След Гърция бяха понижени кредитните рейтинги и на Португалия и Испания | webcafe.bg
newscafe

Гръцкият вирус разболя еврото, лечението - над 120 милиарда

Webcafe.bg
29.04.2010, 10:50 (обновена 29.04.2010, 21:33)
Гърция протести

Снимка: © БГНЕС

От началото на годината Гърция е в пермаментно състояние на протести. Стачките не спират, а за 5 май е насрочен отново национален протест...

Ще оцелее ли еврозоната при заплахата, надвиснала над нея със свръхзадлъжнялата Гърция и още две страни с понижен кредитен рейтинг след този на южната ни съседка - Португалия и Испания. Гърция има над 300 млрд. евро публичен дълг за 2009 г.

В Атина продължават преговорите между мисията на МВФ, Европейската централна банка и Еврокомисията с властите в Атина. Вече се говори, че цената на спасителния пакет се движи между 120 до 135 млрд. евро за общо три години - от 2010 до 2012 г.

Гърците продължават да се бунтуват срещу още по-жестоките мерки, които предстои да се въведат - ново вдигане на ДДС с 2% на всички диференцирани ставки, ново намаление на заплатите и премахване изцяло на допълнителните възнаграждения, както и затваряне на държавни предприятия, което, според синдикатите, ще извади на улицата пони 500 000 гърци.

Срещу единната валута се оказва силен натиск. Наред с това вече се появиха и поредните черни прогнози, пуснати пак от институции като Данске банк, които традиционно играят срещу българския лев, както и срещу валути на държави в борд като прибалтийските страни например.

България, Унгария и Румъния са страните, които са най-застрашени от вероятността гръцката криза да се пренесе върху тях, заяви на 28 април анализаторът на Данске банк Ларс Кристенсен, цитиран от Bloomberg. На следващия ден - 29 април, абсолютно същата прогноза даде базираната в Лондон консултантска компания "Кепитъл икъномикс", отново пред Bloomberg, в лицето на Нийл Шиъринг.

Кристенсен предупреждава инвеститорите да стоят далеч от региона, а Шиъринг, който се въздържа от такива препоръки, индиректно казва, че инвеститорите търсят по-сигурни места за активите си. "Нито една страна не е имунизирана от проблеми като тези в Гърция и най-вероятно финансовите пазари в региона ще продължат да страдат докато ситуацията не бъде взета под контрол", казва Шиъринг.

Тактиките за манипулиране на пазарите не са от вчера и не отменят факта, че положението в Гърция се изплъзва изпод контрол и има опасност заразата да обхване еврозоната.

Испания е поредният пример. Агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor's намали  кредитния рейтинг на Испания с една степен до AA. Перспективата пред рейтинга е негативна, отразявайки възможността за по-нататъшното му намаляване, ако ситуацията с бюджета се влоши още повече. За последен път S&P намали рейтинга на Испания през януари 2009 г.

Рисковата премия по испанските облигации скочи до най-високото си ниво от повече от година днес, а цената за застраховането им срещу фалит достигна рекордно ниво, след като съмненията в платежоспособността на Гърция се прехвърлиха и върху Испания и Португалия.

Само преди ден агенцията понижи с три нива до BB+ кредитния рейтинг на Гърция. Това е т.нар. junk (боклук) рейтинг и според него инвестициите в гръцки облигации са твърде рискови. Това допълнително затвърди убеждението на пазарите, че Гърция трябва да реструктурира своя дълг, за да спре влошаването на ситуацията.

Еврозоната на спешна среща на 10 май заради Гърция

Лидерите на 16-те страни от еврозоната се събират на извънредна среща на 10 май, за да активират финансовата подкрепа за Гърция, съобщи испанското председателство на Европейския съюз (ЕС), цитирано от EuropeanVoice.

Правителствата са решили да свикат срещата на върха в отговор на бързо влошаващата се ситуация на финансовите пазари. Особено след понижението на кредитния рейтинг на Гърция. Очаква се на 10 май да бъде активиран спасителния пакет от заеми за Гърция за 45 млрд. евро,  договорен от  финансовите министри на 11 април. Схемата предвижда 2/3 от парите да осигурят страните от еврозоната, предимно Германия и Франция, а останалата една трета идва от МВФ.
Срещата на върха ще се проведе един ден след регионалните избори в най-голямата провинция в Германия Северен Рейн-Вестфалия.

Именно от най-големия донор за Гърция - Германия, идва най-голямата съпротива и скептицизъм срещу помощта за Атина. Освен политици от опозицията, проучвания показаха, че мнозинството германци също не одобряват да плащат чужди сметки. Чуха се и искания Гърция да излезе от еврозоната.

По настояване на Германия, като дисциплинираща мярка, спасителните заеми за Атина са с лихва от 5%.

Гръцкият дефицит ще има "неизмерими" последствия върху финансовите пазари и другите държави, заяви днес президентът на Бундесбанк Аксел Вебер. По последни данни на Евростат гръцкият дефицит е над 13% от БВП и е най-големият в еврозоната.

Пред германския вестник "Билд" Вебер, който е и член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), заяви, че "финансовата подкрепа, обвързана със строги условия, е най-доброто решение за всички засегнати страни". Вебер каза още, че Гърция може да "обърне страницата", ако работи за осъществяване на реформите в икономиката си по решителен и заслужаващ доверие начин.

Според него, ако Гърция бъде изгонена от еврозоната, това може да предизвика огромен икономически и финансов катаклизъм, а и няма законова основа за подобна мярка.

Президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел са обсъдили в телефонен разговор гръцката финансова криза. Двамата лидери са приветствали навременната помощ за Гърция от МВФ и Европа и призовали Атина за "решителни действия", за да се справи с икономическите трудности.

От своя страна шефът на МВФ Доминик Строс-Кан предупреди, че всеки ден отлагане на финансовата помощ за Гърция може да доведе до разпространение на кризата в Европейския съюз и поставя на карта доверието в еврозоната. Към призива му се присъедини и управителят на ЕЦБ Жан-Клод Трише. Двамата бяха в Берлин, за да убедят колебаещите се германски политици да подкрепят спасителния пакет от 40 милиарда евро, които да бъдат получени от Гърция тази година.

"Трудно е. Но точно затова трябва да им помогнем. Защото Гърция е част от еврозоната, заради системата на солидарност в еврозоната. Доверието в нея е заложено на карта и затова трябва да действаме бързо и решително", заяви в Берлин Доминик Строс-Кан.

В същото време френският премиер Франсоа Фийон увери германското правителство, че ЕС застава твърдо зад Гърция и Берлин не трябва да се колебае относно помощта за Атина.

Пари назаем срещу болезнени реформи

Гърция ще бъде внимателно следена от Брюксел на всеки етап от бюджетните и по-широките икономически реформи, ако иска да получи финансова помощ от своите партньори в ЕС. Това заяви еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен.

Рен посочи, че до 90 млрд. евро от тригодишната финансова помощ от ЕС ще бъдат под условието за провеждане на фискална консолидация и структурни реформи.

Гръцкото правителство се опитва да отложи част от исканите реформи за 2011 или 2012 г. заради протестите срещу програмата си за съкращаване на разходите, които не стихват от март насам.

Учителските синдикати излязоха днес на шествие до парламента. За 5 май се подготвя национален протест.

От 2013 г., а не от 2018 г. се предвижда да започне намаляването на пенсиите в Гърция, съобщиха гръцки медии. Окончателният план на министерството на труда за реформата в пенсионно-осигурителната реформа, получил одобрението на МВФ, ЕК и ЕЦБ, предвижда нов начин на изчисление на пенсиите - основна пенсия плюс добавки според осигурителния стаж.

Още от тази година се очакват намаления на пенсиите на получаващите над 1400 евро месечно, като по-ниски пенсии ще получат и тези, които решат да се пенсионират предсрочно. Вестник "Та неа" съобщава за шокиращ сценарий на Министерството на финансите, според който се готви незабавно изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените в държавния сектор, което ще принуди 140 000 служители да работят между 5 и 15 години допълнително.

Oще: българия  германия  гърция  дълг  еврозона  ес  испания  мвф  облигации  помощ  рейтинг 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.