Цветанов още малко с охрана - и с нов съдия по делото | webcafe.bg
newscafe

Цветанов скоро няма да е добре охраняван

Webcafe.bg, по БНР и Агенция Фокус
11.10.2013, 14:07 (обновена 18.10.2013, 17:12)
цветан цветанов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов - и настоящ депутат от ГЕРБ, може да остане без охрана

След атаката, проведена в медийната група на Ирена Кръстева и близки до нея издания срещу съдията по процеса срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов - Димитрина Ангелова, тя си направи отвод.

Чрез системата за случайно разпределение на делата на Софийския градски съд делото се е паднало на съдия Тони Гетов.

До отвода се стигна, след като в серия публикации на "Монитор", "Преса", "Уикенд", както и в сайтове неколкократно беше съобщено за връзка между Ангелова и адвоката на Цветанов - Менко Менков.

В разпределението за новия съдия-докладчик са участвали всички съдии от наказателното отделение, без Димитрина Ангелова.

По повод отвода по настояване на прокуратурата Менков предупреди, че това е начин да се избере подходящ съдебен състав, което законът не позволява, а бившият вътрешен министър попита: "Не знам какво биха написали вестниците, ако се падне на мъж, председател на съдебния състав".

Развитието на делото "Цветанов" стана повод за остри критики към прокуратурата, че бави делото - според защитата, защото знае, че ще го загуби, а според юристи, защото има интерес в случая да се говори по-скоро като за скандал.

Намек, че НСО може и да не охранява Цветанов

Междувременно в парламента министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви, че случаите със заплахи за живота на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов или са приключили, или по тях няма конкретни данни, потвърждаващи подадената информация.

Така отговори той по време на парламентарния контрол на въпрос относно евентуални заплахи за живота на предшественика си.

Излезе информация, че 40 000 лева на месец струва охраната на Цветан Цветанов, каза депутатът Георги Ангелов. Той допълни, че на година охраната на Цветанов струва половин милион лева.

"Извършена е обстойна проверка във всички структури на МВР относно евентуални заплахи за живота на бившия заместник министър-председател и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. В МВР системно постъпват много и различни сигнали. Структурите извършват проверки. В голямата си част сигналите са неточни".

Йовчев заяви, че подобни сигнали са постъпили в четири дирекции на МВР - в Благоевград, Ловеч, Варна, София, заяви Йовчев. В Благоевград има сигнал на телефон 112 за Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Проверката е установила, че авторът му е 54-годишен мъж с нарушения на психичното здраве, който е настанен за лечение.

Настоящият МВР-шеф обясни и за сигнал в София - закани за лична саморазправа с Цветан Цветанов. "На 20 февруари е имало парти в Боровец. Установени са две лица. През февруари във Варна е получен сигнал за бомба. Задържано е лицето - 38-годишен мъж. Сигналът не е потвърден. В Ловеч е получен сигнал за бомба в жилището на Цветан Цветанов. Сигналът не е потвърден".

Случаите със заплахи на живота на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов или са приключили, или по тях няма конкретни данни, потвърждаващи подадената информация, заяви вицепремиерът.

Според него е редно да бъде свикана комисията, която взема решение в НСО, и да преразгледа по какъв начин управлява силите и средствата си, каза още Йовчев.

Oще: дело  димитрина ангелова  менко менков  охрана  сгс  съдия  цветан цветанов  цветлин йовчев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани