SOS от децата ни: насилие вкъщи, насилие в клас | webcafe.bg
newscafe

SOS от децата ни: насилие вкъщи, насилие в клас

Webcafe.bg
16.10.2012, 14:14 (обновена 16.10.2012, 15:41)
Дете сираче

Снимка: © Getty Images

Със започването на новата учебна година се увеличават консултациите на телефон 116 111, свързани с физически и психически тормоз в училище, съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето.

Към тях е Националната телефонна линия за деца, на която само през септември са регистрирани 8003 обаждания. 1571 са консултациите, от които 88% са с деца, 5% - с родители, а 7% - с други пълнолетни граждани.

В повечето случаи обаждащите се не искат да предоставят лични данни и се притесняват да уведомят органите по закрила на детето. Подрастващите се опасяват, че намесата на възрастните ще ги превърне в още по-голяма степен в мишена на насилие и лошо отношение в училище.

Тормозът върху деца в класа и семейството е с 40% повече от този в интернет, стана ясно м.г.

В България между 25% и 27% от децата са преки или косвени жертви на тормоз, което е най-високата форма на насилие.

Завръщането в институцията през септември след прекарана ваканция при близки и роднини също е проблем, който споделят децата по телефона. 

Най-много питат и търсят съвет за любовните си връзки, разделите, изневярата, "търсенето на себе си". Така, ако едната половина от обажданията през септември е заради сигнали за насилие и тормоз, другата е свързана с любовта и секса.

Увеличават се и консултациите с деца, настанени в домовете за сираци. Най-честите въпроси, с които са се обаждали, са свързани с проблеми в адаптацията към новото място при преместване в друг дом, загубата на близки и приятели, напускането или смяната на възпитатели. 

Подадените сигнали през септември към отделите "Закрила на детето" в страната са 20. Един от тях е за малолетно момиче, сключило брак с пълнолетно лице. Останалите са главно за риск от насилие и неглижиране в рамките на семейството.

Oще: агресия  дете  деца  насилие  тийнеджъри  тормоз  училище 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани