Властта бърза с проекта за НК | webcafe.bg
newscafe

Властта бърза с проекта за НК

Webcafe.bg, по БНР
12.01.2014, 11:48 (обновена 13.01.2014, 12:05)
Правосъдие

За мнения и препоръки по проектозакона за промени в НК - по мейл на Министерството на правосъдието

Властта бърза с проекта за нов Наказателен кодекс, който в сряда, 15 януари, ще влезе за обсъждане в Министерския съвет, стана ясно днес от предаването "Неделя 150" на БНР.

Действащият в момента НК, многократно поправян, е приет в далечната 1968 г.

На 22 януари предстои Европейската комисия да излезе с поредния критичен доклад за състоянието на правосъдието и вътрешния ред, следствие от наложения ни безсрочен мониторинг от Брюксел при присъединяването на България към ЕС.

Корекцията на текстове в НК продължава и в момента, не защото не са били качествени, а за да бъдат успокоени притеснените, заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова и изрази учудване от липсата на позиция на правозащитните организации по предложението да отпадне доживотния затвор без право на замяна.

Златанова заяви, че текстовете от проекта за нов Наказателен кодекс, които смутиха журналисти, неправителствени организации и други гилдии, ще бъдат прецизирани. 

Както вече стана ясно, отпада затворът за снимане на граждани без тяхно съгласие.

Предстои да бъде прецизиран текстът, според който на затвор подлежи всеки български гражданин, "който се постави в услуга на друга държава или на организация под чужд контрол, за да й служи във вреда на републиката".

Срещу това предложение се обявиха неправителствените организации, които предупредиха, че тяхната дейност може да попадне под ударите на разпоредбата.

Досега Златанова защитаваше формулировката и настояваше, че същият текст е и в настоящия НК, без да коментира известни допълнения в текста, които обезпокоиха правозащитниците. Пред БНР тя посочи, че ще бъде направена редакция, за да ги  успокои. 

"За всеки юрист е ясно, че целият състав на чл. 305 касае само деяния във военно време, но не всеки е юрист и ще обясним по-бъбриво разпоредбата, щом трябва", каза вицепремиерът.

На редакция ще подлежи и текстът, свързан с престъпленията, представляващи жестокост към животни. 

"Ще има и други поправки, а новият текст ще бъде качен на сайта на правосъдното министерство. Моят план е обсъждането да продължи до окончателното приемане на текста, което може да отнеме от месеци до години", каза правосъдният министър. 

Златанова критикува правозащитните организации, които, така активни в обсъждането на новия Наказателен кодекс, избягват да коментират една от най-чувствителните за обществото теми в него - за отпадането на доживотния затвор без право на замяна. "Правозащитниците бягат от коментар по този текст, дали защото е непопулярно или защото виждат, че гражданите на улицата се противопоставят", заяви тя. 

По думите й боязливостта да се заеме позиция по темата, която е твърде болезнена за близките на жертви на тежки престъпления, помага на популизма. "Казах личното си мнение - противопоставям се на доживотния затвор без право на замяна, защото смятам това наказание за антихуманно по същността му", коментира тя.

Новият проект съдържа 600 текста в 243 страници. Властта предвижда близо 3 месеца обсъждания по проекта. Според юристи необходимо е поне два пъти повече време за целта.

Зинаида Златанова не каза дали ще отпадне скандалния чл. 307.

"... Става въпрос за провала на България в борбата срещу корупцията и вкарания в НК през 2001 г. чл. 307, който наказва със затвор всеки, който предложи подкуп на корумпиран чиновник, като по този начин не позволява нелоялните държавни служители да бъдат  уличавани  контролирано след разрешение от съда, както това се прави в по-развитите страни по света.

Кой е против премахването на тази пречка в закона, която по всичко личи е неудачна за корупционната ситуация в страната? Против са само държавните служители, които се хранят от подкупи", пише в "24 часа" журналистът Слави Ангелов.

 

Oще: нк  проект 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани