Народното събрание взе решение за закриване на Комисията за защита от дискриминация | webcafe.bg
newscafe

За 3 минути „Атака” закри Комисията за защита от дискриминация

Webcafe.bg
20.05.2010, 14:28 (обновена 20.05.2010, 17:55)
Волен Сидеров

Снимка: © БГНЕС

Волен Сидеров зорко брои неизтрезнелите депутати от опозицията

Народното събрание отхвърли годишния отчет на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), а искането на "Атака" да бъде закрита предизвика бурен скандал в парламента. Аха-аха Комисията да бъде закрита заради разсеяни при гласуване депутати, които обаче при повторното гласуване се поправиха.

Всичко започна с обсъждане на отчета, когато парламентарната Комисията по правата на човека внезапно излезе с предложение да се закрие КЗД. От началото на създаването си тя се оглавява от бившия депутат от ДПС Кемал Еюп.

Последва остър дебат, който раздели депутатите на два лагера. Най-активни от едната страна бяха депутатите от "Атака", които искаха закриването й, а от другата страна депутатите от левицата и от ДПС, които се обявиха срещу такова решение.

При обсъждането на отчета Павел Шопов от "Атака" заяви, че КЗД е една измислена комисия за създаване на щатове и трябва да се прецени нужно ли е изобщо да я има.

Според него още със създаването си е била предопределена да бъде комисия на ДПС. Шопов каза също, че държавата харчи излишни пари за тази структура и само за м.г. това е струвало между 3-4 млн. лева.

Тунчер Кърджалиев от ДПС му отговори, че ако от "Атака" инициират такава законодателна инициатива, тогава за пореден път ще дискредитират ГЕРБ като управляваща партия. "Вашата омраза към нас е наша привилегия", добави той.

Мая Манолова от КБ предупреди ПГ на "Атака" да не тръгва на атака към Комисията за защита от дискриминация. Тя отново наблегна, че разправата с независимите органи и регулатори е с цел да се подменят съставите им по политическа принадлежност. "Не посягайте на тази комисия", заяви соцдепутатката.

Подкрепи я и колегата й Ивелин Николов, който с ироничен тон предложи да се закрият не само регулаторните органи, ами и партиите. "Сбъдната мечта е на една партия, един рай, само не знам какво ще прави малкият фюрер, който стои отзад, защото не може да има двама фюрери", така описа той от парламентарната трибуна ситуацията.

Волен Сидеров нарече ДПС антидемократична и антиевропейска партия.

Пълно объркване настана при първото гласуване на решението за закриване на комисията - с 56 гласа "за", 38 "против" и 27 "въздържали се" парламентът я закри. При повторното гласуване разсеялите се депутати най-после разбраха за какво гласуват, отхвърлиха предложението и възстановиха справедливостта.

Шум и обиди в пленарна зала

Големият скандал избухна именно след второ гласуване.

Михаил Миков от Коалиция за България нарече депутатите от "Атака" антисемити и ксенофоби, след което хората на Сидеров започнаха да тропат по парламентарните банки. В безуспешни опити да въдвори ред в залата председателят на НС Цецка Цачева даде извънредна почивка.

След почивката Волен Сидеров заяви в кулоарите, че "Атака" не е предизвикала нищо, причината да прекъсне заседанието бил изчерпаният дневния ред, а не заради безредици в залата.

"Г-н Миков често пъти се изказва недобре изтрезнял и този път мисля, че беше в такова състояние, както и Ивелин Николов, който е известен със своята махмурливост и с това, че бие шамари на свои съпартийци", каза Сидеров. Той посъветва социалистите, които били в дълбок политически срив, нервни и истерични, да не излизат на трибуната в следващите три-четири години.

Oще: атака  волен сидеров  дискриминация  комисия  народно събрание 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани