Окръжната прокуратура в Сливен е внеска искане в Окръжния съд за отстраняване на кмета Йордан Лечков заради повдигнати 7 обвинения срещу него | webcafe.bg
newscafe

Заради 7 обвинения прокуратурата иска Лечков да опразни кметския стол

Webcafe.bg
16.04.2010, 13:03 (обновена 16.04.2010, 15:09)
Йордан Лечков

Снимка: © БГНЕС

Облаците над Лечков се сгъстяват с повдигнатите общо 7 обвинения от прокуратурата -все за престъпления по служба

Окръжната прокуратура в Сливен съобщи, че е внесла искане в Окръжния съд за отстраняването на кмета на общината Йордан Лечков от длъжност заради повдигнатите срещу него 7 обвинения за престъпления по служба.

Материалите по делото са събрани в седем тома. В понеделник, 19 април, съдът в Сливен ще се произнесе по искането на прокуратурата.

Лечков е кмет втори мандат, а се канеше да се кандидатира следващата есен за трети път за кмет на Сливен.

На 15 април срещу кмета на Сливен са предявени седем обвинения за злоупотреба със служебно положение, нецелево разходване на бюджетни средства и за съставяне на официални документи с невярно съдържание. Наблюдаващ прокурор по делото е Пламен Стефанов, шефът на Окръжната прокуратура.

Наскоро Лечков заяви, че ще подаде сигнал до ДАНС и инспектората на прокуратурата за нередности в дейността на обвинителя. Според него не е малък сигнал колко дела има Стефанов, вкарани в съда, и колко прекратени "срещу негови съученици от милиционерското училище". Преди няколко дни Йордан Лечков лансира идеята си прокурорите да се избират пряко от хората - както народните представители.  

Обвиненията са повдигнати в окръжната следствена служба, където Лечков е бил привикан в четвъртък. Срещу него вече са повдигнати 3 обвинения, първото от които е по чл. 282 от НК за престъпление по служба. Като кмет не е спазил решение на общинския съвет за продажба на сливенския битак и неустойките са за около 1 млн. лева.

Второто обвинение е по чл. 311 за съставяне на документ с невярно съдържание - заявление, подадено от Лечков в кадастралната служба, в което са били вписани невярни обстоятелства. Кметът поискал да бъде издадена скица на 30 декара земя уж, че е общинска, а в терена бил включен и парцел на горското стопанство.

Лечков е обвинен и по чл. 283 за търговия с влияние заради опит да въздейства върху бившия шеф на поделението на НАП в Сливен Петко Дюлгеров, за да прикрие резултати от данъчни ревизии на определени фирми.

Лечков не е първият кмет, който попада на мушката на обвинителите. Обвинен е и кметът на Ямбол, както и кметът на Кърджали. Очакват се и нови скандали. 

Oще: йордан лечков  кмет  обвинения  прокуратура  сливен 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани