SOS от децата ни: насилие вкъщи, насилие в клас | webcafe.bg
newscafe

SOS от децата ни: насилие вкъщи, насилие в клас

Webcafe.bg
16.10.2012, 14:14 (обновена 16.10.2012, 15:41)
Дете сираче

Снимка: © Getty Images

Със започването на новата учебна година се увеличават консултациите на телефон 116 111, свързани с физически и психически тормоз в училище, съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето.

Към тях е Националната телефонна линия за деца, на която само през септември са регистрирани 8003 обаждания. 1571 са консултациите, от които 88% са с деца, 5% - с родители, а 7% - с други пълнолетни граждани.

В повечето случаи обаждащите се не искат да предоставят лични данни и се притесняват да уведомят органите по закрила на детето. Подрастващите се опасяват, че намесата на възрастните ще ги превърне в още по-голяма степен в мишена на насилие и лошо отношение в училище.

Тормозът върху деца в класа и семейството е с 40% повече от този в интернет, стана ясно м.г.

В България между 25% и 27% от децата са преки или косвени жертви на тормоз, което е най-високата форма на насилие.

Завръщането в институцията през септември след прекарана ваканция при близки и роднини също е проблем, който споделят децата по телефона. 

Най-много питат и търсят съвет за любовните си връзки, разделите, изневярата, "търсенето на себе си". Така, ако едната половина от обажданията през септември е заради сигнали за насилие и тормоз, другата е свързана с любовта и секса.

Увеличават се и консултациите с деца, настанени в домовете за сираци. Най-честите въпроси, с които са се обаждали, са свързани с проблеми в адаптацията към новото място при преместване в друг дом, загубата на близки и приятели, напускането или смяната на възпитатели. 

Подадените сигнали през септември към отделите "Закрила на детето" в страната са 20. Един от тях е за малолетно момиче, сключило брак с пълнолетно лице. Останалите са главно за риск от насилие и неглижиране в рамките на семейството.

Oще: агресия  дете  деца  насилие  тийнеджъри  тормоз  училище 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани