Правителството обяви, че ще приватизира на 100% ВМЗ-Сопот | webcafe.bg
newscafe

Без офшорки за последната държавна оръжейница

Webcafe.bg
27.01.2011, 11:00 (обновена 27.01.2011, 11:32)
трайчо трайков

Снимка: © БГНЕС

През септември м.г. министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви, че е поканил американската "Боинг" да участва в приватизацията на ВМЗ-Сопот

Последната държавна оръжейница - Вазовските заводи в Сопот, ще бъдат продадени, съобщиха от правителствената пресслужба. Кабинетът предложи на парламента стратегия за приватизацията им. На инвеститорите ще бъдат предложени 118 милиона акции, които са 100% от капитала на дружеството. 20% - или 23.6 милиона от тях, ще се плащат с непарични платежни средства.

До търга ще се допускат само фирми от военния бранш, които имат опит в производството и търговията на оръжие. В условията изрично е записано, те да не са регистрирани в офшорни зони. Приватизацията ще се проведе чрез публичен конкурс на един етап. В процедурата ще се спазят всички изисквания на индустриалната сигурност, категорични са от МС. Кандидат-купувачите ще трябва да представят 3-годишна комплексна бизнес-програма, в която да се запазват работните места.

Предложената цена ще има най-голяма тежест - 60% - при избора, 30% ще тежи размерът на обещаните инвестиции, а ангажиментът за брой на персонала ще носи 10 на сто.

ВМЗ ЕАД е един от големите длъжници към държавата. През 2010-а дружеството изплати над 13 милиона стари задължения към НАП, но общият размер на дълговете към бюджета, доставчици и кредитори е около 100 милиона лева. В същото време оръжейницата е едно от най-големите като брой работници предприятия в района на Подбалкана, тъй като във ВМЗ-Сопот работят близо 3500 човека.

Идеята е, не само да се запази, но и да се разшири отрасълът и заетостта в региона. През декември миналата година работници от ВМЗ-Сопот се вдигнаха на протести заради неизплатени заплати. От дружеството се оправдаха с кризата и липсата на достатъчно поръчки.

Допускането на плащане с компенсаторки ще раздвижи цената им. В момента записите вървят  на цени между 18 и 27 стотинки за 1 лев номинал.

Стратегията за приватизация на ВМЗ-Сопот - третата поредна за последните 3 правителства, беше готова още миналата есен. След завръщането си от САЩ тогава икономическият министър Трайчо Трайков заяви, че е поканил американската компания "Боинг" да участва в приватизацията на предприятието.

Oще: бунтове  вмз-сопот  компенсаторки  поръчки  приватизация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани