Главният прокурор Борис Велчев смята, че членовете на Висшия съдебен съвет трябва да се избират с квалицифирано мнозинство - т.е. 2/3 от гласовете | webcafe.bg
newscafe

Главният прокурор: Парламентът да избира ВСС с 2/3 мнозинство

Webcafe.bg
11.05.2010, 12:34 (обновена 11.05.2010, 13:46)
Борис Велчев

Снимка: © БГНЕС

Главният прокурор Борис Велчев настоя...

На четвъртата година от мандата си като главен прокурор Борис Велчев заяви, че не харесва статуквото в съдебната система на България и иска то да се промени. 

В предаването "Денят започва" на БНТ днес Велчев даде подкрепа за идеите на управляващите, лансирани главно от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, за начина на избор и работа на Висшия съдебен съвет, за спецсъдилищата и промените в НПК. Освен това обеща падане на още депутатски имунитети, без да навлиза в подробности, и поиска да се дадат по-големи правомощия на прокурорите, като се разтовари фигурата на Главния прокурор.

Според Велчев Наказателно-процесуалният кодекс е трябвало да се промени, тъй като не може да съществува във вида от 1968 г. Иначе като цяло винаги, когато има закон, може да има и злоупотреби, коментира Велчев опасенията за възможността да се издават присъди само на база СРС-ата и тайни свидетели.

Главният прокурор обаче лансира друга идея: парламентът да избира членовете на ВСС с квалифицирано мнозинство - т.е. с 2/3 от гласовете, тъй като сегашният метод на партийни квоти създавал обвързаности и подобие на "партийна организация". Лансираната от главния прокурор идея може да стане с промяна в Конституцията. Той не потвърди категорично, но даде да се разбере, че споделя казаното от Цветанов, че в сегашния си състав от 25 души ВСС е прекалено голям. Сегашният ВСС е избран през 2007 г. - при предишното управление, и според управляващите, има прекалено големи обвързаности.

Велчев поиска при евентуални промени на основния закон да се помисли и за намаляване на централизацията в прокуратурата. "Искам да е по-малко полувоенна организация, на върха на която стои един човек", каза главният прокурор. Той допълни, че целта му е магистратите да носят повече отговорност.

Велчев защити и предложението на вътрешния министър Цветан Цветанов магистратите от ВСС да има достъп и до класифицирана информация, заради което ще трябва да минат през щателни проверки. Идеята на Цветанов е, че така ще разполагат с повече информация, за да вземат информирани - и правилни, решения при назначенията на магистрати.

"Трябва да се промени и законът за специалните разузнавателни средства така, че ВСС не просто да има достъп, но и да може да борави с тази информация", каза още главният прокурор. Според него тезата, че службите ще кадруват при назначаването на магистрати е най-лесното обяснение.

По отношение на специализирания съд, който да се занимава с организираната престъпност, главният прокурор отново подкрепи идеята, но с уговорката, че трябва да се видят реалните закони, които ще бъдат приети.

„Не може априори да се отрича нещо", каза Велчев и предупреди, че съществените неща в законодателството са в подробностите: „Дяволът е в детайлите", допълни той.

Не е изключено да бъдат поискани още депутатски имунитети, каза още главният прокурор. Той поясни, че всеки път, когато има основание, ще се иска премахването на ограниченията срещу преследване на народни представители. Велчев обаче отказа да назове имена.

Въпрос на законодателна бързина според Велчев е възможността делото срещу "Наглите" да се гледа от специализиран съд. И главният прокурор, подобно на вътрешния министър Цветан Цветанов, е убеден, че до края на годината съдът "Антимафия" може да заработи. Цветанов определи преди ден като краен срок 1 януари 2011 г.

Рейтингът на Цветанов е заслужен, но доколкото го познавам, той не се интересува от това, каза обвинител номер едно. Той обясни, че с МВР-шефа работят много добре, защото министърът е професионален полицай.

Борис Велчев обясни и че прокуратурата продължава да среща трудности да изобличава корумпирани магистрати. „Прокурорите и следователите не могат винаги да бъдат еднакво почтени. В този голям брой от хора има такива с различен професионализъм, така и с различен морал. Убеден съм, че българските магистрати внимават с кого говорят след случая с Красьо Черния", допълни главният прокурор.

Oще: борис велчев  всс  нпк  прокуратура 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани