Онкоболните и диализата - към здравната каса | webcafe.bg
newscafe

Онкоболните и диализата - към здравната каса

Webcafe.bg
01.12.2010, 16:58 (обновена 02.12.2010, 17:55)
Стефан Константинов

Снимка: © Sofia photo agency

Здравният министър д-р Стефан Константинов заяви, че цените на повече от половината клинични пътеки ще бъдат увеличени...

Спорният трансфер на 340 млн. лева от НЗОК към здравното министерство беше узаконен с приемането на бюджета на касата от парламента.

От тези пари касата всеки месец ще превежда на министерството определени суми за дейностите по диагностика и лечение на злокачествени заболявания и на болни с бъбречна недостатъчност на диализно лечение, включително за осигуряването на лекарствени продукти и медицински изделия. Предвижда се всички тези дейности до края на 2011-а да бъдат прехвърлени изцяло към здравната каса.

С бюджета на НЗОК за догодина се утвърждават приходна и разходна част от 2.6 млрд. лева като за болниците са предвидени 958 млн. лева, за първична извънболнична помощ - 169 млн. лева, за специализирана извънболнична помощ - 171 млн. лева, а за лекарства за домашно лечение 391 млн. лева. Остава и сума от 100 млн. лева за плащания за тази година, прехвърлени за догодина.

Днес стана ясно, че засега само 11 общински болници ще се превърнат в лечебни заведения за долекуване. Те ще получат финансиране от европейската Оперативна програма за регионално развитие.

Кабинетът промени концепцията за преструктуриране, защото твърде малко лечебни заведения има проявено желание да преминат в болници за долекуване.

Първоначалните коментари бяха, че поне 130 трябва да се закрият или реорганизират от близо 420 болници у нас - държавни, частни и общински.

Здравният министър д-р Стефан Константинов обяви, че цените на над половината клинични пътеки ще бъдат увеличени. Заплащането по 44 ще бъде намалено, а цените на 65 пътеки ще останат същите. Ще поскъпнат клиничните пътеки по неонатология, урология, хематология и интензивни грижи. 

Финансовото министерство предлага увеличение в цените на 189 от общо 298-те клинични пътеки, по които хората се лекуват с пари от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Цените си ще запазят 65, а 44 пътеки ще бъдат с намалени цени през 2011 г. Пътеките ще бъдат с различни цени за университетските, областни и общински болници, като увеличението е основно за първите две.

"Лъчетерапията например ще има значително увеличение на пътеките, защото това е модерна и скъпа техника и не трябва да генерира загуби, и става над 1000 лева. Това може би е 50% увеличение. Аз знам, че би било хубаво да стане три-четири хиляди лева, но нали разбирате, че това е България и ние се съобразяваме с икономическото състояние на държавата", обясни министърът. 

По думите му предложенията по цените, които вече се обсъждат в Консултативния съвет, могат да бъдат променени, но в рамките на бюджета. Срокът за предложения е до следващата седмица. 

За 2011 г. направленията за медицински прегледи ще бъдат 7.4 млн. броя или с 10% повече спрямо тази година. 80% от тях са за семейните лекари, като едно джипи ще получи средно 1 315 направления за година, а за месец - по 110 направления или 3.6 направления на ден.

Направленията за консултация от един специалист към друг специалист са прогнозно 20% от общия брой направления. На един специалист догодина ще могат да се разпределят средно по 185 направления, а за един месец - 15.4 броя. На едно здравноосигурено лице се падат около 1.5 направления за година.

И догодина ще има дефицит на направления, но здравният министър Стефан Константинов обяви, че се предвижда достъпът до специалист да бъде улеснен срещу определено доплащане. Колко - още не е ясно.

Oще: болници  бюджет  клинични пътеки  нзок  парламент  стефан константинов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани