са причинени от сърдечно-съдови болести.

Oще: бебе  горна оряховица  ин витро  мвр  министър  процедури  стефан константинов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани