17 процента от българите не се хранят редовно | webcafe.bg
newscafe

17 процента от българите не се хранят редовно

Webcafe.bg
19.12.2010, 12:03 (обновена 19.12.2010, 12:15)
Sorrow

Снимка: © Стоян Георгиев

Няма промяна в отношението към кризата на хората, които са крайно бедни.

Заради по-малко пари, всяко трето семейство у нас трябва да пести от хранителни продукти. Близо 17 % от хората пропускат хранения през деня, а всяко пето домакинство се лишава от необходимите му лекарства. Това показват част от предварителните данни от изследване на домакинствата в страната на институт "Отворено общество" и Световната банка, цитирани от "Дневник".

Според проучването лятото е донесло лек оптимизъм на хората за излизане от кризата. Те се чувстват по-малко засегнати от нея, като има спад и в негативните оценки за общото икономическо положение в страната. Няма промяна в отношението на хората, които са крайно бедни обаче. Това равнище остава високо в сравнение с други страни в Европейския съюз.

По думите на програмният директор на "Отворено общество" Боян Захариев сезонният ръст е преустановил спада в средните доходи.Това се потвърждава както от субективни преценки на домакинствата, така и от сравнението на доходите посочени през септември с тези посочени шест месеца по-рано. Подобно проучване беше направено и през февруари.

"Забелязва се и лек спад в безработицата, но като цяло трябва да сме много внимателни в отпимизма си за излизане от кризата", според Захариев.

По-малко хора се оплакват от намаляване на заплатите и с около една трета се е увеличил делът на тези, които са си намерили работа, но негативните ефекти на кризата мигрират от едни сектори на икономиката в други. Докато положението се подобрява за тези, които работят в сферите на транспорта и преработващата индустрия, състоянието на заетите в търговията се влошава.

Освен това кризата е засегнала и хората с висше образование - от февруари досега 12% от тях са загубили работа си.

Oще: бедност  безработица  доходи  криза  оптимизъм 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

1 Anton Andonov | 20.12.201021:13

Аз ям по два пъти на ден. Защото не ми се яде. Пък и колкото по-малко толкова повече, ще живеете. Това е като, двигателя. Колкото повече бензин изгаря, толкова по-бързо си заминава.
   

оценка

+0 -0