Обмудсманът нарече проблема с КТБ политически, а не банков | webcafe.bg
newscafe

Обмудсманът нарече проблема с КТБ политически, а не банков

Webcafe.bg, по БНР
14.08.2014, 09:17 (обновена 14.08.2014, 10:57)
Константин Пенчев

Снимка: © БГНЕС

Константин Пенчев призова банкерите в БНБ да научат закона или да си уволнят юристите

Проблемът с Корпоративна търговска банка не е нито финансов, нито банков - той е изцяло политически и може да бъде решен от политиците. Това каза пред БНР омбудсманът на България Константин Пенчев. По думите му през годините БНБ не е упражнявала никакъв контрол и не иска да вземе никакви мерки по отношение на КТБ.

„Не съм чул една партия, която иска да участва на изборите, да ми обясни като избирател какво ще прави с казуса КТБ. Искам това да чуя преди изборите, защото казусът КТБ не е частен случай. Това е опасен симптом на тежкоболната политическа система", каза Пенчев. „Той е трупан 25 години и избива като цирей, защото вътре са политиците, властта с парите, с медиите", каза още омбудсманът.

По думите му българското законодателство е много добро, както и законът за кредитните институции. „Банката под особен надзор не е селската бакалия, в която влиза ревизори слага табелата и не работи. Това е банка, която е застрашена да стане неплатежоспособна. Затова БНБ вкарва квестори и пише програма как тази банка да работи, не да спре", посочи Пенчев.

Той призова БНБ да реши банката да оперира и да работи, като всеки ден ръководството на централната банка да съобщава на хората какво са направили.

„Не само че няма да научим истината за КТБ, но продължават да ни предлагат неиздържани от законова гледна точка версии, че няма законова възможност, че особеният надзор означава 6 месеца заключена банка. Не, не значи това, прочетете закона, господа банкери, или си уволнете юристите и назначете нови", призова Пенчев.

Oще: банка  банкери  банки  бнб  закон  константин пенчев  корпоративна търговска банка  ктб 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани