Властта се Очудва на имотите | webcafe.bg
newscafe

С широко затворени очи през прехода

Webcafe.bg
12.10.2010, 13:04 (обновена 12.10.2010, 19:28)
Петър Диков

Снимка: © БГНЕС

Не съм любител на разходките по витошките квартали, още повече човек не може да види какво точно има зад високите зидове, заяви главният архитект на София Петър Диков

Почти през целия период на прехода бяхме с широко затворени очи, заяви пред Нова телевизия днес главният архитект на София Петър Диков.

Диков бил изненадан от "доста сериозния лукс и от доста добрите архитектурни постижения на сградите", снимани от хеликоптер от НАП. Не съм любител на разходките по витошките квартали, още повече човек не може да види какво точно има зад високите зидове, допълни Диков.

Хеликоптерните акции струват 6000 лева на ден. НАП са наели правителствения отряд, за да направят снимките.

По думите на главния архитект на София незаконни сгради няма - сградите били построени с разрешителни, но имало такива, които не са си платили данъците. Имаме разговори с НАП да координираме двете информационни системи и да направим така, че да се дава информация за всяка сграда, която се строи в София, допълни Диков. И ние имаме пропуски, за това, че нямаме ясна система на контрол какво се прави след разрешителното за строеж, каза главният архитект.

Как да се осветят всички имоти - на бедни и богати?

За първи път през 1998 г. българите са описвали подробно в декларации от 25 страници какво имат. Картата на градовете и курортите се е променила драстично след строителния бум през 2006 г., което налага нов опис.

За да не се харчат излишни средства, данъчните обмислят акцията да се осъществи като се свържат информационните системи на общините с тези на приходната агенция. Така ще е и по-икономично, и по-бързо за гражданите, казва шефът на НАП Красимир Стефанов.

По време на акция "Хеликоптер" президентът Георги Първанов призова за пълна ревизия на прехода - познато от негова страна, след като беше призовал и за "отваряне на икономическите досиета на прехода" - каквото и да значи това.

Има теоретическа възможност да се върнем 20 години назад, но какво от това, заяви днес пред Нова телевизия шефът на пресцентъра на Жан Виденов и бивш офицер от Първо главно управление на ДС Красимир Райдовски.

Не се наемам да кажа кой е крив и кой е прав, и президентът и премиерът според мен имат известно право, коментира той. Сградите, които проверява НАП, не са гъби манатарки, те не са изникнали за един ден - години наред се правят, заяви още Райдовски.

Първата генерална репетиция беше списъкът на Николай Банев за едни автомобили, от това спечелиха само крадците на автомобили, които крадяха луксозни автомобили по този списък, отбеляза той.

По думите му времето на най-голямото разграбване е било времето на тройната коалиция - размивала се е отговорността между трима души. През последните 20 годни няма държава в България, няма да има и възмездие, смята бившият кадрови разузнавач.

Да се надяваме, че първите стъпки, които върши това правителство ще се превърнат в крачки, заяви Райдовски. 

Бившият шеф на комисията по досиетата Методи Андреев изрази съмнение, че изобщо е възможно да се извърши ревизия на изминалите 20 години.

Според Андреев всички правителства бягат от горещия картоф и е хубаво е, че министър-председателят Бойко Борисов има воля да се справи с проблема. "Първанов да не се прави, че е паднал от Космоса, той е президент два мандата, притежава огромен информационен ресурс и няма какво да се прави на ощипан", допълни Андреев. Хората с икономически досиета вече създадоха и свои лобита в съответните партийни централи, отбеляза той.

В България има 200-300 фамилии, които са започнали своя възход малко преди да стане превратът,
каза Андреев. Трябва да минат поне още 10-15 години, за да се отсее плявата от зърното, смята той.

Николай Банев: Айде да не се персонифицират проблемите

В сутрешните блокове се появи и бизнесменът Николай Банев, за да коментира своя имот: "Стойността на този имот сигурно е една стотна от стойността на холдинга" (АКБ Форес - бел.а.). По думите му при една постоянно свиваща се икономика всички проблеми се персонифицират.

Според него държава, която 20 години се опитва да реши политическите и социалните проблеми без да има познания по икономика и да подпомага развитието й, стига дотам - да гледа имотите, вместо да гледа процъфтяващите заводи и фабрики. Нашата икономика стои все още на основата, изградена преди 20 години - всеки, който каже, че преди 20 години резултатите на икономиката са били по-лоши, е лъжец, допълни Банев. За себе си той заяви, че от 20 години е "в реалната и в бялата икономика".

Нека да каже господин Банев какво произвежда, на кой пазар е излязъл, с какво е известен в Европа, защото да имаш "Майбах" и частен самолет означава, че си уважаван в Европа производител, заяви бившият председател на Комисията по досиетата Методи Андреев. Не съм против къщите на богаташите, нека да има такива, ама да са законни, добави той.

Преди време Банев заяви в интервю за "24 часа", че кризата го е свалила от самолета на "Майбах"-а.

Прогнозата на Емил Хърсев във в. "Сега"

"Без да съм врачка, ще се обзаложа, че поне 70% от всички имоти в полите на Витоша са собственост на фирми, поне 80% от цената им е платена с кредити, минимум 90% са съвсем законни и в 99% няма да открият нито необложен доход, нито пари с неясен произход. (Който има пари за такива вавилонски строежи, все ще отдели някой лев за кадърен адвокат и достатъчно вещ счетоводител.)

Онова, което данъчните трябва сериозно да проверят, не е с какви пари е строено, а с какви пари се поддържа и изплаща построеното. Който ползва обширните имоти и живее по султански, трябва да докаже личен доход за този лукс, той няма право да изписва разходите за своите кефове за сметка на фирмата-собственик, дори дължи ДДС върху потребеното над прага за регистрация.

Сградата може да се води хотел или офис, но живеещият там трябва да е платил от джоба си. Ако не е, ето основание скритото потребление да се обложи "по аналог" - с ДДС и данък върху потребения доход над декларирания, може да има за довнасяне здравен и пенсионен данък. Милиарди от това не чакайте, но все пак сериозният и обмислен анализ на луксозните имоти може да вкара в хазната солиден и постоянен поток нови приходи".

Oще: имоти  информационна система  красимир райдовски  красимир стефанов  нап  николай банев  общини  петър диков  снимки  хеликоптер 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.