Лекарите искат 24 лева за преглед при специалист | webcafe.bg
newscafe

Минимум 24 лева за преглед при лекар-специалист

Webcafe.bg
18.04.2011, 13:58 (обновена 18.04.2011, 17:11)
лекар

Най-малко 24 лв. струва от днес посещението в частен кабинет, реши Българският лекарският съюз

Най-малко 24 лeва да струва от днес посещението в частен кабинет, реши Българският лекарският съюз. Той въведе праг за цените на частни прегледи, равен на 10% от минималната работна заплата. Досега прегледът без направление по здравна каса струваше 15-20 лева.

Промяната лансира д-р Константинов от варненската колегия, а делегатите на 52-рия събор на организацията, който се проведе през уикенда в крайморския курорт Равда, я приеха единодушно.

Евтините прегледи правят не само дъмпинг, но при тях не може и дума да става за добро качество на медицинската услуга, каза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, цитиран от „Стандарт".

Той обясни, че ако доктори смъкват цената под "бариерата", ще отнасят порицание и глоби. При системни нарушения може да се стигне дори до отнемане на лекарските права за определен период.

Пациентските организации обаче се обявиха твърдо срещу въвеждането на минимална такса за преглед на частно.

„Решението на лекарския събор нарушава правата на пациентите. В някои градове прегледите по принцип са по-евтини. Освен това има селища, където поради закриване на лечебни структури болните не могат да ползват правото си на преглед по здравна каса и отиват на собствени разноски на частен", е мнението на д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Изпълнителна агенция "Медицински одит" да има в бъдеще между 29 и 31 лекари от различни специалности, които ще помагат при оценката на лекарските пропуски и грешки. Толкова лекари се предвижда да членуват в Централната лекарска комисия за докторски грешки, реши още 52-рия събор на лекарите.

Ще бъдат сформирани и 6 междуобластни комисии, които ще събират данни за пропуски от различните здравни заведения. Информацията ще се подава от медицинския анализатор, с който ще разполага всяка болница и ДКЦ.

Цялата информация за докторските гафове ще се качва в национален регистър, който ще се изготвя от БЛС. Целта е не да сочим с пръст конкретни лечебни заведения или доктори, а да сигнализираме какви грешки са направени, за да си вземат лекарите поуки и да не ги допускат, коментираха участници в събора.

Здравният министър Стефан Константинов обаче не подкрепя тази идея, стана ясно от интервюто му за БНР в неделя. "Мнението на всеки нормален човек, обичащ демокрацията, трябва да бъде негативно. Не е това начинът", каза министърът.

Според него пациентите, които всъщност страдат от лекарските грешки, трябва да се оплакват. Сигнали могат да дават и другите органи, които наблюдават практиките в лечебните заведения - структурите на здравното министерство, на регионални здравни инспекции, Изпълнителна агенция "Медицински одит", БЛС, здравната каса, смята Константинов.

Да бъде създаден Фонд за обезщетение на болни хора поискаха пък от Българската асоциация за защита на пациентите. Всяка година стават около 1000 лекарски грешки, а една такава структура би облекчила пациентите, когато това е необходимо, смята органиазцията.

Oще: блс  доктори  здравеопазване  лекари  лекарски грешки  минимална такса  предложение  фонд  форум 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

1 WWW_ORIGINALNI_BE | 19.04.201103:33

Два нормални прегледа при лекар 50 лв при минимална заплата 240 лв , много мъдро !
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани