Шепот за едни 2 милиарда от Сребърния фонд | webcafe.bg
newscafe

Шепот за едни 2 милиарда от Сребърния фонд

Webcafe.bg
29.12.2011, 13:39 (обновена 29.12.2011, 14:46)
левове

Според финансиста Андрей Пръмов има сценарий, по който могат да се "извадят" чрез счетоводни трикове двата милиарда лева в Сребърния фонд

В интервю за "24 часа" финансистът Андрей Пръмов описва един "примерен" сценарий за изтегляне на парите от Сребърния фонд, който би трябвало да е неприкосновен резерв за пенсионната система.

Целта е да се изтегли значителен ресурс, без да се прибягва до външно финансиране, обяснява той пред журналистката Румяна Денчева.

"Да вземем Сребърния фонд. Той, както е известно, е част от фискалния резерв, неприкосновен запас от около 2 млрд. лв., на управление в БНБ. От него не може да се теглят пари, той трябва постоянно да се захранва с постъпления от приватизация. С малка промяна в нормативните документи, обаче, Сребърният фонд бива прехвърлен за управление на държавната Банка за развитие (ББР), под предлог за "оптимизиране" резултатите от управлението му. Фондът по закон продължава да е част от фискалния резерв.

Приемат се нови правила, позволяващи той да бъде инвестиран в нискорискови държавни ценни книжа на страни от ЕС. А кои ДЦК са най-нискорискови? Чий държавен инвестиционен рейтинг е единствено повишен през 2011? Отговора отдавна го знаем, г-н Борисов не се уморява да ни го припомня всеки ден. И така и бюджетът финансиран при ниски лихви, и резервът цял, и всички са щастливи..."

Според Пръмов по този "примерен сценарий" всъщност, сериозно се работи, както му "нашепват" източници от МФ. Финансистът обаче смята, че тази "хитринка" на Дянков и Борисов ще бъде разкрита, когато настане време за периодичния преглед от МВФ или от първата международна рейтингова агенция.

Изведнъж ще се окаже, че България се е опитала да "тришира" финансовите си отчети подобно на Гърция, че резервът е намален недопустимо, че инвестиционният ни рейтинг вече е както на Унгария и страната няма откъде да финансира на пазарни начала бюджетните разходи за 2013-а, казва Андрей Пръмов.

На въпрос: "Какъв е финалът на тази "страхотия"?, Пръмов прогнозира, при "опуканите" вътрешни капиталови източници, края на валутния резерв и респективно на валутния борд. С тази "страшна" история искам всъщност да покажа, че опасностите за растежа, за бюджета и за валутния борд са преди всичко вътрешни, заявява финансистът.

Според него този път България "изтегли дългата клечка", като не се включи в еврозоната. По думите му и най-негативното развитие на събитията там ще има само косвено отражение върху стабилността на лева и националните ни финанси.

По повод обявените от властта намерения България да се включи в новия фискален съюз в ЕС, той кава, че стъпки няма, а само звуци, предназначени единствено за пропагандни цели. "Българските стъпки" са само празни думи, след отказа България да участва в увеличението на "спасителния пакет", подготвян от МВФ за еврозоната, заявява Андрей Пръмов.

Прословутата "макроикономическа стабилност" на Борисовото управление е типичен пример за фетиш, смята той. "Тя се крепи на глинени крака: половинмилиарден дълг към фирмите по държавни и общински обществени поръчки, замразяване на доходи в обществения сектор, бягство от реформи в социалната сфера и здравеопазването, нарастващ натиск свободните капитали на банки и фондове изцяло да се насочват към покупка на нов вътрешен държавен дълг.

Тази псевдостабилност ще продължи докато има пари във фискалния резерв и резервни оборотни пари във фирмите, тоест не много дълго. След това всичко ще приключи по много неприятен начин".

Oще: андрей пръмов  ббр  валутен борд  валутен резерв  мвф  симеон дянков  сребърен фонд  фетиш 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани