От 1 февруари в София и Пловдив нови цени на водата | webcafe.bg
newscafe

От 1 февруари водата в София вече 1.68 лева за кубик

Webcafe.bg
01.02.2011, 10:12 (обновена 01.02.2011, 14:23)
Фонтани

Снимка: © БГНЕС

От тази година Столичната община ще плаща на "Софийска вода" за фонтаните през лятото...

От 1 февруари влизат в сила новите цени на ВиК услугите за София и Пловдив според решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Така столичани ще плащат от 1 февруари 1.40 лв. за куб. м вода без ДДС, а пловдивчани - 1.22 лв., след като в понеделник Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) определи цените за клиентите на "Софийска вода" и на ВиК-Пловдив.

Досега софиянци даваха по 1.28 лв. без ДДС, вече става 1.68 лева с ДДС. А за жителите на града на тепатата старата цена беше 1.18 лв. за куб. м. 

В София цената без ДДС за доставяне на питейна вода на потребителите става 0.94 лв., а цената за отвеждане на отпадъчни води - 0.18 лв. Цената за пречистване на отпадъчни води на територията на концесионната област става 0.28 лв. Цените са за битови потребители.

От "Софийска вода" съобщиха, че са удовлетворени от решението на ДКЕВР от вчера и че благодарение на тези цени ще се поддържа задоволително ниво на инвестициите.

Водните дружества искаха повече

Така водата в София поскъпва с 9.37%. Всъщност доставянето се увеличава с 4.44%, колкото е инфлацията, скокът е заради пречистването на отпадните води. Първоначално "Софийска вода" настояваше за увеличение от 25%, ДКЕВР пък беше обявил поскъпване с 6.25%.

С 3.39% скача цената на кубик вода в Пловдив.

Нови идеи за ВЕЦ-ове

Стана ясно, че "Софийска вода" иска да се включи в изграждането на малки водноелектрически централи (ВЕЦ) върху водопровода на столицата. За идеята съобщи вчера зам.-кметът по строителството Ирина Савина: София била готова да изгради седем централи.

Водноелектрическите централи върху водопровода се изграждат в зони, където има пад на налягането (места, където изкуствено се намалява налягането в тръбите, защото е прекалено голямо). "Чрез изграждане на ВЕЦ може да си спестим много пари и дори да спечелим от продажбата на електроенергия. Сега като част от инвестиционната си програма всяка година отделяме средства за редуциране на налягането, а централите ще бъдат естествен регулатор", обясни Иван Иванов. По думите му най-подходящите места за изграждане на ВЕЦ по тръбите са в близост до пречиствателната станция за питейна вода "Бистрица" и до резервоар "Бояна".

Идеята за изграждането на малки ВЕЦ върху водопровода на София е от 1998 г., когато е избран и изпълнител на проекта - чешка компания. Нито една от тях обаче не е станала факт заради липсата на средства. 

През 2003 г. Столичната община възражда идеята и дори обявява конкурс за стратегически партньори. Интерес проявяват 20 компании - и пак без резултат. По план е трябвало да се изградят осем - "Бистрица", "Бистрица 1", "Под Симеоново", "Коньовица", "Бояна 1", "Модерно предградие" и "Малина". 

Още тогава от столичното кметство са се отказали от два - "Под Симеоново" и "Коньовица", заради нуждата да се изграждат допълнителни съоръжения, които могат да оскъпят проекта. Първоначалната му цена е около 9 млн. евро. Савина съобщи, че стойността вече стига 15 - 20 млн. евро.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.03.2012, 13:53

2 rossbul | 21.03.201220:45

Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от8-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, било чрез коментар във форум, e-mail , Skype или разговор, и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 08.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=5e63e7a8
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 01.02.201112:19

А у Варна е над два кинта отдавна-и к'во?
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани