Европейски енергиен съюз срещу руския монопол | webcafe.bg
newscafe

Европейски енергиен съюз срещу руския монопол

Webcafe.bg
22.04.2014, 16:37 (обновена 22.04.2014, 17:34)
туск

Поне десет държави зависят от „Газпром" за повече от половината си доставки, казва премиерът на Полша Доналд Туск

Еврейският съюз трябва да създаде енергиен съюз, за да ограничи влиянието на Русия. Независимо от развоя на кризата в Украйна, газовата зависимост от Москва прави Европа слаба, пише премиерът на Полша Доналд Туск в статия във в. „Файненшъл таймс", предлагайки решение срещу руския газов монопол.

За да се регулира търсенето и предлагането на синьото гориво в Европа и да се ограничи поскъпването му за определени държави, ЕС трябва да създаде единна енергийна структура, която да купува газ за съюза. По този начин в дългосрочен план ще се възстанови конкуренцията на свободния пазар.

Европа трябва да приеме общ механизъм за договаряне, а Европейската комисия да участва във всички преговори. Необходима е липсата на всякакви тайни клаузи, двустранни споразумения и всичко останало, което може да „изкриви" пазара, пише полският премиер.

По примера на изграждащия се МВФ и Европейската агенция за атомна енергия Евратом, с помощта на която държавите-членки купуват уран за ядрените си централи, създаването на единния енергиен съюз няма да е първият проект, който ЕС реализира на общоевропейско ниво.

Този проект ще върне общността към корените ѝ, предлага Туск.

А президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой сравни предизвикателствата към ЕС към днешна дата със събитията от 50-те г. на миналия век, в следствие от които се създава Европейската общност за въглища и стомана.

Новите задачи към Европа, според Туск, са изграждането на енергийна инфраструктура, защото поне десет държави зависят от „Газпром" за повече от половината си доставки. Брюксел трябва да участва в съхранението на запаси и изграждането на газовите връзки за страните, където сигурността на доставки е най-малка, а зависимостта - голяма. В предложението се залага идеята Брюксел да може да участва в съфинансирането до размер - 75 % от цената на проекта.

Европа трябва да извлича и обработва всичките си налични изкопаеми горива като въглища и шистов газ, настоява премиерът на Полша.

Следващ момент в единния енергиен съюз е обръщането към партньори извън Европа, които според Туск са САЩ и Австралия. За разлика от далечните в технологично отношение години след създаването на Европейската общност за въглища и стомана, сега всичко може да се транспортира с кораби.

ЕС, както и осем от източните ѝ съседи, през 2005 г. създадоха Енергийна общност, с цел разширяване на европейския енергиен пазар на Изток. Всичко това има за цел да засили сигурността и енергийната обезпеченост на Европа. В тази посока гледа и Полша, уверява премиерът Доналд Туск. В последните седем години страната е инвестирала над 2 млн. лв за увеличаване на капацитета на складовата база, изграждане на газов терминал, свързване на газовата мрежа с други държави и за инвестиции във възобновяеми източници.

У нас идеята за единен европейски газов съюз бе подкрепена от Реформаторския блок. Това е и едно от основните предложения, свързани с кризата с Украйна, непосредствено преди евроизборите. Реформаторите дори инициираха срещи с други партии, за да се превърне предложението в национален приоритет. Засега липсва по-сериозна подкрепа от страна политическите формации в България. ГЕРБ подкрепя идеята, въпреки предположението на лидера ѝ, че големите европейски държави ще са против.

Oще: газ  газова независимост  евратом  енергиен съюз  енергийни доставки  ес  мвф  полша  реформаторски блок 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани