Русия не дава на САЩ технология за АЕЦ | webcafe.bg
newscafe

Русия не дава на САЩ технология за АЕЦ

Webcafe.bg
18.09.2012, 11:36 (обновена 18.09.2012, 11:59)
АЕЦ Козлодуй

Снимка: © Sofia photo agency

Русия отказва да си сътрудничи с американската "Уестингхаус" по евентуалния седми енергоблок на АЕЦ "Козлодуй"

Русия няма да предава информацията, засягаща руското оборудване технология за изработването от американската компания "Уестингхаус" на техническата и икономическа оценка (ТЕО) за строителството на "хибридния енергоблок" на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Това е съобщил за nuclear.ru източник от руския атомен отрасъл, близък до преговорите.

България разчиташе за бързо вземане на решение за строителството на 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй", като използва оборудването за АЕЦ "Белене", но това се оказа невъзможно, отчитайки изискванията на ЕС, заяви източникът.

Въпреки това руската страна потвърди, че е готова да пренасочи оборудването към АЕЦ "Козлодуй" и даже да го остави за съхраняване.

Но в такъв случай ще бъде необходимо да се консервира, а за тази цел ще е необходимо да се сключи и плати договор за консервация. На България й беше предложено разсрочване на плащанията за оборудването и за неговата консервация в течение на 2-3 години при правителствена гаранция.

Но през последните 4-5 месеца по този въпрос нямаше никакво развитие, а през август беше съобщено за договора с "Уестингхаус" за подготовката на техническата и икономическата оценка "само за 900 000 евро".

За руската страна "това е пълна профанация", подчерта източникът. Той заяви, че "Уестингхаус", която е "пряк конкурент" на "Росатом", няма да получи нито един документ, засягащ руската технология и оборудване.

Според същия източник Русия има всички шансове да спечели иска срещу държавната българска компания НЕК за "Белене". Като възможност е посочено придобиване на активи на НЕК срещу сумата от 1 млрд.евро, а не изплащане на сумата.

Според руският атомен експерт, този иск ще доведе до фалит НЕК, което ще направи възможна тази комбинация. В такъв случай "Атомстройекспорт" ще е най-големият кредитор на електрическата ни компания и ще придобие значителна част от нея.

Според руската страна, последствията от отказа да се стори втора атомна централа у нас са били известни отдавна на компетентните институции.

Oще: аец  аец белене  козлодуй  росатом  технология  уестингхаус 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

9 VL | 19.09.201211:13

По същата логика, ако просто не се правехме на идиоти и бяхме дали на руснаците да си построят централа със собствени средства, да не сме си и припомняли.

Другото е, че реакторите с тежка вода, като този в Румъния, имат положителен коефициент на реактивност по температура. Което се гледа в професионалните среди като нещо значително повече от просто отклонение от базисните правила за безопасност. Компенсира се с "мноу яки" защити, но пък Фукушима показа, че е хубаво да се разчита приоритенто на естествени неща. Като гравитация и други присъщи на природата дадености.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

8 Boicho Boichev | 19.09.201210:03

Ако бяхме дали на французите да ни строят централа, щяхме вече да сме забравили.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

7 VL | 19.09.201207:23

При липсата на други работещи варианти, дори и страни от ЕС с желание за развитие на високи технологии приемат, че произходът на тези технологии е от второстепенно значение. Достатъчно е същите тези технологии да отговарят на съвременните изисквания за безопасност.

Интересно е, че все още има големи групи хора, които определят доброто и лошото по териториалния му произход.

Но все едно де ... спокойно .. вероятността нещо изобщо вече да се построи на територията България клони към нула и всички опасения са напразни. Просто трябва да се движат едни идеи и едни пари в разни посоки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

6 Boicho Boichev | 19.09.201205:54

А преди него за лудницата трябва да земине този,който измисли на територията на ЕС да строи руска ядрена централа.
Аман от "екзотика", няма и някой нормален?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

5 Boicho Boichev | 19.09.201205:51

Уестингхаус ще строи ядрена централа с руски реактор и руско оборудване?
Който го е измислил е направо за лудницата!Да го лекуват за кретенизъм и идиотия!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

4 VL | 18.09.201223:34

Ебати мощните глупости! При това събрани на едно място. Всичката проектна документация се намира в АЯР на разпореждане на Сергей Цочев. Предоставена е в рамките на лицензирането на Белене. Всеки заинтересован реднекс може да си я поиска. АЯР е на подчинение на правителството и каквото му се разпореди, това ще направи.

Сега, ако бъркаме понятията "проектна документация" и "що на бледоликите горивото им е калпаво, а Русия им отказва братска помощ", то това вече е друго.

Вече уволниха един директор на централа в Украйна (Запорожската) защото му писна от експериментите на американо японския консорциум и ги отгони. Ама украинците са редки дупедавци и там всичко е комерция и изцъклен поглед, течаши лиги ... и тихо шептящи устни "пари, пари пари ... " Кинти, не че им пари нещо ...

Сложиха друг директор. Една кифла там каза че Америка е велика държава и горивото ще гори ако ще всички да изгорим покрай него! Ядреният им регулиращ орган каза, че бутат всякакви боклуци по реакторите. От Харьков хората дадоха съвет ... ама нещо май съветът беше калпав и и те се изметоха ...
И на фона на целия този сеир Русия се ебава с Обама и не му предлага цялата документация как да си направят гориво. Не за руски реактори. За каквито и да е реактори, че в Американските кюмбета ситуацията е подобна. Половината работят на ограничение по мощност, други обикалят с бели дрехи турбините си, нищо, че реакторите им се водят водно водни с два контура и т.н.

Много лоши руснаци обаче!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 18.09.201216:27

хихи искахте капитализъм... те ви го капитализма. забравете вече за хрантутенето от ссср. бантускотия е в клуба на богатите и цивилизованите и ще си плаща muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.07.2012, 15:00

2 Faith_in | 18.09.201216:09

В момента Русия започна да затяга канчето на всички страни! Доказателство за бъдещи противоречия с целия свят. А Русия с кой сътрудничи? Северна Корея и Иран! Топ две ядрени централи разработващи химическо оръжие! Някой може ли да си обясни за какви планове става дума? Горко ни, ако никой не се усети, че там нещата са доста зад полезрението на света...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 18.09.201214:16

Важното е, че продължават да се раздават "едни пари" - едните ги раздават на близки приятели на Изток, други - "през океана". Важното е да се усвояват средства.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани