Сделката засяга и следващите правителства | webcafe.bg
newscafe

Все пак изтребители, все пак за милиард

Webcafe.bg
19.12.2012, 13:33 (обновена 19.12.2012, 15:55)
аню ангелов

Военният министър Аню Ангелов получи мандат да преговаря за покупка на изтребители

Държавата ще купи поне осем изтребители за армията. Правителството даде днес мандат на военния министър Аню Ангелов до март да преговаря за покупката на самолети, която ще струва минимум 700 милиона лева - ако са втора ръка. Но става ясно, че първо ще се търсят нови - т.е. минимум милиард.

В решението на правителството няма посочена конкретна сума за покупката на самолетите. До 1 март 2013 г. военният министър трябва да докладва на Министерския съвет за резултата от проведените преговори. 

"По нашите разчети трябва да са минимум 8. Следващите процедури, като докладвам на Министерския съвет, ще предложа инвестиционен проект на базата на тези преговори за конкретен тип самолет и евентуално за всички останали параметри на неговата доставка, време. Сума няма за точно от гледна точка на свобода на преговори.

Сделката за покупката ще е без конкурс:

Няма конкурс с оглед на това да се запазят и възможностите за втора ръка самолет да се получи

Сред потенциалните продавачи, с които Ангелов ще преговаря до март, са Германия, Съединените щати, Португалия, Израел, Италия и Швеция. Според военния министър нямало нищо некоректно в решението на правителството да купува самолети за армията в края на мандата - въпреки че ще ангажира с плащания за покупката и следващите кабинети. 

"Това не е сделка, това е многогодишен договор, въпрос на истинско стратегическо сътрудничество. Последната година плащахме за договори, сключени от предишното правителство.

Така че кое правителство конкретно ще вземе това решение, важното е то да е информирано решение, възможно е и това правителство и следващите правителства да бъдат ангажирани с тоя проект, но основата на всичко в моя доклад е крайната необходимост да се реши този проблем, който се решава от 2001 г., за всеки такъв договор, който надхвърля 100 милиона лева, решение взима Народното събрание. Нищо по-добро в края на мандата, след като има следващ мандат".

Oще: аню ангелов  държава  изтребители  конкурс  мс  правителство  сделка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

2 Nikola Aslanov | 20.12.201210:52

Герб явно вече са разбрали че на следващите избори ще са жив зян, та бързат да се налапат с комисионните а след тях - ако иска потоп да идва.
А ползата от изтребители за отбрана на АЕЦ е минимална, въпреки че се води стратегическа цел и уж я пазят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 19.12.201215:05

Милиард за изстребители.....сигурно за да бранят оная централа дето ще струва 20 млрд. Чуди се
Ние сме богата държава, карай......американците и гърците да му мислят
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани