Държавата е най-добрият работодател в България | webcafe.bg
newscafe

Държавата е най-добрият работодател в България

Webcafe.bg 03.02.2013, 10:42 (обновена 03.02.2013, 16:21)
офис

Държавата плаща по-добри заплати от частния сектор

Държавата плаща по-високи заплати и наема повече хора от частния сектор. Това показват последните данни на Националния статистически институт.

Най-чувствителна е разликата в сферата на добивната промишленост.

Миньорите, които се трудят в държавни предприятия, получават средно по 1826 лв., докато тези, които работят в частни мини, взимат със 772 лв. по-малко.

Заетите в сектор "Производство и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ" пък получават средно по 1523 лв.

В държавните компании възнагражденията достигат 1795 лв.

През последните месеци рязко се е засилил интересът на младите българи към работа в държавната администрация, която се смята за по-сигурна и по-добре платена.

Според данните на НСИ над 1.4 млн. българи работят в частния сектор, докато в обществения те са почти 550 000.

Експертите обаче отчитат, че през деветмесечието на 2012 г. в обществената сфера новоназначените са повече, отколкото в частната.

За разлика от частния сектор, където в повечето случаи осигуровките са върху част от заплатата, в държавния те се плащат върху цялата заплата.

Стотици хиляди в България биват осигурявани върху минималната работна заплата, а все повече зачестяват случаите, в които работодателите принуждават работниците си да преминават от трудови на граждански договори.

Това означава, че при евентуални съкращения губят възможност да получават обезщетения за безработица.

Освен това за част от държавните служители в изпълнителната власт банките, с които съответните министерства работят, отпускат кредити с преференциални лихви.

Oще: възнаграждения  държава  заети  работодател  частен сектор 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

13 Чинчифон | 05.02.201315:11

Животните,растенията,птиците и рибите на Земята оцеляват по един,единствен начин-в непрекъсната борба с останалите видове!Изяждат ги!Ние,хората,също оцеляваме по подобен начин-като изяждаме прасета,овце,риби,домати и така нататък.Но точно тук се корени вулгарната разлика между естествените земни видове и човека!Тъпите хора правят всичко възможно за да станат богаташи и да използват силите,таланта,а дори и храната на нормалните хора.Защото само работодателите са наследници на човешкият канибализъм и изяждат живота на естествените хора.Както в прекия,така и в преносният смисъл.И ако някой човек е открил,че природата прощава нарушаването на нейните закони и принципи,нека да го съобщи тук или на работодателите.Така мафиотите,вместо панически да трупат,може да повярват в светлото си бъдеще.И да разберат,че са хора Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

12 паяка | 04.02.201313:24

8 pepe | 04.02.201300:09

1."... Отделно, че /държавата, управлението/ не създаде условия за създаване и развитие на производство - ново и модерно. Доколкото съществуваше такова то беше от /бивши/ държавни предприятия с остарели технологии........
2.... Единствените, които се намериха - и наши и чужди, имаха идея само как да превърнат всичко във скрап /по един или друг начин/, да разпродадът и да ликвидират..."1.Производства имаше със свръхмодерни оборудвания и технологии.

2.Те не са я имали тази идея. Предложена им е сделка от западните конкуренти. Купуват бизнеса и го ликвидират, което им е било по-изгодно, вместо да се конкурират. Който директор се е съгласил - си е оправил положението за няколко поколения напред. Който е отказал - е бил отстранен за да не пречи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

11 Vasil | 04.02.201312:27

това става когато нямаш икономика и малък и среден бизнес а само монополи , мафиотски такъв включващ - контрабанда , наркотрафик , охрана ,хазарт че и застрхователните дружества под диктовката на мафията у Булгаристана !

не виждам при това положение как ше се оправим
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

10 explorer | 04.02.201310:56

@#8 pepe, не си прав, тук раздържавяваването мина по наш сценарий, включващ фирми на входа и на изхода на съответното предприятие, които обикновено бяха я на бивш или настоящ директор на същото предприятие, я на някой по-запознат/ "по-свой". И понеже повечето предприятия са били създадени за осигурени пазари (на СИВ), то много молка част от тях успяха да реализират някаква продукция на силно конкуретни (и регулирани) пазари, като EU. И понеже толкова си можем, следа няколко години подобно преточване на предприятието, остана варианта повечето преприятия да отидат за скрап. От другата страна е липсата на държавна подкрепа на въшните и поне минимално регулиране на вътрешните пазари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

9 pepe | 04.02.201300:11

Клавиша ми за интервал е много скапан.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

8 pepe | 04.02.201300:09

Ами в България всъщност не се създаде бизнес, нито голям, нито малък. Има някаква частна търговия на дребно, има някакви фирми /съвсем малки/ в сферата на услугите и това е. Всичко останало е държавно илисобственост на чужди фирми. Колко е развита сферата на услугите, след като няма кого да обслужва..., по същия начин и търгвията не е процъфтяла. Ама причината е до голяма степен в българския бизнес. В началото на "прехода" всички се хвърлиха на търговия и неща с ниски инвестиции и висока и бърза възвращаемост. Никой не искаше да създава производство. Отделно, че /държавата, управлението/ не създаде условия за създаване и развитие на производство - ново и модерно. Доколкото съществуваше такова то беше от /бивши/ държавни предприятия с остарели технологии.
Може би грешно си мислехме, и така ни го бяха обяснили /умните чужди "експерти"/, че прехода ще стане изведнъж - до вчера сме били държавна планова икономика, днес раздържавяваме и от утре всеки е частники се оправя както може. Наместода съставим план как да раздържавим икономиката и да осъществим прехода ние /българите/ решихме просто да раздържавяваме и че от неизвестно къде ще се появят някакви хора /суперхора/ които ще купят каквото е раздържавено и ще знаят какво да правят по-нататък с него - как да го направят да работи. Е, несенамериха. Единствените, които се намериха - и наши и чужди, имаха идея само как да превърнат всичко във скрап /по един или друг начин/, да разпродадът и да ликвидират...
Не си дадохме сметка, че всъщност "експерти" в подобен преход няма,никой нямаше опит в подобно нещо - не и някакъв успешен такъв във всеки случай /иначе може и да са пробвали нещо подобно в някоя друга бананова република преди това - пакс катастрофален резултат/...
...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

7 MacAllister | 03.02.201317:30

Levitt, то си има име това - Ineptocracy. Колкото до лошите работодатели, повечето от тях са "лоши" към себе си и близки роднини и само малка част имат възможност да наемат други хора. Естествено има и една група на добре известни голеееееми "бизнесмени" похапващи пряко или косвено държавна пара. Живеем на батерии, а те не са Duracell!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

6 pepe | 03.02.201316:29

Както казват: Sad but true.
Това, което този факт всъщност показва е колко лоши са всички останали /частни/ работодатели в България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

5 Levitt Hostel | 03.02.201314:02

България е единствената държава в Европа, където държавата плаща по-високи възнаграждения от частния бизнес. Този факт е изключително странен по следните причини.
На първо място, държавата не изкарва пари, а единствено преразпределя това, което частният бизнес е произвел, което означава, че в държавата България тези, които разпределят изработеното от частния сектор получават повече от тези, които произвеждат материалните блага - частния бизнес. В София един дребен или среден предприемач изкарва не повече, след като заплати всички разходи и заплати, от средната работна заплата на един чиновник. Чиновникът, обаче , нито е заложил всичките си спестявания и активи, нито е поел отговорността да осигурява работа и да заплаща възнагражденията на още няколко човека.
Същевременно, тези факти дават ясно обяснение на/за икономическата катастрофа в България.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

4 MacAllister | 03.02.201314:01

При плановата икономика на социализма поне на теория имаше намерение държавата да си знае сметката - т.е. да не се самоизяде. Колко съответстваше теорията на практиката знаем доста добре, но фактът си е факт - такава беше идеята. Сега обаче и идея няма, има харчене на пари и събиране на пари, малкото производствени предприятия с държавна собственост едва ли могат да променят картинката, така че май е по-добре да не ги броим (а и виждаме какво им се случва едно по едно). Та, какво точно е хубавото на това? Държава, която чрез устите на работещите за нея постоянно ломоти за пари от вън, за събираемост и т.н. хранела по-добре - до кога, обаче?
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани