Осъденият за валутни престъпления Георги Христозов остава в БЕХ | webcafe.bg
newscafe

С или без допуск, Георги Христозов остава в БЕХ

Webcafe.bg, по БНТ, агенция Фокус, Труд
02.07.2013, 10:29 (обновена 03.07.2013, 11:32)
Драгомир Стойнев

Снимка: © Sofia photo agency

Георги Христозов остава засега в Българския енергиен холдинг (БЕХ), обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по БНТ, добавяйки, че при тях, за разлика от ГЕРБ, няма "калинки".

Христозов е човекът, съден за валутни престъпления - банкови преводи в чужбина с фалшив документ, за когото прокуратурата поиска да му бъде отнет допускът до класифицирана информация. Освен като председател на борда на БЕХ, той е назначен и в борда на АЕЦ "Козлодуй".

Осъждането му обаче не му е попречило да чете 3 години секретни документи като изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица Изток 2". В момента тече проверката на ДАНС за издаване на допуска на Христозов до секретни документи.

"Набуко" и газовият байпас с Гърция

Министърът на икономиката и енергетиката изглежда е отписал окончателно проекта "Набуко", в който България е акционер, за сметка на "Южен поток".

"Жалко е, че големи проекти като "Набуко" отпадат. Има две възможности пред нас - да построим най-накрая тази интерконекторна връзка с Гърция, а защо не и втора, така че наистина да можем да получаваме природен газ. Второ - да мислим за "Южен поток". Проектите Бургас-Александруполис и АЕЦ "Белене" вече са приключили. Но тук трябва да има такива проекти, за да може да се повишат и доходите на хората", заяви още Драгомир Стойнев.

По всичко личи, че газопроводът "Набуко", който трябваше да бъде европейската алтернатива на руския природен газ, се провали, след като стана ясно, че няма кой да напълни тръбата.

Проектът за газопровода "Набуко-запад", чието трасе трябваше да мине от Каспийско море през Турция и България към Западна Европа, бе отхвърлен от оператора на находището "Шах Дениз 2", обяви австрийската компания OMV два дни преди очакваното за 28 юни решение за избор на трасе между "Набуко-запад" и Трансадриатическия газопровод (ТАП). В крайна сметка битката за азербайджанския газ спечели ТАП, в който водещи акционери са "Бритиш петролиъм" и "Статойл".

Трасето на "Набуко-запад" бе по-краткият път на големия проект "Набуко" за диверсификация на източниците на природен газ за Западна Европа. Сега тръбите със синьо гориво ще заобикалят България, като след Турция ще пресичат Гърция, минават по Адриатическо море и стигат до Южна Италия, което е проектът ТАП.

И пак за АЕЦ "Белене"

Въпреки замразяването на АЕЦ "Белене", правителството на ГЕРБ е продължило и след това да плаща на консултантски филми, съобщи енергийният министър Драгомир Стойнев.

Продължава проверката на договора за строителен надзор на "Белене", който по думите на Стойнев е за над 2 милиона лева.

"Асен Василев (бел. р. - служебен енергиен министър) е знаел какво се случва, имало е фактури. Не може, когато си спрял конкретен проект да продължаваш да плащаш за нещо, за което нямаш нужда, това е източване на системата", заяви Стойнев.

Такъв договор обаче така и не беше открит. В регистъра за обществените поръчки, където НЕК е длъжен да обявява всички процедури за над 50 000 лева, няма търг за строителен надзор. Последните сключени договори за "Белене" са от началото на годината и са за охрана на площадката. Стойността им за следващите две години е 636 000 лева.

Според последния обявен доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция строителен надзор над АЕЦ "Белене" е осъществявала фирмата "Уорли Парсънс", а договорът е сключен през 2005 г. Подписвани са и анекси към него.

Макар че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов описа втора атомна като "гьол" в началото на управлението си, до прекратяването й през март 2012 г. кабинетът на ГЕРБ подписа куп анекси, с които общият им брой стана 13 (плюс тези при тройната коалиция). Така и двете правителства - на тройната коалиция и на Борисов, удължаваха срока и така и не подписаха договор за АЕЦ "Белене".

Информацията за анексите, подписвани от шефовете на НЕК не е никаква тайна, беше публично обявявана и очевидно само на министър Стойнев му се привижда като новина.

Дали ЕК ни глобява или Стойнев не е разбрал

Драгомир Стойнев отново заяви, че е заведено дело от близо година от Европейската комисия срещу България заради неуспешното разделяне на мрежата на НЕК от енергийния оператор ЕСО. Във всеки момент може да ни бъде наложена глоба, предупреди министърът, който вече коригира по-ранни твърдения, че глобите започват.

Европейската комисия няма да глобява България, че още не е отделила производството от преноса на електроенергия, съобщи вчера Брюксел.

Срокът за отделянето на системния оператор (ЕСО) от НЕК е изтекъл още на 1 март 2011 г., а не на 30 юни т.г., обясни Марлене Холцнер, говорителка по въпросите на енергетиката в ЕК.

Комисията не е поставяла 30 юни като срок на България да въведе т.нар. Трети енергиен пакет - директиви и регламенти за либерализиране на пазара на енергия.

Въпреки че разделянето закъснява повече от 2 г., по тази част от европейското енергийно законодателство срещу България още дори не е започнала процедура за нарушение, каза говорителката. Глобата е едва четвърти, последен етап от такава процедура, до който се стига месеци, а понякога и години след откриването.

До тази фаза през януари т.г. стигна друга процедура за нарушение срещу България - че властите не са приложили правилото потребителите да избират между различни доставчици на енергия и да могат да ги сменят в рамките на един месец.

Съдът на ЕС вече се беше произнесъл, че по тази част от законодателството България е в нарушение и ЕК предложи да започне да я глобява по 8448 евро на ден за всяка от неприложените директиви - за електричеството и за газа, но съдът още не е взел решение и за тези глоби.

По думите на Стойнев, ако служебното правителство не е бездействало, е можело до месец и половина да се избегнат санкциите. Министърът настоява на своето, че такива има, напук на факта, че Европейската комисия го опроверга публично.

Правим всичко възможно да няма санкции, но сме под заплаха, защото има заведено дело срещу България, каза Стойнев и изрази надеждата в кратки срокове разделянето на мрежата от оператора да се случи.

Oще: аец белене  драгомир стойнев  европейска комисия  енергетика  есо  нек  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

1 NannyOgg | 02.07.201314:41

"Но тук трябва да има такива проекти, за да може да се повишат и доходите на хората", заяви още Драгомир Стойнев.

Само трябва да назове хората.
   

оценка

+0 -0