Около 60 хиляди първокласници започват училище | webcafe.bg
newscafe

Около 60 хиляди първокласници започват училище

Webcafe.bg
15.09.2010, 10:20 (обновена 15.09.2010, 10:44)
ученици

Снимка: © БГНЕС

Точният брой на първокласниците ще стане известен в края на септември.

Около 60 хиляди първокласници ще прекрачат училищния праг.

Точният брой на първокласниците ще стане известен в края на септември, тъй като родителите имат право да записват децата си в първи клас до 15 септември.

Безплатните учебници вече са получени в училищата в страната, като за първи път през тази година някои от училищата ги получиха още през лятната ваканция.

Право на безплатни учебници имат учениците от общинските, държавните и частните училища от първи до седми клас, като само учебниците за първи клас са изцяло нови. Останалите учебници се употребяват три години от учениците.

Предвидените от правителството 7.5 милиона лева за целодневното обучение на първокласниците още не са получени в училищата в страната. Очаква се това да стане през октомври.

Почистени са дворовете на всички училища в столицата - това съобщиха още вчера от пресцентъра на Столичната община. Столичният инспекторат съвместно с "Гражданска защита" са извършили проверки на територията около училищата за състоянието на околната среда и безопасността около тях.

Проверките засягат наличието на шахти, капаци, осветление, пътна маркировка, изправност на училищните огради и на уредите за физическа подготовка. Констатираните нередности са отстранени. Прилежащите площи са почистени, тревните площи са окосени.

Междувременно министърът на образованието Сергей Игнатов съобщи, че е подписал заповед, с която отменя външното оценяване след пети и шести клас.

Това стана след откриването на новата учебна година в Първа английска гимназия и в 112-то училище "Стоян Заимов".

Мотивът за отпадането на изпитите след завършването на пети и шести клас, е, че   за тях се отделя прекалено голям ресурс, а и затормозявали учениците. Така външното оценяване, въведено от предишния министър на образованието Даниел Вълчев, ще остане само за четвърти, седми и дванадесети клас.

Oще: 15 септември  първокласници  родители  учебници  ученици 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.