БЕХ взема заеми за 1 милиард лева | webcafe.bg
newscafe

БЕХ взема заеми за 1 милиард лева

Webcafe.bg
08.03.2013, 13:03 (обновена 08.03.2013, 16:24)
Ток

Снимка: © БГНЕС

Срещу половин милиард лева заем от БНП Париба, потрошен за АЕЦ "Белене", е заложена електропреносната система на държавата

Шапката на държавната ни енергетика - Българският енергиен холдинг (БЕХ), планира да привлече два заема за общо 1 милиард лева, стана ясно преди ден.

За целта държавната мегаструктура, създадена по времето тройната коалиция от министър Румен Овчаров, е обявила два конкурса - за избор на банка за отпускане на кредит от 250 млн. евро (близо 500 млн. лв.) и за избор на банка-консултант по издаване на емисия облигации също за 250 млн. евро (близо 500 млн. лева.). Холдингът си е запазил правото без неустойки да се откаже и от двете поръчки.

Според изпълнителния директор на БЕХ Михаил Андонов така трябва да се покрие дългът на НЕК, изтеглен по време на тройната коалиция за АЕЦ "Белене" от БНП Париба в размер на 250 млн. евро. Малка сума от него беше платена, но падежът, който беше миналия май, беше разсрочен за май 2013 г.

Преди време шефът на БЕХ обясни, че е възможно първо да се тегли кредит, а после при изгодна емисия облигации той да се покрие.

Срещу заема в БНП Париба е заложена електропреносната мрежа на България. Проверката на заема от парламентарната икономическа комисия откри, че е изтеглен като инвестиционен, а е пренасочен за друга цел - и дотук.

Условията

Конкурсът за отпускане на заем ще се проведе на два етапа - предварителен подбор и подаване на оферта. Участниците в процедурата може да подават документи до 20 март. Участие в поръчката могат да вземат само инвестиционни банки, които са в топ 10 по пазарен дял в структурирането на синдикирани заеми глобално, за дванадесетте месеца до 31.12.2012 г., съгласно данните на Euroweek/Dealogic, става ясно от изискванията.

Само одобрените кандидати на първия етап от конкурса могат да подадат оферти. Гаранцията за участие в процедурата е 100 хил. лева. Тя може да бъде представена и в евро и трябва да важи 120 дни. БЕХ търси необезпечен кредит за от три до пет години. Предимство при избора на победител ще има предлаганият гратисен период и цената на заема. Допустимата наказателна лихва при забавяне на плащането му е до 2%.

За успешна емисия от облигации ще се счита тази, която е набрала поне 150 млн. евро (300 млн. лева). Победителят трябва да предложи и варинт на мостово финансиране в случай на неуспешна емисия до 11 май 2013 г. Срокът на падежа на облигациите е пет години.

Процедурата за избор на консултант е едноетапна. Офертите на кандидатите ще бъдат отворени на 21 март. Участниците в конкурса трябва да фигурират сред първите 20 инвестиционни банки по пазарен дял в пласирането на облигации за последната една година по данни на Euroweek/Dealogic. Ще спечели тази институция, която предложи най-добър опит в подобни емесии при най-ниско възнаграждение.

Oще: аец белене  бех  бнп париба  заем  облигации 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 08.03.201319:07

Нека позная, заемът ще се предоговори защото ще има трудности при погасяването му, което пък ще доведе до банка Париба да влезе във владение на електропреносната ни мрежа.
Хитър чифутски номер за заграбване на национални активи на безценица. Който го е сключвал този заем, много добре е знаел какво прави и си е взел неговите 10% комисионна!
Връзката с предателите става по масонска линия.
Не остана България!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани