200 000 чиновници в Калифорния минават на минимално заплащане | webcafe.bg
newscafe

200 000 чиновници в Калифорния - на минимални заплати

Webcafe.bg , По Associated Press
02.07.2010, 17:02 (обновена 02.07.2010, 17:47)
арнолд

Снимка: © Getty Images

Губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер е в трудна ситуация - трябва да прави икономии, а новият бюджет на щата още не е приет

Губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер разпореди днес 200 000 чиновници в щата да минат на минимално почасово заплащане, според федералните стандарти, заради сериозните финансови проблеми на най-задлъжнелия щат в САЩ.

Това означава, че на повечето служители през юли ще се плаща по $7.25 на час. Намалението е предвидено в новия проектобюджет на щата, който обаче още не е приет. Затова се налага Шварценегер да прибегне до заповедта.

Преди две години обаче подобна мярка беше отказана. Говорителят на Шварценегер Aарон Маклиър заяви, че служителите ще усетят намалението в следващия си чек за заплати.

"Тъжен ден е, когато шефът иска от работниците си да понесат солидарно последствията от проблемния бюджет", казва Пати Велез, учен, който работи в сферата на околната среда и президент на California Association of Professional Scientists - организация, която също ще бъде засегната от орязването на бюджетните разходи.

Губернаторът-републиканец Шварценегер е разочарован от законодателния провал да се гласува бюджета на Калифорния, в който зее дупка от 19.9 млрд. долара бюджетен дефицит, след като новата фискална година започна в четвъртък, 1 юли. Миналата година проектобюджетът беше обсъждан цели сто дни преди да бъде одобрен окончателно.

Заповедта на Шварценегер няма да засегне 37 000 работещи, включително магистралните полицаи, които са в профсъюзите, които вече подписаха новите си договори. Тези договори включват съкращения на заплати и пенсионни реформи, които ще спестят държавни пари.

Лошо, много лошо

Шварценегер представи проектобюджета си, който включва амбициозни мерки и финансови съкращения."Калифорния не е Вашингтон и ние не разполагаме с лукса да печатаме пари или да си позволим дефицит от трилиони долари", заяви Шварценегер при представянето на проектобюджета, като намекна за рекордния бюджетен дефицит от 1.3 трилиона долара в бюджета на САЩ.

За Калифорния се предвижда щатът да похарчи през бюджетната година, която приключва на 30 юни 2011-а, 82.9 млрд. долара. Съкращенията на разходите достигат $8.5 млрд. и засягат  сферата на образованието, здравеопазването, социалните служби, проектите в областта на транспорта и програмите за опазване на околната преса.

Проектобюджетът трябва да бъде приет с 2/3 мнозинство в двете камари на парламента на щата Калифорния. Това ще е обаче твърде проблемно, тъй като демократите държат контрола, а в него са представени и всички крайности на политическия спектър, които са привърженици на твърдата линия и които биха могли да се противопоставят на идеите на губернатора.

Oще: арнолд шварценегер  бюджет  губернатор  дефицит  калифорния  криза 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани