Прокурорски рокади след "хикса" по САПАРД | webcafe.bg
newscafe

Прокурорски рокади след "хикса" по САПАРД

Webcafe.bg
15.10.2012, 11:18 (обновена 15.10.2012, 15:20)
николай кокинов, прокуро

Снимка: © Sofia Photo Agency

Градският прокурор посочи, че в Германия делото е приключило бързо заради споразумение с обвинението

Резултатът по делото САПАРД е 1:1 - имаме една осъдителна и една оправдателна присъда. Това заяви пред bTV градският прокурор на София Николай Кокинов. Той допълни, че по случая, който отива във Върховния касационен съд, ще работи нов екип от обвинители.

Софийският апелативен съд оправда бизнесмена Марио Николов и всички останали подсъдими по делото за изпиране на 7.5 млн. евро. Преди това на първа инстанция беше оневинен единствено Людмил Стойков - спонсор на предизборната кампания на експрезидента Георги Първанов.

Николай Кокинов посочи, че партньорите на подсъдимите в Германия са били осъдени толкова бързо там, защото са сключили споразумение с прокуратурата. „Двата случая не са съвсем огледални", категоричен беше Кокинов.

Градският прокурор коментира и казуса с излишното оборудване от АЕЦ „Белене", закупено от „Атомстройекспорт" на съмнително ниски цени. През 2007 г. руснаците се сдобиват с оборудването на стойност близо 296 млн. евро, като плащат по-малко от 88 млн.

Николай Кокинов обясни, че има две дела - едното от делата е в специализираното звено на прокуратурата, а другото е в Софийска градска прокуратура. По едното от делата има назначена и се очаква финансова експертиза, която да прецени стойностите на оборудването, изгодни ли са или не, имало ли е друг вариант и прочие, обясни обвинителят. Съгласно отговора в тази експертиза ние ще бъде градена стратегията на обвинението.

Кокинов обясни, че по другото дело имало изготвена поръчка за правна помощ до Русия относно вече закупеното оборудване, което вече работи като част от калининградската АЕЦ, относно транспорта, цени, себестойност. Такава помощ от Русия е поискана още преди началото на лятото тази година.

Градският прокурор на София коментира, че твърде много надежди са фокусирни върху новия Висш съдебен съвет. По думите му първият грях на стария съвет е това, че с две години и половина е забавено кадровото израстване на магистратите. Това довело до дефицит на кадри и използване не принципа на командироването.

Кокинов определи като размити и самите критерии кадрово израстване, защото 95% от магистратите получавали оценка много добри. Не може всички да са еднакво добри, все има някои по-лоши, някои са по-брилянтни, смята прокурорът. Той допълни, че дисциплинарната практика на стария ВСС е била разнопосочната и е имало двойни стандарти по отношение на сходни на пръв поглед казуси.

Oще: марио николов  николай кокинов  сапард 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.