Лондон отрече да дискриминира БГ студентите | webcafe.bg
newscafe

Лондон обеща да обработва документите на БГ студентите в срок

Webcafe.bg, по БТА, Дневник.bg и Агенция Фокус
18.02.2013, 11:06 (обновена 18.02.2013, 13:37)
Британец

Българският отговор на британската "антирекламна" кампания

До 7 януари 2013 г. британската гранична администрация е обработила около 80% от подадените преди 30 юни 2012 г. заявления на български и румънски студенти за издаване на разрешително за работа. Това е съобщил министърът на европейските въпроси Дейвид Лидингтън в писмо до външния ни министър Николай Младенов.

Останалите 20% ще бъдат разгледани с приоритет, като към настоящия момент агенцията обработва постъпилите през последните 6 месеца заявления. Граничната агенция е поела ангажимент да осигури постоянно ниво на обслужване на българските и румънските студенти, като същевременно се избягват закъснения, е уверил Лидингтън.

От няколко месеца младите ни сънародници на Острова алармират, че спрямо тях има дискриминационно отношение. Българите са принудени да чакат между 6 и 9 месеца работните си разрешителни (жълта карта), като през това време остават без паспорт или личната си карта, за което в Webcafe.bg написа един от инициаторите Анна Димитрова. В същата ситуация като нашите са и румънските студенти.

До кореспонденцията между двамата министри се стигна, след като Николай Младенов призова британските власти да предприемат мерки за нормализиране на процеса по издаване на разрешителни за работа на български и румънски студенти.

Студентите от други страни от ЕС нямат ограничения за работа, а тези извън общността получават разрешителните си още с издаването на визата. Така нашите са в по-лошо положение от колегите си от Азия, Африка и Южна Америка.

Друг тормоз за младежите от България и Румъния е, че от тях искат частна здравна застраховка, а не Европейска здравна карта, покриваща спешната помощ за граждани на ЕС, учещи в чужбина.

Оправданието, че това се изисква заради 7-годишния преходен период, забраняващ работа за граждани на двете страни. Лондон има право на временни ограничителни мерки.

От Министерството на външните работи посочват, че британските власти поддържат и електронен адрес (barcenquiries@ukba.gsi.gov.uk), на който студентите могат да изпращат запитвания, свързани с подаването на заявления и за всяка друга информация.

Едно си баба знае...

Британският таблоид „Дейли Мейл" продължава с кампанията си срещу България и Румъния. „Мафиотските босове с нетърпение очакват да залеят Великобритания с просяци от България и Румъния. Докато политиците се колебаят по отношение на новата имиграционна вълна от Източна Европа, безскрупулни престъпници вече със задоволство потриват ръце", пише британското издание.

Според „Дейли Мейл" страната ни е „развъдник на организирана престъпност", а „Европол" е определил като „уникално" влиянието на мафията. „Българските престъпни империи са изградени от печалби от рекет, трафик на наркотици и хора. София е и база за измами с банкови карти", продължава в материала си вестникът. Като доказателство за беззаконието у нас е посочена стрелбата срещу Златко Баретата.

Това е пореден епизод в британската кампания срещу страната ни и Румъния. Популисти като Найджъл Фарадж интензивно агитират срещу отварянето на британския трудов пазар, а на Острова даже измислиха своеобразни „антиреклами" на страната си, с кито да гонят балканците.

Oще: великобритания  дейвид лидингтън  николай младенов  студенти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

1 AlahAkbar | 18.02.201311:58

Добри са, 6 месеца обработка на документи.
Евала!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани