ЕВН съди ДКЕВР за цените на тока | webcafe.bg
newscafe

ЕВН съди ДКЕВР за цените на тока

Webcafe.bg
01.07.2014, 19:05 (обновена 01.07.2014, 19:16)
дкевр

Снимка: © webcafe.bg

ДКЕВР продължава с изненадите

Eлектроразпределителното дружество ЕВН ще обжалва пред Върховния административен съд решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за новите цени на електроенергията. Ден по-рано регулаторът прие изненадващо средното поскъпване на тока с около 2% от днес, 1 юли.

Най-малко ще е увеличението за абонатите на ЕВН - под един процент - 0.64% за дневната тарифа и 0.22% за нощната., а за абонатите на Енерго про - дневната тарифа скача с 2,5 на сто, а нощната с малко над процент. За абонатите на ЧЕЗ, който оперира в Западна България, токът ще бъде с близо три на сто по-скъп, като се отнася и за дневната, и за нощната тарифа, съответно с 2,78% и с 2,22%.

Според ЕВН като цяло решението от нарушава и българското, и европейското законодателство и затова ще бъде обжалвано.

Дружеството недоволства и от определените в решението на комисията допустими отклонения в дневните почасови прогнозни графици за производство на електроенергия за нуждите на стартиралия на 1 юни 2014 г. пазар на балансираща енергия. Така за специалните балансиращи групи на крайните снабдители ДКЕВР определя допустим размер на отклонение до 1.5%, докато за специалните балансиращи групи на операторите на електроразпределителните мрежи то е до 0.5%.

Резултатът от този иск ще бъде отразен в арбитражното дело, което австрийският концерн започна през 2013 г. в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка, заради неплатени от НЕК пари за изкупена енергия от ВЕИ. Този спор, който трябваше да бъде решен по мирен начин, обаче доведе до процедурата за отнемане на лиценза на ЕВН, както и на ЧЕЗ и "Енерго-Про".

Едновременно с тока, ДКЕВР повиши цената на топлофикационните услуги в София (5,9%), Пловдив (5,1%), Велико Търново (4,5%), Русе (9,8%), Разград (3,7%) и Габрово (7,2%).

Австрийското дружество изразява и възмущението си, че топлофикацията му в Пловдив, която има най-ефективната когенерация в страната, получава една от най-ниските добавки за високо-ефективно комбинирано производство в сравнение с всички останали когенерации на природен газ.

Oще: дкевр  евн  електроенергия  енерго про  ток  цена  чез 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.