Политолози: Лоши закони и лобизъм в 41-ото НС | webcafe.bg
newscafe

Политолози: Лоши закони и лобизъм в 41-ото НС

Webcafe.bg
05.07.2010, 14:54 (обновена 05.07.2010, 17:44)
Цецка Цачева

Снимка: © Бгнес

170 от общо 240 депутати не са задали нито един актуален въпрос към премиера и министрите, констатира проучване на Института за модерна политика върху работата на 41-ото НС

Силно влошаване на качеството на законите, обезличаване на дебатите, лобизъм - това констатира неправителствената организация Институт за модерна политика в мониторинговия си доклад за работата на 41-то народно събрание (НС).

В деня на изборната победа на ГЕРБ председателят на института - бившият депутат от НДСВ Борислав Цеков, обяви резултатите от изследването. По думите му днешният парламент е "най-пробитият откъм частни и корпоративни интереси през последните години".

"Мнозинството в 41-вото НС е "шампион" по броя на лобистки "пробиви" в сравнение с предходни парламентарни мандати", пише в доклада. Сред типичните примери са поправките в законите за нотариусите, за лова, за автобусните превози, отменената забрана в Закона за обществените поръчки, която не допускаше фирма да кандидатства за обществена поръчка в едно министерство, ако роднина на министъра е в ръководството на фирмата, и др.

Заради твърде бавното и мудно търсене на виновните за скандалната поправка "Мери Джейн" в "Държавен вестник" от организацията се опасяват, че случаят може да бъде потулен.

170 депутати - безгласни на парламентарния контрол

Освен това мониторинговият доклад констатира, че парламентарният контрол е неефективен, а 170 депутати - от общо 240, не са задали нито един актуален въпрос към премиера и министрите. Според анализа мотивите на приеманите закони "са общи и голословни", а преди да се предлагат нови закони или поправки, не се "анализира социалният и икономическият ефект от тях".

За липсата на основателни мотиви Цеков даде пример с намаления брой на членовете в  регулаторни органи като Комисията за регулиране на съобщенията, Съвета за електронни медии, Комисията за защита на конкуренцията и др.

Според доклада на неправителствената организация наблюдава се принизяване на парламентаризма и обезличаване на дебатите. "Мнозинството е твърде неубедително и прибягва до "гилотината" на своето механично надмощие".

Политологът Димитър Аврамов отбеляза, че при дебатите управляващата партия "се налага над опозицията като в казарма". Изследването констатира и "некомпетентност и политическа несръчност на депутатите от ГЕРБ, както и "незадоволителна активност" на опозицията.

Позитивите, отбелязани в доклада, са разширяване на достъпа до законодателния процес с "ритмично" публикуване в интернет на стенограми, законопроекти и др., както и прозрачност на финансовото управление на Народното събрание, както и ограничаване на гласуването с чужда депутатска карта. В последното обаче се оказа, че има пробив - въпреки новата скъпа система за идентификация на депутатите.

Законите се гласуват от 80-90 депутати

Депутатското присъствие в пленарна зала никакво го няма, констатират от Института: "законите се гласуват само от около 80-90 народни представители".

За периода 15 февруари-15 май 2010 г. партия ГЕРБ е внесла най-малко актуални въпроси и питания към министрите - само седем, а най-активна в парламентарния контрол е била левицата с 81 въпроса.

Според анализаторите недостатък на парламентарния контрол е липсата на публичен регистър на постъпилите въпроси, както и на броя на спрените от председателя на парламента.

По традиция Институтът за модерна политика прави класация на най-активните депутати. С 25 актуални въпроса начело е синият депутат Лъчезар Тошев.

Най-много питания и въпроси са отправени от червената група – 81 (Коалиция за България са 40 депутати). 79 въпроса са задали от Синята коалиция, но при тях на един избраник се пада 5.64 въпроса, тоест сините са най-активни. Трети и четвърти са "Атака" (21 питания, 1.19 въпроса на депутат) и независимите (21 въпроса и 1.91 на депутат). Необяснимо пасивно е ДПС – 0.22 въпроса на един депутат, а най-активен е Лютви Местан. На опашката е ГЕРБ с едва 7 въпроса към своите.

Пасивността на ДПС беше отбелязана и от лидера на ДСБ Иван Костов, според когото освен двама-трима политици от БСП, трудно може да се забележи активност на опозицията.

Oще: герб  година  иван костов  лобизъм  оценка  парламент  управление 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани