Един стратегически инвеститор и две дружества с руско-български произход - кандидати за Булгартабак | webcafe.bg
newscafe

Руснаци осветени като кандидат за "Булгартабак"

Webcafe.bg
08.07.2011, 14:47 (обновена 08.07.2011, 15:42)
цигари

Не за първи път руснаци играят зад дружество, кандидат за "Булгартабак"

Правителствената банка на Москва ВТБ (Внешторгбанк) стои зад третия кандидат в надпреварата за тютюневия ни холдинг - BT Invest, едно от двете регистрирани във Виена дружества. Представител на компанията сам обявил, че руската банка подкрепя сделката, пише "Стандарт".

Това е петият опит за приватизация на тютюневия холдинг, от който останаха само фабриките в София и Благоевград и преработвателното "Плевен БТ". Тримата участници трябва да подадат обвързващи оферти до 29 август.

Преки кандидати за приватизацията на тютюневия холдинг са "Бритиш американ табако", най-големият стратегически инвеститор, финансовите "БТ инвест" и "Си Би Фемили офис сървис" - последната е собственост на австрийската Капитал банк, част от финансова група "Граве".

Според непотвърдена информация от източници в бранша, зад "БТ Инвест" стоят собствениците на "Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров, съобщава в. "Дневник".

Що е то Внешторгбанк 

ВТБ е втората по големина руска банка и правителството притежава 75,5% от акциите й. Тя на практика е държавната външнотърговска банка, създадена през 1990 г. Сред дъщерните й компании има и лизингова, застрахователна, пенсионен фонд, факторинги др.

Има 12 дъщерни банки - в страните от ОНД, 4 в Европа - Австрия, Кипър, Германия и Франция, също така в Грузия, Ангола и Виетнам. Представителства на банката има в Италия, Китай, Индия. Активите на групата са 4,290 трилиона рубли към 27 април 2011 г.

Президент на банката е Андрей Костин, чийто мандат е до 2012 г. Той е и в борда на "Роснефт" и още няколко държавни предприятия. Председател на Надзорния съвет на банката пък е Сергей Дубинин, бивш шеф на Централната банка на Русия (1995-1998 г.). След това работи в "Газпром" и РАО ЕЕС до октомври 2008 г., когато влиза в управата на ВТБ. Преди него шеф на надзора е бил и Алексей Кудрин. 

През януари 2011 г. руската държава пусна за приватизация на борсата 10% от акциите на банката. Сред инвеститорите, които купиха книжа, бяха Дойче банк, както и компании от САЩ и Китай. Акциите бяха продадени за над 95 млрд. рубли (2,39 млрд. евро).

Oще: булгартабак  кандидати  приватизация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.