Митничарска публицистика | webcafe.bg
newscafe

Митничарска публицистика

Webcafe.bg
24.04.2013, 12:18 (обновена 24.04.2013, 17:29)
Ваньо Танов

Снимка: © BGNES

Служебният премиер Марин Райков се опита да помири служебно шефа на митниците Ваньо Танов и на ЛУКойл България Валентин Златев

Започва повторна проверка на измервателните уреди на "Лукойл", заяви служебният премиер Марин Райков.

Решението е договорено късно снощи на среща, в която са участвали директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов и шефът на "Лукойл България" Валентин Златев.

Договорено е и повторните проверки да се извършат в най-кратки срокове. На тяхна база ще се приеме окончателно решение. Първите проверки са установили, че има монтирани уреди, но не предават информация в реално време.

В предизборните дни се заформи нов скандал, след като Административният съд в София отмени заповедта на шефа на митниците Ваньо Танов за отнемане на лиценза на "Лукойл България" ЕООД за управление на данъчен склад.

Агенция "Митници" реагира с прессъобщение, публикувано на сайта на Агенцията, издържано в ярък публицистичен стил.

"Тази нощ съдът пропусна шанса да разсее разяждащите българското общество съмнения, че в държавата ни управлява олигархия.

Тази нощ над държава член на Европейския съюз и НАТО легна тежката сянка на чужди интереси.

Тази нощ стана ясно, че в една правова държава не всички са равни пред закона и пред принципите на свободния пазар.

Тази нощ институции загубиха достойнство, държавата - приходи, гражданите - вярата, че могат да живеят в нормална държава.

Тази нощ законът коленичи и монополът победи.

Но въпреки това и именно заради това Агенция „Митници" ще продължи да прилага законите на Република България. Заради българската държава и българските граждани".

Извън публицистиката

На 22 април стана ясно, че Танов е отнел лиценза за данъчен склад на тръбопровода, по който с готови горива се снабдяват всички бази в Южна България от Бургас до София. Причината е, че не са монтирани в срок измервателни уреди, както изисква законът.

Но ден по-късно Административният съд в София отмени заповедта на агенцията. Самото дело по същество ще бъде гледано по-късно. Разглеждането на жалбата на "Лукойл", която твърди, че решението на Танов за отнемане на лиценза е тенденциозно, е станало безпрецедентно бързо, съобщи БНР.

Веднага след решението на митниците за отнемане на лиценза от "Лукойл България" обвиниха митническата администрация и лично нейния директор в административен произвол.

През изминалия уикенд пък от "Лукойл България" се оплакаха, в огласено чрез медиите писмо, на финансовия министър Калин Христов за агресивните действия на Ваньо Танов и митническата администрация спрямо дружества на групата в България.

Oще: агенция митници  ваньо танов  данъчен склад  лиценз  лукойл  решение 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.