Мистериозна нова окупация на СУ | webcafe.bg
newscafe

Мистериозна нова окупация на СУ

Webcafe.bg
25.01.2014, 08:16 (обновена 25.01.2014, 23:45)
Окупация на СУ

Снимка: © Явор Николов

Гражданско неподчинение, ефективен протест и бойкот на властта ...

Софийският университет „Св. Климент Охридски" пак е окупиран, но този път целта не е само оставка на правителството, а и на ректора проф. Иван Илчев. Новината за „пълна" блокада на Алма Матер гръмна снощи в социалните мрежи, а организаторите на акцията се оказаха без бранда на „ранобудните студенти".

Последните бяха превзели за около два месеца сградата на Ректората, след това се преместиха в Аулата, а накрая решиха трудно и спорно да прекратят блокадата. Техните наследници в окупацията приписват падането й на липсата на опит, натиск и „безчетните начини на действие на престъпниците, разпореждащи се с държавната власт".

Алтернативните окупатори не са контра - те се описаха като част от протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. В ранните часове на деня студентите, заключили отвътре вратите на Ректората, разпространиха декларация със своите искания, в която твърдят, че нямат нищо общо с нито една от партиите в Народното събрание.

Следващата седмица се очаква и новите окупатори, и старите да задействат идеята за кръгли маси, където да се обсъждат важни проблеми. "Ранобудните" обаче се разграничиха от новата окупация и обявиха, че при тези условия кръглите маси, които трябваше да започнат днес, няма как да се проведат. Протестна мрежа обаче ги подкрепи.

„Ние сме част от всички български граждани, които протестират срещу мафиотското управление на страната. В студентска декларация от 16 ноември 2013 г. беше заявено, че окупацията ще бъде подновена, ако има провокации към протестиращите студенти. Такива провокации имаше и има, при това многобройни", пишат новите окупатори.

Иван Илчев съзря „чист шантаж"

Те атакуват ректора Иван Илчев, тъй като бил зависим от БСП, допуснал полицията да прави проверки в нарушение на автономията на университета, а наскоро казал в интервю, че „ранобудните" са били по-силни в разрушението, отколкото в съзиданието.

По-късно ректорът описа акцията като „чист шантаж", а авторите й били с психологията на двегодишни деца. "Всичките им аргументи подскачат като гумени топчета", каза той пред БНТ. Според него в сградата на СУ са останали около 30 души, като само половината от тях са били студенти, а останалите - "всякакви".

"Архитект, жена на 41 г., някой от тези дежурните протестъри, от блогърите се е мотал. Това в никакъв случай не е протест на студентите от СУ", описа ситуацията ректорът в предаването "Животът и други неща".

Продължаващите окупацията искат оставка и на проф. Димитър Токушев, който е конституционен съдия и участва в решението, което на практика остави Делян Пеевски с депутатски статут. Именно срещи него започнаха протестите в СУ.

„Както на 1 ноември 2013, призоваваме всички български граждани към гражданско неподчинение, бойкот на властта и ефективен протест", настояват студентите - окупатори и разчитат много на насъбраното по това време доверие в тях.

Участникът в предишната окупация Веселин Недков прочете декларацията пред колегите си и журналисти. Тя призовава хората към гражданско неподчинение, ефективен протест и бойкот на властта.

Иначе лидерът на БСП Сергей Станишев коментира от Бургас, че исканията на студентите са нелепи и видя в тях малко такива, които се отнасят за правителството.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

2 Levitt Hostel | 25.01.201415:22

Разбира се, че присъствието на подобен екземпляр начело на най- старото висше училище е позор за инситуцията на университета и държавата. Но най- големия позор е за т.нар. българска интелигенция, в болшинството си внедрена в университетите от Държавна сигурност за доноси, в подкрепа на комунистическия репресивен апарат, която наскоро го преизбра за ректор. Илчев - Димитров е последният символ на династичното предаване на властта по законен ред.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

1 Vankata_820 | 25.01.201413:36

Подкрепям Ви, Горди Българи!!!Усмивка
За силна и свята България!!!
България!


Това е и най-правилното решение и ще обясня защо:

Никой репортер или платен протестър, не спомена, че лично от МВР има сформиран специален екип от цивилно облечени полицаи, които са подбрани от спортните клубове на МВР и участват активно в протестите под прикритие?!Усмивка
Никой не спомена, че тези които са се оформили, като агитки, групички или просто сформирования, които са с постоянно присъствие на протестите, моментални сигнализират за всякакви независими субекти със собствени идеи и крайни цели, особено ако са неподвластни на платените протестърски креатури?!Усмивка
Никой не спомена как биват неутрализирани тези свободни души, от самите платени протестъри, както и от органите на реда под прикритие, никой не каза защо редоно бива пребит или само сплашен някой повторил и потретил протестите, който става естествен притегателен център на други независими души, подобни на него?!Усмивка
Никой не иска да каже, че в България, освен че има фасадна демокрация, има и кланова диктатура, никой не казва, че и ГЕРБ и РФБ, и БСП, и АТАКА, и ДСП, искат изборите, тогава, когато те решат, както си ги предизвика Боцко Ритнитопков, след като гласува всички необходими му, преди това закони и едва тогава сдаде властта?!Усмивка
Никой не смята, че няма как да публикуваш всичко през профила си във Фейсбук и след това да не бъдеш пребит, я от някой случаен добре преоблечен лумпен(фуражка/футболен фен) или само да бъдеш извикан в някое РПУ за доизясняване на мотивацията?!Усмивка
Ще се радвам, така да се забъркате, Драги ми комунисти, че и Господ да не може да Ви спаси, а до тогава се надявам на мирно разрешаване на протестите и с Ваша помощ, ако обаче искате прошка!!!Усмивка
Единствено окупацията е мирното решение, в което парамилиционерските сформирования и нискочелите мутри или крайните футболни фенове, нямат никакъв шанс!!!

Ако Украйна се разпадне, Русия ще има личен интерес да предизвика война на Балканите и по-специално в България, сещате се как, нали и да не повярвате, че някой ще има против това, дори и вътрешнополитически, пък и особено, ако е и от крадливия елит на БКП!!!Усмивка
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани