Изследване показва, че гъските се придвижват по-интелигентно от хората | webcafe.bg
newscafe

Гъските - по-умни от човека?

Webcafe.bg
22.04.2010, 11:12 (обновена 22.04.2010, 11:24)
Патки

Снимка: © Getty Images

Патките се придвижват по-умно от човека, установиха учени

Гъските могат да се окажат по-умни от хората или поне когато става дума за придвижване.

Изследване на движението на пешеходците на натоварена пазарна улица показало, че пазаруващите се придвижват неефективно. За разлика от по-подготвените в тази насока видове - като патици и гъски - които създават аеродинамични групи, за да увеличат скоростта си, хората се движат по начин, който ограничава средната им скорост на придвижване между магазините с около една пета.

Проблемът е, че хората често оформят подобни на буквите U или V формации, така че да разговарят със спътниците си, но това забавя както техния вървеж, така и този на онези, вървящи срещу тях. Определено хората се вълнуват повече от разговора, отколкото от достигането на крайната цел - колкото и привлекателна да изглежда тя, съобщава френско-швейцарско изследване.

Проучването води до заключението, че са необходими по-широки тротоари и по-комплексно градско планиране, за да можем да се движим из претъпканите с хора централни пазарски улици.

Екипът учени от университета "Пол Сабатие" в Тулуза, Франция, е работил с академици от Цюрихския политехнически институт в Швейцария, анализирайки две групи пешеходци.

Първата е заснета на френски площад в работен ден, втората на пазарска улица, също във Франция, в събота. През работната седмица 55 процента от пешеходците са били с приятели, членове на семейството или колеги - в групи между двама и четирима, установяват учените. Цифрата се повишава до 70 процента за пазаруващите през уикенда. На празни улици те вървят успоредно един на друг със средна скорост 1.2 метра в секунда.

Когато гъстотата на тълпата се увеличи, групите от двама остават един до друг, но в групите от трима души формацията се променя. Човекът в средата остава отзад, а тези от двете страни се преместват навътре, така че да се получи V-образна форма. В групите от четирима, двамата в средата остават по-назад, за да оформят U-образна формация. При петима или повече вървящи по улицата те се разделят на малки под-групи.

Ги Теролаз, директор по изследванията в Центъра за изучаване на поведението на животни към университета, казва, че  формацията е конструирана така, за да улеснява разговора и зрителния контакт.

"Тя обаче сериозно се отразява на ефективността на движението", констатира изследването. "Конфигурацията затруднява напредъка и принуждава хората, вървящи насреща, да извършват големи заобикалящи маневри."

В резултат на това средната скорост на група от четирима в тълпа се ограничава до само 0.9 метра в секунда. Групата би достигнала по-бързо до следващия магазин, ако се раздели или копира поведението на мигриращите гъски, като образува обърнато наобратно V - с лидер отпред и последователи, които вървят зад него, казва Теролаз пред The Times. "Основният приоритет при гъските обаче е скоростта - докато акцентът при хората пада върху комуникацията."

По думите на учения, изследването открива, че най-често хората инстинктивно се отместват наляво, за да пропуснат хората, вървящи срещу тях - в Азия, а в Европа отместването е вдясно. Правилото важи дори във Великобритания - хората вървят от дясната страна, въпреки че карат от лявата.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани