Депутатите от БСП и "Атака" подкрепят предложението за замразяване | webcafe.bg
newscafe

Депутатите готови да замразят заплатите си

Webcafe.bg, по Агенция "Фокус", "Дарик"
06.02.2014, 15:50 (обновена 06.02.2014, 16:38)
парламент

Парламентарната група на ГЕРБ внесе предложение за замразяване на депутатското възнаграждение на нивата от 2009 г.

След като пропуснаха да замразят заплатите си, депутатите сега дават заден - ГЕРБ предложи да се върнат на предишните си нива, които са по-ниски със 354 лева, а БСП и "Атака" подкрепиха предложението.

Зам.-председателят на 42 НС Мая Манолова обяви, че е за възнагражденията на народните представители да останат на нивата си от 2009-а, както бяха по време на предишния парламент. От ДПС засега мълчат.

Депутатските заплати се равняват на три средни заплати в обществения сектор и при всяко увеличение, което става на тримесечие, те автоматично се увеличават - ако преди това парламентът не гласува замразяването им.

Възнагражденията в общо 27 ведомства са обвързани със заплатите на народните представители. Манолова смята, че преди да се вземе решението за замразяване, трябва да се прецени как то ще се отрази върху останалите институции. По думите ѝ, след като се увеличават доходите на българските граждани, трябва да се следва общата тенденция.

Най-напред лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че парламентарната група ще подкрепи искането на "Ранобудните студенти" за замразяване на депутатските заплати. Според внесеното от ГЕРБ проектопредложение това трябва да стане за периода 1 февруари - 31 юли, когато е краят на парламентарната сесия преди лятната ваканция.

Според Димитър Главчев от ГЕРБ предложението не е популизъм, а при това ниво на ефективност на парламента от ГЕРБ се чувстват неудобно да повишат възнаграждението си с 354 лв., когато минималната заплата за страната е 340 лева.

От "Атака" също биха подкрепили предложението на ГЕРБ. Депутатът Деница Гаджева припомни, че "Атака" е настоявала и за премахване на субсидиите за партиите.

 

Oще: атака  бсп  герб  заплати  народно събрание 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.