ДПС води тютюнопроизводители на протест | webcafe.bg
newscafe

ДПС води тютюнопроизводители на протест

Webcafe.bg
06.01.2014, 10:39 (обновена 06.01.2014, 14:01)
тютюн

ДПС обявиха, че подкрепят протеста. ГЕРБ ги заподозряха в опит да върнат фонд "Тютюн"

Около 500 тютюнопроизводители от цяла България излязоха на протест в центъра на Харманли. Те запалиха бали с продукцията си на паркинга, където са се събрали. Гневът им е провокиран от закъснялото изкупуване на ориенталския тютюн и ниската цена, която им е предлагана. Макар фирмите купувачи да са частни, производителите призоваха държавата да изпрати свои експерти по оценяване на качеството на продукцията.

ДПС обяви, че подкрепя протеста. Семействата, които се занимават с този поминък, са предимно електорат точно на Движението за права и свободи.

Тютюнопроизводителите блокираха главния път Е-80 край Харманли. Общинската администрация в града обяви, че не е дала разрешение за протеста заради предстоящите в града чествания за Йордановден. Тютюнопроизводителите обаче посочиха, че са уведомили местната власт и полицията и ще проведат демонстрацията.

Картел?

Въпреки че обикновено изкупуването започва още в началото на декември, тази година фирмите все още не са започнали приемането на продукцията. Само една от компаниите предлага изкупуване на цени с 2 лева по-ниски от миналогодишните.

Тютюнопроизводителите настояват изкупната кампания да започне веднага, а цената да е 7 лева за килограм, вместо предлаганите около 5 лева.

Производителите се притесняват, че в момента качеството на тютюна им се влошава. Те са убедени, че между фирмите има картелно споразумение.

Държавата може да реши проблема с ниската изкупна цена на тютюна, като отнеме лиценза на търговските дружества, ако те са нелоялни към тютюнопроизводителите. Това заяви пред Фокус кметът на Неделино Стоян Беширов. Той обясни, че подкрепя икономическите искания на протеста на тютюнопроизводителите, но блокирането на пътища няма да реши проблема.

Според него дружествата не си изпълняват договорите към тютюнопроизводителите и положението става изключително тежко. След като се разговаря с министър-председателя, следва държавата да натисне търговските дружества и да ги задължат, каза още кметът на Неделино.

„Ако дружествата отказват и продължават да пасуват, това означава, че трябва да им се отнеме лиценза и да се потърсят други търговски дружества, които да се лицензират и които ще бъдат лоялни към тютюнопроизводителите си“, допълни Беширов.

„В момента е най-подходящото време за стартиране на кампанията", на свой ред заяви пред Нова телевизия Николай Тонев, изпълнителен директор на фирма за изкупуване на тютюн. „Кампанията започна от петък. Качеството на тютюна обаче е много по-лошо от миналата. Гръцкият пък е с много по-високо качество, затова и цената му е по-висока". По думите му в южната ни съседка тютюнът се изкупува за около 4 евро.

Искаме си регулациите

Председателят на ДПС Лютви Местан заяви пред bTV, че за днес в партийната централа е насрочена среща с ръководството на Асоциацията на тютюнопроизводителите в централата на ДПС, на която партията ще представи своите законодателни инициативи, преди да ги внесе в НС. Според него тютюнопроизводителите искат неща, които са имали до началото на управлението на ГЕРБ през 2009 г.

„Законът за тютюна им гарантираше началото и края на изкупната кампания. Ако се забави изкупната кампания, особено в такава мека зима като тази, тютюнът се влошава, той не може да ферментира в домашни условия. Второ - законът задължаваше МС да определя минимални изкупни цени. Трето - имаше фонд „Тютюн" за форсмажорни обстоятелства. Сега нищо от това не остана, защото Борисов и Цветанов отмениха закона за тютюна и поставиха тютюнопроизводителите на произвола на съдбата", заяви Местан.

ГЕРБ мотивираха действията си с нови европейски правила, но Местан посочи, че „в цял свят това производство е до някаква степен регулирано, то не може изцяло да бъде либерализирано, тъй като стигаме до такава ситуация, в каквато се намират тютюнопроизводителите днес. Ние имаме идеи за частично възстановяване на регулацията, за да се уредят законово екзистенц минимума от интересите на тютюнопроизводителите".

„Всеки път, когато се поставя въпросът за тютюнопроизводителите, възниква въпроса за това дали специалният законов режим, който да урежда това производство, не влиза в противоречие с интереса на други браншове. Не. Тука става въпрос за определени райони, в които точно заради характеристиката на почвата, няма кой знае какви възможности за алтернативно производство. Това е създадено от Бога едва ли не монокултурно селско стопанство и държавата не може да си затваря очите пред тези обективни дадености", заяви той.

Изплащането на субсидии в сектора трябваше да приключи през 2010 г., но България получи разрешение от Брюксел да ги продължи само при структуриране на отрасъла и насочване към алтернативни култури. Според различни изследвания регионите, където се отглежда тютюн, са неподходящи за голяма част от земеделските култури, но все пак там може да бъдат отглеждани билки и медицински култури, както и различни видове зеленчуци.

През лятото на 2013 г. България подготви искане до Eвропейската комисия средствата за подпомагане на тютюнопроизводителите да се увеличат с 11.5 милиона лева (при изплатени през пролетта на същата година 72 млн. лева от бюджета). Увеличението бе поискано, защото производителите са заявили пет хиляди тона повече произведен тютюн. Това е ясен знак, че алтернативи не се търсят.

Общо регистрираните производители у нас са 33 360, а реално заетите са около 200 000 души, което ни поставя на първо място в Европа.

Искат си фонд „Тютюн"

В отговор на обвиненията Цвета Караянчева от ГЕРБ припомни, че по времето на кабинета „Борисов" до 25 ноември всяка година тютюнът е бил изкупуван на цени до 7,50 лв. „Значи тази либерализация, срещу която скачат ДПС, е вършила работа. Фирмите изкупуваха и заедно с тях имаше представители на службите „Земеделие", които оценяваха качеството на тютюна. Попитайте управляващите защо не се случи тази година", заяви депутатът.

По думите й още през септември 2013 г. са се появили съмнения, че ДПС иска да възстанови фонд „Тютюн", а заедно с него и „лицензионният режим, който позволяваше определен брой фирми да изкупуват тютюна, фирми, които си купуваха лицензионно разрешение и можеха да правят картелни споразумения. Сега изкуствено отново се забави изкупуването на тютюна, за да може да има аргументация партия ДПС да вкара отново тази порочна практика на фонд „Тютюн".

Oще: дпс  злоупотреби  изкупни цени  лютви местан  тютюнопроизводители  цвета караянчева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани