Според проектобюджета за 2011 г. разходите за един евродепутат са близо 2.389 млн. евро | webcafe.bg
newscafe

EUROкрацията=1.78 млрд. евро за 2011 г.

Webcafe.bg
23.03.2010, 13:00 (обновена 23.03.2010, 13:28)
Евро

Очевидно в Европейския парламент обичат да живеят нашироко

Великобритания е възмутена от рекордното увеличение на бюджета на Европарламента за 2011 г. и заплаши да го блокира, съобщава в. "Дейли телеграф".

Изданието се е добрало до проекта, според който разходите за един евродепутат ще достигнат 2.389 млн. евро, а увеличението на бюджета на ЕП е с над 132 млн. евро повече - до 1.78 милиарда евро. Само за лични разходи на всеки евродепутат на година се предвиждат по 250 000 евро.

Общият брой на депутатите в ЕП, който представлява близо половин милиард европейски избиратели, е 736.

Според Лондон за пръв път се нарушава действащият от 22 години принцип за Европарламента да не отиват повече от 1/5 от всички административни разходи на ЕС.

Сега британските представители настояват при обсъждането на проектобюджета на евродепутатите в националните правителства това увеличение да не бъде допускано.

В проектобюджета е добавена сума за нови 177 служители, които ще се включат към около 6000 европейски чиновници, които вече работят в администрацията на парламента. Освен това има други над 1.1 млн. евро представителни разходи на висшето ръководство на Европарламента.

"Във времена, когато правителствата и публичните институции из Европа режат разходи, а гражданите губят работата си, е невъзможно да разберем защо евродепутатите си мислят, че могат да харчат повече", коментира британски дипломат.

"Дейли Телеграф" се позовава на разпределението на проектобюджета, според което политическите групи като ЕНП, социалисти и зелени ще получат за партийна работа над 85 млн. евро. За разпространяване на информация за дейността на депутатите отиват други близо 80 млн. евро, включително почти 10 милиона за базирания в интернет телевизионен канал на парламента.

Кешови плащания без документи, които ги оправдават или поне да показват, че реално са извършени (т.нар. "кафяви пликове"), ще надхвърлят общо 29 млн. евро.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани