Проект за реформа: мъжете и жените да се пенсионират на 65 г. | webcafe.bg
newscafe

Проект за реформа: мъжете и жените да се пенсионират на 65 г.

Webcafe.bg, по Дарик, БНР
21.10.2014, 15:34 (обновена 21.10.2014, 16:11)
Възрастен човек

Снимка: © Стоян Георгиев

Христов държи на предложението укриването на осигуровки да се криминализира

Повишаване на пенсионната възраст до 65 години за мъжете и жените от трета категория труд до 2028 г., 2032 г. или 2036 г. - това предвиждат вариантите за пенсионна реформа, представени от Консултативния съвет към ресорния служебен министър Йордан Христосков.

Те са общо четири, като ще бъдат представени на следващото правителство за одобрение. Мерките включват вдигане на вноската за пенсия и безработица с 1 процент от догодина или от 2016-та, както и повторно вдигане на вноската за пенсия през 2019-та година.

Експертите от Консултативния съвет предлагат максималният размер на осигурителния доход да бъде 8 или 10 пъти минималната заплата, което автоматично ще доведе до увеличаване на пенсиите.

„Много често се забравя, че когато повишаваме максималния осигурителен доход, се увеличава и размерът на получаваните обезщетения. Така че при краткосрочните обезщетения имаме допълнителен разход от 1,2 млн. лева. За пенсии - тъй като максималната пенсия е 35% от максималния доход, имаме допълнителен разход от 9,2 млн. лева", обясни служебният министър.

За полицаите и военните се предвижда диференцирана възраст за излизане в пенсия според тежестта и сложността на труда, както и преходен период, в който те да могат да се пенсионират и с натрупан стаж.

За работещите при тежки условия на труд се предлага запазване на сегашните изисквания за стаж и брой точки до 2029-та година, и нарастване на възрастта съобразно избрания вариант за трета категория.

За категорийните работници се предлага запазване на преходния период и три варианта за изплащане на пенсиите им - запазване на принципа НОИ да изчислява пенсията, а професионалният фонд да превежда парите от личната партида на човека; фондовете да изплащат ранните пенсии на хората, които имат вноски за поне 10 години при първа категория и поне 15 години за втора категория труд, работникът сам избира откъде да му бъде изплащана срочната пенсия до навършване на общите условия за пенсиониране.

 

Oще: категории труд  нои  осигуровки  пенсии  пенсионен фонд  пенсионна реформа  работещи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.