Ти верно ли ще гласуваш за РБ? | webcafe.bg
newscafe

Ти верно ли ще гласуваш за РБ?

Стоян Радев, режисьор и член на Гражданския съвет на РБ
02.10.2014, 10:43 (обновена 03.10.2014, 14:25)
реформаторски блок

Властта в случая наистина не е самоцел, борбата се води за нещо много по-съществено - целта е да се промени цялостното настроение по отношение на демократичното управление, което никога наистина не се е случвало по нашите земи. То непрекъснато е подменяно с фалшификати, като алибито на тази подмяна е справянето с някаква криза, а всъщност самата криза е резултат от тази фалшификация.

Има ли смисъл да се живее? А да се гласува? А да се гласува за Реформаторския блок?

Ако първият въпрос така и не получава еднозначен отговор, то какво остава за втория, а за третия пък да не говорим... Факт е обаче, че хората живеят, някои дори гласуват, а една част от тях даже имат намерение да зачертаят точно номер 7 в интегралната бюлетина. Защо, след като смисълът е съмнителен още на първото ниво и прогресивно намалява към следващите две?

Можем да отделим малко време, за да поразсъждаваме върху този любопитен парадокс - не за друго, ами, искаме или не, поне част от него засяга всеки от нас, а някои са му подвластни като цяло.

По отношение на онова, което се отнася до всички - безсмисленото живеене, май при него няма мърдане, защото работят инстинкти, които в повечето случаи са по-силни от рационалналното питане за целта, и, дори такава да не може да бъде посочена, караме нататък. Освен това колко му е, макар и не съвсем правомерно, да се сложи равенство между удоволствие и смисъл, а направиш ли го, основанията за живот започват да дебнат буквално отвсякъде - като тръгнеш от кухнята, минеш през целия свят и стигнеш до спалнята или обратно.

Ок, ясно, причините да живееш без много да му мислиш са уважителни, така да се каже, шапки долу пред чудото на живота с неговите малки радости и млък, но как да оправдаем този абсурд с гласуването? Защо свободни хора ще се връзват на подобна глупост?

Разбира се, веднага можем да причислим отиването до урната към безмозъчните удоволствия и готово. Човек се радва, когато може да се включи в нещо интригуващо, в някаква надпревара. Има приятен гъдел в това да получиш малка роля, да очакваш какво ще стане, какъв ще е резултатът, макар и до голяма степен той да е предизвестен. Ако пък си заложил на победителя, още по-добре - победата е едно от нещата, които без съмнение си заслужават, победата е най-сладката компенсация срещу липсата на смисъл, толкова сладка, че може напълно да го замести.

Добре, така да бъде - голяма част от тези, които гласуват, без да са задължени, го правят заради мержелеещото се удоволствие от състезанието. Да, те нямат разумна причина, защото вотът им не води до нищо съществено, но пък има тръпка и възможност за победа.

Не отварям дума за ония, които продават гласа си, защото в ироничната рамка на нашето разсъждение няма как да спазим закона и да ги наречем престъпници. Законите и присъдите важат там, където някакъв смисъл може да ги диктува, но, ако такъв висок смисъл отсъства... Тогава купуването и продаването на гласове е забавление. Както, в най-добрия случай, и всичко останало.

И така стигаме до най-странния въпрос, свързан с най-странните птици - тези, които гласуват за Реформаторския блок. Кое ги прави най-странни ли? Ами, достатъчно е да споменем само тяхната готовност да преобърнат целия разказ дотук, като заявят, че има смисъл. И, не, не, няма да го направят, защото не познават екзистенциалната философия и абсурдистите. Напротив, повечето от тях дори изповядват тези идеи, но нюансират позицията си и твърдят, че има смисъл, въпреки това и въпреки на пръв поглед отчайващата конкретна ситуация в страната ни.

Някои го правят, защото са наистина консервативни и не поставят под съмнение божествения план и неговия ценностен ред. Други имат по-либерална нагласа, но пък намират свои основания да се държат сериозно, сякаш наистина нещо може да се случи.

За първите няма какво да кажем. Всичко, което вече изрекохме, звучи нехайно, ако не кощунствено, в техните уши. И правилно. Затова по отношение на тях запазваме почтително мълчание. Интересно е обаче с какво биха се оправдали вторите, какви са техните аргументи, в какво намират смисъл и как то се отнася точно към Реформаторския блок.

В очакване на отговорите им можем да припомним, че блокът представлява видимо нестабилна коалиция от малки партии в център-дясно, претърпели провал на последните парламентарни избори. Гражданските протести родиха този съюз и той съществува, като събира покрай себе си електорат, чиято численост далеч не е достатъчна да превърне реформаторите в управленски фактор. Управленски фактор те могат да станат, ако склонят да се коалират с ГЕРБ на Бойко Борисов - перспектива, разтърсваща и без това крехката постройка, заедно с и без това малобройните нейни симпатизанти.

Е, имате думата. Защо да се гласува за такова нещо?

Нека първо кажем как така въобще има смисъл, като май няма. Там е работата, че в абстракцията на подобно общо говорене има и няма стават едно и също. Ако извадим смисъла от себе си и го подложим на съзерцателно обсъждане някъде там, то присъствието му или отсъствието му престават да имат значение. Затова ние се отказваме да го вадим от себе си и го разглеждаме вътре в нас, преживяваме го конкретно и скромно в ограничените ни човешки рамки на тази земя.

Тогава започваме да говорим за смислени постъпки, смислени хора. Определяме ги като такива, ако те съдържат в себе си не просто стремеж към лични удоволствия, а и една идея за съхранение на общото благо, доколколкото крайното преследване на персонално удовлетворение може да бъде както саморазрушително, така и унищожително по отношение на цялото. Водени от подобен възглед ние избираме да подкрепим някого, когато той демонстрира такава разумна нагласа.

Има представители на Реформаторския блок, готови да гласуват закони, които ограничават имунитета на политиците, правят ги в по-голяма степен контролируеми от избирателите, като в това число застрашават и самото оставане на реформаторите във властта. Предложението за кратък мандат на следващия парламент е стъпка в тази посока. То е проява на мисъл за общото, която надхвърля частния интерес. Разбира се, тези, които гледат на гласуването само като на възможност за победа на техния отбор - засега те са мнозинство, няма как да проумеят далновидността на такъв ход. Което не значи, че ходът не е наистина рационален и в полза на гражданите.

В този ред на мисли естествено се разбира и нежеланието на част от реформаторите да влизат в неясни управленски коалиции. Властта в случая наистина не е самоцел, борбата се води за нещо много по-съществено - целта е да се промени цялостното настроение по отношение на демократичното управление, което никога наистина не се е случвало по нашите земи. То непрекъснато е подменяно с фалшификати, като алибито на тази подмяна е справянето с някаква криза, а всъщност самата криза е резултат от тази фалшификация.

Желанието да стоиш настрана от заразеното с корупция управление и да се опитваш да го подложиш на лечение с конкретни законови и кадрови мерки, преди ти сам да се включиш в него, може да изглежда като странна и слаба позиция, но, ако се замисли човек, другото наистина е лишено от съвсем проста логика.

Да упрекваш здравите, защото са малцинство, е особена стратегия, която за съжаление властва наоколо. Да, в масовата епидемия има отчайващо утешение, че всички сме в кюпа, но, ако излезем от комата, ще се сетим, че трябва да подкрепим здравия, защото е добре ние да отидем при него, а не той да дойде при нас.

Но защо да наричаме Реформаторския блок здрав, като и той проявява очевидни симптоми на заболяване? Това, което дава надежда, е дискутирането на тези симптоми от членовете на самата коалиция. Отново слаба постъпка на фона на традиционното монолитно поведение на партиите в топ 3. Ако обаче си дадем сметка, че тяхната сила не се е превърнала в общо национално качество, а е свързана единствено с лично облагодетелстване, ще погледнем с други очи на едно нестандартно, макар и колебливо на този етап поведение, което се опитва за пръв път да стъпи на твърдо и да изведе на светло родната политическа класа.

И въобще сигурно можем да се съгласим, че през годините много неща при нас се преобърнаха до такава степен, че нормалното и ненормалното, силното и слабото, полезното и вредното смениха местата си. Това, разбира се, е проблем само за тези, които виждат смисъла и се грижат за неговото съхранение. За останалите: няма смисъл - няма проблем. Докато не започнат да се самоизяждат в преследване на удоволствието, което го замества.

Този шеговит текст, написан два дни преди деня за размисъл, няма за цел да прави скрита политическа агитация. Така или иначе той би проговорил само на тези, които могат да го чуят. И все пак, скромната амбиция на неговия автор е да предложи пътека за излизане от порочните стандарти на едно мислене, което и да изглежда, че води към добро, не води към добро.

Oще: вот  гласоподаватели  гласуване  десни  избори  избори 2014  предсрочен вот  рб  реформатори  реформаторски блок  смисъл  стоян радев  центристи  център-дясно 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

62 VK | 04.10.201422:29

Даже още по-лесно е станало Усмивка
Как се става независим кандидат за депутат:


"В Изборния кодекс „Манолова" беше намален символично депозитът, който внасят инициативните комитети - на 100 лв. По-малко парафи се изискват и в подписката за тях - 1000."

Та кво не можело???
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

61 VK | 04.10.201421:53

"60 Rowan | 04.10.20
....."
На крива ракета космоса и пречи!
Кво има толкоз да избирате, та все не ви аресва? Нема се жените за тия партии. То, ако и жени си избирате толкоз капризно, се ергени да сте!
Обаче е модерно да си наопаки на всичко и "нема за кого да гласувам" .
Ама после нема ми мрънкате - кое колко криво било!
Дигате си задниците и отивате да гласувате! После, ако не става тва, дето са обещали, поне да има от кого да търсите вината! Стига с таа идиотщина- "всички са маскари" !

А относно участието на некой в изборите:

Кви партии, кви 5 лева ?
Ми като имаш мерак, го правиш!
Събираш 7000 подписа в подкрепа на кандидатурата ти , некви кинти имаше за регистрация на независим кандидат и тва е .
Дали беха 7000 или повече по новия кодекс, не съм сигурен, ама мисля че толкоз беше.
Не ставало....става и още как!
Ама по-лесно е да мрънкате и да се праите на велики из нета, нали !
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

60 Rowan | 04.10.201419:19

И ти отговарям както тогава:

26 Rowan | 05.07.201315:52

Леле, и после аз съм бил наивен... Оня, без грам агресия ти казвам, че този процес който описваш е:

1. Безотговорен - някой да създаде нещо, пък ние ще го подкрепим ако ни хареса. Ама какво нещо и кой да го създаде? На квартално ниво и аз съм навит да работя за някого или някаква организация, на национално - не, щото според мен е небъдна работа.

2. Дългосрочен - да създадеш партия (щото трябва да е партия, ония са си гласували такъв член в закона за политическите партии), да и събереш популярност в национален мащаб, да накараш масовия избирател да повярва на личностите й.. отново в национален мащаб - минимум 5 години и нагоре. До тогава същите тези ще контролират властта и медиите.

3. Трябват много пари. Ама наистина много. Да поискаме от олигарсите ли?

Същото това в регионален мащаб е пропорционално по-краткосрочно, изисква по-малък финансов ресурс и по-отговорно от страна на избирателя, щото трябва да си познава кандидата, а на местно ниво повече хора ще се навият да правят нещо, щото имат реална перспектива. Те това са фундаменталните разлики между двата вота и точно за да не влязат нови играчи, партиите целокупно отхвърлят мажоритарния вот.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

59 Оня Дето Го Трият | 04.10.201418:40

Да, точно така. Това е повторение на въпроса, който ти задавам и в момента:

Защо щом 50 % от хората се смятат за много капризни и няма за кой да гласуват, не се жертва някой чист и достоен като теб, та да обере тия гласове?
Тогава съм говорел за формация, сега казвам да си конкретно ти - понеже държиш на мажоритарни избори. Аз гласувам за тия, които утре се явяват, но ако се беше родило нещо по-чисто бих го подкрепил

Къде виждаш противоречието?

Само че такива като тебе първо им е крива избирателната система, после са им криви кандидатите дето са на тезгяха, после им е криво нещо друго.
Затова казвам, че ти даже самия себе си да видиш на плакат, пак ще има за какво да мрънкаш как никой не заслужава гласа ти и системата нещо не е у ред баш...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

58 Rowan | 04.10.201418:28

Ончо, и това ако не е твоя оферта да правим партия с тебе...

25 Оня Дето Го Трият | 05.07.201315:21

Роуън

Положението е безнадеждно и по тая причина ти предлагам единственото спасяващо начинание
Някакъв вид обединение на що-годе читави хора в някаква формация, която да ги представлява. Знам че звучи идеалистично, но все има хора, които :
- не са тъпоглави комунисти (основно БСП)
- не са турци в родовообщинен строй (ДПС)
- не са човекоподобни цигани (всички)
- не са мутри (ГЕРБ) или олигофрени (Атака)

А такива хора има. Аз не съм в никоя от горните категории. И ти не си. Има ли партия, която да представлява в момента точно твоите възгледи?
Май не.
Избирателната система, която и да е, ще дава все същите резултати при обединението на горните и разединението на нормалните хора.
Следователно е тъпо да се караме за избирателни системи ии подобни несъществени неща, при положение че имаме повече сходни черти, отколкото различни ако погледнеш по-глобално.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

57 Оня Дето Го Трият | 04.10.201417:32

Роуън

Тоя разговор с Ончо на ум ли си си го водил? Я припомни кога и къде Оня ти е предлагал интернет партии да правиш? Шокиран

И като типична шушумига, каквато си, пак си изми ръцете нещо със системата или с някой друг. И отново с измислици разбира се. Само забрави да повториш лафа за дето Оня бил живеел с майка си

А нито Оня брани статуквото, нито системата ти е виновна. Има незает електорат от 50 % мрънкала като тебе дето нямало за кой да гласуват. Те при каквато и да е система пак ще мрънкат и ще викат, че няма за кой да гласуват. А ти ако беше такъв умник и мъж, щеше да се явиш и да им дадеш това което искат, вместо да си измисляш въображаеми разговори с Оня

Нас не ни гледай, ние ще гласуваме за каквото се предлага на тезгяха. Въпроса е вас мрънкалата какво да ви правим, дето дори себе си не харесвате?

Аз съм сигурен, че ако се видиш на плакат ще се самонаплюеш и пак ще измилиш за какво да хленчиш срещу собствения си образ Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2012, 21:20

56 Ampeli Kuku | 04.10.201417:20

смешник смешник смешник смешник смешник смешник смешник смешник

Боже колко мъка има по белия свят! луд!?!?!

Патриотите Не загинаха марцина бе юроде! Биберон

Ще се борят с Ончо или с Дембелчо Мама??? Уффффф..... боксиране

Затова сте се докарали до това падение- кучета да ви ядат професорите, а цигани да ги бият. Комунистите си правят душевни мастурбации , а вие си гласувате ВСЕ за ТЯХ! Пропорционално или НЕ!

ДОКОГА бре Българино ще спиш като пиян ДЕКАМЕСЕ секретар? алкохолик НЕ! бам! бам!

ЗАГНИВАТЕ И ЗАГИВАТЕ ! китарист пръц - хръц
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

55 Rowan | 04.10.201416:04

Паячке, отговори на лични въпроси давам само лично.

Но на въпроса: Защо кадърните и знаещите ги няма в листите?, отговорът се крие в един отдавнашен спор с Ончо – за избирателната система. Та там на моят въпрос: „О.К. бре Ончо, критиките срещу мажоритарната система ги видяхме, я кажи ти какво предлагаш?“

Наш Ончо предложи: „Аре да направим една интернет партия – виж колко хора сме, та така да сразим алчните корумпирани политици!“

Тогава културно не му отговорих: „Дори и да има бъдеще идеята, Ончо, ти за чий си ми в тази партия, като нищо не знаеш и от нищо не разбираш?“, а тръгнах да му обяснявам, защо теоретично предприятието е обречено. Още не ми е простил, че не прегърнах идеята му…, та и той да се вреди в политиката.

Не за мен иде реч Паячке, а за всеки разумен човек партийната система е блато фрашкано с кресливи Ончовци, които са там единствено благодарение на продажността си, произтичаща от ясното осъзнаване, че за нищо не стават. И тези Ончовци ще бранят статуквото с цената на всичко. Имам познати, които си зарязаха работата или бизнеса, давиха се няколко години в това блато и сега са на хиляди километри от България. Отказаха се да се борят, щото борбата с Ончовците е обречена при тази избирателна система.

Пропорционалната система е системата на Ончовците и докато парламентът се избира по нея, ще бъдем управлявани от Ончовци.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

54 паяка | 04.10.201414:59

Ти, Роване, недей така снизходително, ами отговори по същество на въпроса: "Що не се кандидатира, като си най-умния сред умните"- не знам дали е зададен с ирония, но аз питам сериозно. Или пък си кандидат?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

53 Rowan | 04.10.201414:41

Офф, добри хора, цъкнете някое плюсче и на Ончо, че кръв му капе от сърцето. Ето, аз ще му цъкна… Недей плака Ончо, няма мама, няма… те са глупави и не разбират!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани