Пардю за големия политически театър България | webcafe.bg
newscafe

Пардю: България ми прилича на голям политически театър

Webcafe.bg
17.08.2011, 11:49 (обновена 17.08.2011, 15:41)
САЩ

Джеймс Пардю: "Случката с "Лукойл" е политическа драматизация на най-високо ниво. Много шум и много пушилка, но в края на краищата нищо не се случва..."

"На мен България ми прилича на голям политически театър. Лидерите ви вдигат много шум, правят се на бабаити по някакъв проблем, но реално не правят нищо. В един момент се обявяват за победители и минават на друга тема. Това е театър. Не е истинско".

Тази констатация за България прави бившият посланик на САЩ у нас Джеймс Пардю в интервю на Деян Йотов във вестник "Труд".

Аргументите на Пардю: "Случката с "Лукойл" е най-скорошният пример за това - политическа драматизация на най-високо ниво. Много шум и много пушилка, но в края на краищата нищо не се случва. Комбинацията от неуспехите в битката с организираната престъпност и корупцията и налагането на този стил на политическо поведение - някои хора само се преструват, че правят нещо, вредят много на страната ви".

Бившият дипломат, който има и 29-годишна служба във военното разузнаване, днес е в управата на няколко организации с идеална цел в България. Той е известен с участието си в подготовката на Охридското споразумение, чиято 10-годишнина беше чествана наскоро в Македония.

В интервюто той казва, че още по време на работата си като посланик у нас е казал, че организираната престъпност и корупцията са огромен проблем за България и че "до онзи момент нито един висш мафиот нито беше арестуван, нито осъден и наказан. Също и нито един висш корумпиран държавен служител".

Години по-късно според него нищо не се е променило.

"Ето ни в 2011 г. и днес мога да ви кажа - все още нито една голяма фигура от престъпния свят и нито един корумпиран държавник не е осъден и наказан. Това е много тъжна равносметка. Организираната престъпност и корупцията продължават да душат България, пречат на развитието й".

Пардю е скептичен относно резултата от парламентарните избори след 2 години. "Честно казано, не виждам как ще се решат проблемите ви с престъпниците и корумпираните дотогава. Надявам се поне, че в един момент ще спре политическият театър.

Струва ми се, че българското общество отчаяно търси лидери, които да вземат реални мерки върховенството на закона да властва в държавата и да постигнат икономическото развитие, което хората заслужават. Дали това ще стане за 2 години? Не виждам личностите във властта сега, които могат да го направят".

На въпрос на журналиста какъв е изходът от това дългогодишно тъпчене на едно място и не трябва ли да дочакаме смяна на поколението политици, Джеймс Пардю отговаря, че има основания за това, но не се знае как ще разсъждава и какви отговорности ще поеме едно ново поколение лидери.

"Външният ви министър (Николай Младенов - бел.р.) например върши чудесна работа, той е отличен представител на България в чужбина. В момента обаче това е изолирано явление за страната ви, системата не се развива достатъчно бързо. България има огромен потенциал, но засега не го достига".

По думите на Пардю в ситуцията с "Лукойл" "в един момент всичко се върна в изходна позиция. Не мога да определя дали някой просто искаше да покаже, че е много твърд, или причината е от икономическо естество". Според него в България още не е направено нищо конкретно за намаляване на зависимостта от само един доставчик на енергийни ресурси. А това дава прекалено много влияние на този доставчик, казва той.

В доклад от 2005 г., изтекъл през WikiLeaks, Пардю пише, че "Лукойл" е проводник на интересите на руската мафия и разузнаване в България и че финансира БСП.

Днес на въпрос по темата той казва, че "при всички положения тези две неща изглеждат по-правдоподобни от обяснението, че "Лукойл" не били монтирали изискваните от закона уреди".

За Балканите

Пардю, който като дипломат е участвал активно в конструирането на политиката на Балканите, коментира и днешната в региона.

"Някои казват, че на Балканите има прекалено много история. Други - че просто някои хора имат твърде дълга история на Балканите. Аз се занимавам с региона от 1989 г. и продължих дори след като напуснах България през 2005 г. и отидох в НАТО.

Нека кажа за Ричард Холбрук, че смъртта му бе огромна загуба за САЩ. Много широко скроен човек беше, с невероятни дипломатически способности. Работата ми с него по постигането на Дейтънското мирно споразумение за Босна бе удивително професионално преживяване. Той беше спорна личност, но пък имаше голямо сърце и ясна цел - винаги търсеше мира.

На балканската сцена се сблъсках с доста разнородна група действащи лица. Най-трудно ми беше с Милошевич. Той беше опасен човек, много опасен. Жалко, че не доживя да бъде осъден в Хага. Но историята ще го осъди като истински демон. Защото причини много мъка и агония на Балканите.

Смятам, че най-важното нещо, което лично постигнах, бе Охридското споразумение. Правителството на САЩ ме изпрати в Македония през 2001 г. със задачата да предотвратя война там. И заедно с представителя на ЕС (Франсоа Леотар - б.а.) успяхме.

Междуетническите отношения в Македония не са перфектни, но ако охридският процес не бе успял, със сигурност щеше да има пета поредна война в региона. Тя щеше да очерни живота на хиляди хора и вероятно да засегне дори България.

Споразумението продължава да е спорно, а македонското правителство винаги е било резервиран партньор в него. Но все пак присъстваха президентът, външният министър и лидерът на опозицията Бранко Цървенковски.

Фактът, че премиера Никола Груевски го нямаше, говори сам по себе си за неговата политика. Той, изглежда, се опитва да затвърди македонската идентичност чрез национализъм. Това е жалко, защото най-големият проблем пред Македония днес не са междуетническите отношения, а спорът с Гърция за името. Затова те не могат да влязат в НАТО и в ЕС и липсата на чужди инвестиции там е толкова осезаема".

На въпрос ще успеят ли сърбите да разцепят Косово, Пардю казва, че Белград прави огромна грешка с натиска си за етническа сегрегация на Косово. По същия принцип от Сърбия би трябвало да се отрежат южните й райони, където албанците са мнозинство.

"Концепциите от края на XIX и началото на XX век за решаване на етнически спорове чрез репресии и разделение в наше време вече са отхвърлени. Сърбия обаче не го съзнава".

По повод критиките, че Дейтънското споразумение не работи, бившият дипломат признава, че те донякъде са основателни. "Защото Дейтън не успя да уреди напълно междуетническото напрежение в Босна. Но приоритетната цел на Холбрук беше да спре колкото може по-бързо взаимното избиване в Босна.

Споразумението е далеч от перфектно. Създаването на Република Сръбска например бе предпоставка за разкол. Освен това липсата на воля за формиране на силна централизирана власт спъва държавата". Според него обаме през 1995 г. е било постигнато възможно най-доброто.

Oще: българия  джеймс пардю  лидери  лукойл  общество  посланик  престъпност  сащ  театър 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.09.2010, 10:02

8 Любо | 18.08.201107:41

Че управлението у нас е политически театър е напълно вярно и не иска особено прозрение да се забележи. Джеймс Пардю обаче пропуска да забележи, че политиците в целия свят имат като пример за подражание неговата родина. Разбираемо е, че при неговата позиция такова мнение би било крайно анти-патриотично, а залаганията в богатите страни са доста по-високи - не като при мизерната българска мафия (всяка прилика с политически театър е случайна). Като утеха може да приемем, че сме като останалата част от света, но все пак още не сме толкова "патриотични" и се отнасяме към Холивудския стил на политика повече като към представление. .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

7 MacAllister | 17.08.201122:33

Пардю, а собствения ти принос за настоящото "комптентно" правителство? Както и да е, нека си говори, подарена свобода от умиращата американска демокрация едва ли ще ни зарадва, та техния театър е с Холивудски мащаби в крайна сметка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.10.2010, 12:41

6 Ало Ало | 17.08.201119:06

Бих задал мн. Въпроси на политиците ни велики,гладни,хитри и 'бедни'.
Какво се случи с Андрей Луканов и втората ни Рафинерия? Какви бяха тези интереси да се съсипе реафинерията и в последствие целият регион остана без приходи!? Затваряйки една рафинерия която е на 160 км от столица?
Ако не се лъжа точно покрай рафинерията минават всичките нужни тръбички с петролче и газче и няма нужда от пристанище! Така нямаше да има монопол само на един производител? Защо се мълчи,защо? Нямаше да се вкарва петрол с смешни камиончета и да се пълнят митнически карман-чета!Няма в парламента висш политик който пряко или косвено да не е замесен в една или друга енергийна афера!Кога някой от вас ще взима толкова колкото му се полага и ще направи усилия дръжавата да се превърна рай на Балканите за живот!???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.04.2011, 19:30

5 Fraxinus | 17.08.201116:23

Kokoooo, овчицо .....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 17.08.201114:59

На мен ми се струва,че нашите политици,макар и посредствени,са предимно актьори.За да бъдат добри политици им трябва култура,развит интелект,висок морал и психично здраве.Опитвах се да уловя поне един от тези признаци
за да харесам правителството.Sorry,не успях!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2011, 10:59

3 Koko Cox | 17.08.201114:59

pardio ..mardio veche si bivsh..nqmash pravo na mnenie!!stoi si v `hubavata` strana i gledai kak se opravq България Усмивка kapish
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 13:48

2 Стефка Преждарова | 17.08.201114:27

Лошото, е че нашите политици не са особено добри актьори Усмивка Имам чувството, че всеки ден съм свидетел на поредната "боза", която са натворили...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.08.2011, 13:55

1 Ivo Markov | 17.08.201113:59

А защо точно е търсено мнение от Пардю,в качеството му на какъв точно?? През мандата му не спряха да го плюят отляво и отдясно, а сега се допитват до него, като е ясно предварително точно какво ще каже. Нито открива топлата вода, нито нищо, всеки втори който следи нещата ще каже същите неща.
Ама на, пушилка да се вдига, also sprach Pardue!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани