Съдебният съвет уволни съдия Мирослава Тодорова | webcafe.bg
newscafe

ВСС уволни съдийката с обвинение срещу Цветанов

Webcafe.bg
12.07.2012, 11:21 (обновена 12.07.2012, 13:30)
съд

Дисциплинарният състав, който я проверява, е поискал Тодорова да бъде изгонена от системата

Висшият съдебен съвет (ВСС) реши днес да уволни съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова. Причината е забавено с близо пет години написване на мотивите по дело за отвличане и изнудване, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност.

Дисциплинарният състав беше предложил най-тежкото наказание. Тодорова е председател на най-голямата магистратска организация - Съюза на съдиите в България, която е и най-големият критик на този състав на съвета. Миналата година те поискаха ВСС да си подаде оставката, за да се преодолее безпрецедентната криза на обществено доверие.

Вътрешният министър Цветан Цветанов преди време в телевизионно интервю изказа подозрение за обвързаност на Тодорова с организираната престъпност. По този повод тя заведе дело за клевета срещу Цветанов.

Това беше е второто дисциплинарно дело за по-малко от година, което ВСС образува на Тодорова. Предложението е на членовете Пламен Стоилов, Иван Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев. В дисциплинарния състав, предложил уволнението са членовете на съвета Божидар Сукнаров, Димитър Фикиин и Светла Данова.

Българският хелзинкски комитет реагира остро на решението на ВСС. "Българският хелзинкски комитет намира за вече наистина прекален новия маньовър на тотално деградиралия, а вече и освирепял, ВСС да саботира изборния процес на съдиите за нов ВСС, като се опита да срине председателката на магистратската организация, която олицетворява промяната – съдията Мирослава Тодорова", се казва в съобщението на правозащитниците.

Властта прави брутален опит да сломи усилията на съда да избере почтени хора в новия ВСС, като за наказание и назидание порази точно в този момент реформисткия Съюз на съдиите, пише в становището Маргарита Илиева, правен директор на Българският хелзинкски комитет.

Според БКХ няма "съмнение, че за този озверял ход на ВСС реално отговаря изпълнителната власт, която при това правителство по безобразен начин, безпрецедентно брутално, от години се стреми да сложи груба хватка върху независимия съд.

Вече една година тече пряката, безскрупулна "дисциплинарна" репресия срещу съдията Мирослава Тодорова, която цели да сплаши – вече не нея, защото това се оказа невъзможно, а всички останали магистрати, които биха се мобилизирали да разбият непоносимо аморалното статукво в управлението на съдебната власт.

Сега, в разгара на делегатските събрания, това управление безсрамно се опитва да заплаши магистратите с пример как ще се саморазправя с тези, които като съдията Тодорова се борят за промяна през по-чисти избори за по-читав ВСС“.

Oще: всс  мирослава тодорова  уволнение 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

9 Божидар Гюлмезов | 12.07.201218:11

Не може така, господа, защото съдебната система е независима.

Щом независимата съдебна систем е решила че тази е за дисциплинарно уволнение - значи е права и точка по въпроса.

Нали така се оправдавахте толкова години, когато пускаха престъпници, включително и тая крава, а сега ревете
--------------------------
ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.06.2011, 10:13

8 Nikoj Nqkoj1 | 12.07.201218:02

Айде пък сега БХК се опитва да се меси в независимата съдебна система.

Не може така, господа, защото съдебната система е независима.

Щом независимата съдебна систем е решила че тази е за дисциплинарно уволнение - значи е права и точка по въпроса.

Нали така се оправдавахте толкова години, когато пускаха престъпници, включително и тая крава, а сега ревете. Няма да ми ревете. Търпете си последиците от това което сте подпомагали десетки години. Скоро и вас ще ви застигне. Ама вие си знаете и затова пищите.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

7 Bobby_gBG | 12.07.201217:05

А тази съдийка, дето БХК се застъпва за нея няма какво друго да е освен боклук. Антибългарите от БХК не защитават случайни хора.

http://www.agencia-sliven.com/index.php?id=59281
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

6 Bobby_gBG | 12.07.201215:05

въпреки личния ми интерес, който засегна съда, мога да кажа, че след дълго мислене измисли наистина гениално решение - слагайки всеки спорещ на мястото му.
-------------------------
Само че тук случая не е такъв - решението е факт, и то е меко казано необяснимо, а съдията също така и не дава мотивацията си за това необяснимо решение, и съответно и няма обжалване - без мотивация няма как да има обжалване.


След като госпожата съдийка е могла да даде решение - не би трябвало да и е проблем да си даде доводите как е стигнала до това решение. Ако не за месец - поне за половин година. Но 5 години - това е абсурдно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

5 Bobby_gBG | 12.07.201215:03

Абе Боби, проблема в случката е не толкова качествата, морала и мафиотската принадлежност/непринадлежност на въпросната съдийка, а дългата ръка на изпълнителната власт и самия Изпълнител, която се подава иззад завесите.
----------------------------------
Напротив, точно това е въпроса.

Въпросната съдийка нямаше и грам проблем с Цветанов, преди последния публично да я обвини с бавене на дела в изгода на мафията.


Кафето съвсем нарочно и тенденциозно извърта причинно-следствените връзки.


Госпожата съди цветанов защото каза открито това което трябваше да се каже. Уволнена е защото това което прави е точно така както е казано от цветанов - влачи и влачи. Редовно в услуга на мафията. Смятай за каква случайност си говорим.


Така че съдийката не е уволнена заради това че е повдигнала обвинение срещу цветанов. Това е следствието.

Хронологията е много проста - бавят се дела необосновано дълго - предупреждава се съдийката - тя отговаря със стартиране на дело - уволнява се заради продължаващото бавене.

Нейното съдене на цветанов се случва след като тя е обвинена в бавене.

Смешната теза на кафето щеше да има някаква доза истина ако първо тя беше почнала да съди цветанов за нещо (друго), а след това я бяха "заглушили" чрез обвинение в бавене и уволнение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

4 MacAllister | 12.07.201213:43

И впрочем масово се бавят доводи с години и по наказателните и в гражданските дела. Съдейки по лични случки и не само лични зад бавенете е почти сигурно, че понякога се крие "външна намеса" (турям в кавички заради широкия смисъл), понякога обаче причините далеч не са такива, има случаи, когато проблема е недоказан и недоказуем и съдията изпада в тупик - случвало ми се е и по мой спор, въпреки личния ми интерес, който засегна съда, мога да кажа, че след дълго мислене измисли наистина гениално решение - слагайки всеки спорещ на мястото му. Всичко се случва и доколкото можах да проуча Тодорова далеч не е рекордьорка, а делата, за които се заяждат с нея далеч не са толкова очевидни и предопределени, както ни ги показва Цветанов. Нищо не пречи да е забъркана с престъпници и мафиоти, но нищо не пречи и да не е така, ако трябва да бъдем сериозни е редно да си дадем сметка, че без да знаем подробностите не можем дори да кажем дали има дори възможност за приемливо оправдание за бавенето и приемането на доверие е меко казано глупаво след откритите заявки за конфликт с Цветанов. Той самият има доста публични прояви в нарушение на закона - доста очевидно и брутално, въпреки наложеното отношение да се пренебрегват като дребни и незначителни - как да повярвам на него срещу нея?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 12.07.201213:33

Абе Боби, проблема в случката е не толкова качествата, морала и мафиотската принадлежност/непринадлежност на въпросната съдийка, а дългата ръка на изпълнителната власт и самия Изпълнител, която се подава иззад завесите. Разделението на властите е драмата, а качествата на Тодорова ... не съм достатъчно информиран, за да мога дори да опитам да съдя, за разлика от изпълнителната власт напоследък, за съда чуваме малко и или трябва да се ровим или трябва да вярваме на хора, които очевидно му имат зъб. Нима това не е проблем, който заслужава "анти" отношение?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

2 Bobby_gBG | 12.07.201212:51

*усетили
въведете редакция на мненията най-сетне.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

1 Bobby_gBG | 12.07.201212:50

Съдията с дело срещу Цветанов - пред уволнение
-----------------------------------
И кафето с поредното тенденциозно анти герб заглавие...


Такава като тази дето бави с години доводи и чака изтичане на давност, и аз бих и казал че действа в интересите на мафията.


Така че това жалко опитче за манипулиране чрез заглавието, целящо да изкара злия Цветанов как натиска бедните съдии дето са се осмелили да го съдят (за дето се е осмелил да каже публично очевадната истина) е от жалко по-жалко.Не знам как още не сте се осетили че аудиторията тук е като цяло доста над средното ниво (е има си и ония изключения нали, ама няма как без такива), защо по толкова детски и наивен начин си мислите че ще убедите някого в каквото и да е? Доста нескопосана пропаганда, сериозно.

Критикувайте когато има защо - причини достатъчно, и го правете по професионален начин, а не по този жалък жълт приом.
   

оценка

+0 -3

Най-коментирани