Европа не харесва как "подсилваме" границата с Турция | webcafe.bg
newscafe

Европа не харесва как "подсилваме" границата с Турция

Webcafe.bg, по БНТ, Агенция Фокус и Mediapool.bg
06.11.2013, 12:42 (обновена 06.11.2013, 17:18)
бежанци

Снимка: © Явор Николов

Българското правителство ще настоява за приемане на обща европейска политика по бежанския въпрос

В момент, когато властта ще "подсилва" границата с Турция с телена ограда за няколко милиона лева, и над 1400 полицаи, комисарят по човешки права към Съвета на Европа Нил Муйжниекс обяви в интервю за БНТ, че идеята за затварянето на границата ни за бежанци не е добра.

Комисарят, който публикува доклад за свободата на придвижване в Европа, определи строежа на стена по границата с Турция като неефективен и скъп метод за предотвратяване влизането на бежанци. Муйжниекс се обяви и срещу затварянето на бежанците във временни центрове.

В действията си, свързани с бежанците, България не бива да забравя, че трябва да спазва международното законодателство, подчерта той.

"България има международни задължения според Конвенцията за бежанците. Тя не може да затвори границата си нито с Турция, нито с която и да е друга държава. България трябва да разглежда индивидуално молбите за убежище и затварянето на границата ще бъде нарушение на тези задължения", каза експертът по човешки права.

Изграждането на стена по част от границата с Турция едва ли ще е ефективно, смята комисарят. "Хората ще намерят начин да ги заобиколят, често новият маршрут е по-опасен. Много по-добре ще бъде, ако парите за стената се използват за подобряване на условията в приемните центрове и за финансиране на мерки за интеграция", отбеляза той.

Муйжниекс се обяви и срещу затворените центрове за задържане на бежанци, издръжката им е скъпа, а са неефективни. През декември комисарят ще бъде в България, за да се запознае на място с обстановката.

Планът за справяне с имиграционния натиск струва 20 милиона до края на 2013 г.

Правителството е одобрило на заседанието си днес плана за справяне с нелегалните имигранти, внесен от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Мерките, предвидени в него до края на годината, ще костват на държавата близо 20 милиона лева.

Едва ли ще има период, в който разходите да бъдат изцяло покрити с външна помощ и солидарност, така че част от  тях ще бъдат за наша сметка, заяви премиерът Пламен Орешарски в парламента днес.

Нелегалните имигранти трябва да бъдат екстрадирани, каза още премиерът. Към днешна дата те са 9567. Вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че МВР е на ръба на възможностите си. Ще се стараем да не преминем този ръб, така че да се справим с всички задачи, добави министърът по време на изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към НС.

Йовчев каза още, че на МВР тежи отделянето на допълнителен ресурс не само за засилване на наблюдението и охраната на държавната граница, а и около местата за настаняване. "В действие е и непрекъсната полицейска операция", обясни той.

"Взимаме съответните мерки за осигуряване на границата. Изграждаме преградни съоръжения в най-уязвимите зони. Надявам се съоръжението да бъде готово преди февруари", подчерта Орешарски. 

За последния месец около 3500 нелегални имигранти са задържани при преминаване на границата.

Цветлин Йовчев дава 6 месеца за реализация на плана си

Правителството ще настоява за приемане на обща европейска политика по бежанския въпрос, както и за подписване на споразумение за реадмисия между ЕС и Турция (процедура, при която влезлите нелегално в Евросъюза хора се връщат в последната страна, в която са били преди това).

Това едва ли ще стане в рамките на 6 месеца - срокът, в който планът на вицепремиера Цветлин Йовчев за справяне с бежанската криза трябва да бъде изпълнен.

Идеята на управляващите е да разкрият още няколко закрити центрове за хора, чакащи отговор от Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Семействата с майки и деца, които видимо търсят закрила, да бъдат настанявани в лагерите от открит тип. В тези случаи се предвижда ДАБ да издава решение за даване на статут до 3 дни.

Целта е да се увеличи 3 пъти експулсирането на икономически имигранти, влезли незаконно в страната ни и паралелно с това да се намали три пъти нелегалния наплив на хора през границата ни.

Само полицаите от СДВР ще избегнат командироването на квотен принцип в района на границата ни с Турция - заради "усложнената обстановка" в столицата. Това съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров по повод плана за изпращане на допълнителни 1400 униформени, които да ограничат влизането на нелегални имигранти в България.

Oще: бежанци  граница  европа  имигранти  мвр  план  стена  турция  цветлин йовчев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2013, 11:46

1 opetkov | 07.11.201314:00

Въпросният комисар какво каза когато Гърция построи такава мрежа по нейната граница с Турция? И къде е солидарната Европа? Доколкото знам бежанци са само влезлите по законен и официален път в страната. А България не граничи със Сирия.
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани