Повече от половината българи не искат нови бежанци | webcafe.bg
newscafe

Повече от половината българи не искат нови бежанци

Webcafe.bg
08.12.2013, 13:20 (обновена 08.12.2013, 16:39)
бежанци

Снимка: © Явор Николов

62.2% от анкетираните казват, че не искат още бежанци у нас, 15% - са съгласни да приемаме бежанците, а 22.7% не могат да преценят.

Българите не искат да приемат повече бежанци от войната в Сирия и не гледат с добро око на възможността европейски граждани да купуват земя у нас. Това показват данните от представително изследване на социологическата агенция „Сова Харис", проведено сред 1000 души от различни региони на страната и цитирано от БГНЕС.

62.2% от анкетираните казват, че не искат още бежанци у нас, 15% - са съгласни да приемаме бежанците, а 22.7% не могат да преценят. Причината за това отношение към чужденците може би се вижда в отговорите на следващия въпрос. Попитани "Смятате ли, че правителството е в състояние да се справи с осигуряването на сирийските бежанци у нас" 65.2% отговарят "не", а само 10.9% вярват, че българските власти могат да се справят.

Като цяло, анкетираните не нямат особено високо мнение за способностите на властта да подобри условията на живот у нас. Според 47.9% от анкетираните, правителството на Пламен Орешарски по-скоро няма да успее да вдигне жизнения стандарт в България, а с "по-скоро да" отговарят 30.6%. Останалите до 100% нямат ясна преценка за кабинета.

За мораториум върху правото да се продава земя на чужденци от ЕС се обявяват 41.6% от българите, въпреки че са наясно, че подобно замразяване е в противоречие с ангажиментите на България към ЕС. 28.1% обаче смятат, че страната ни трябва да спазва договорите и ангажиментите с ЕС. Нямат позиция по проблема 30.4%.

Oще: бежанци  мораториум  сирия  сова харис  социологическо проучване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.12.2013, 23:44

1 shaolinsoccer | 08.12.201323:48

Естествено че не ги "искат" - никой не ги "иска" ... точно там е работата, че хората имат нужда от помощ. Хората, които са ЗА да ги приютяваме, и те не ги "искат", но се поставят на тяхно място и това, което искат е да им помогнат. Плези се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани