Според Брюксел българското законодателство за СРС отговаря на европейските изисквания | webcafe.bg
newscafe

Брюксел не вижда нищо нередно в законодателството ни за СРС

Webcafe.bg , По БНР
16.02.2011, 11:49 (обновена 16.02.2011, 12:12)
Филиз Хюсменова

Снимка: © БГНЕС

Важно е, че Европейската комисия ще следи за прилагането на законодателството в областта на работата със СРС, заяви евродепутатът Филиз Хюсменова по повод вялия дебат в Европарламента

Според Европейската комисия българското законодателство за специалните разузнавателни средства отговаря на европейските изисквания, предаде БНР. Това заяви еврокомисарят Андрис Пиебалгс на проведения късно снощи в Европейския парламент дебат за скандала с подслушванията у нас.

Дискусията беше инициирана от български евродепутати от БСП и НДСВ.

Пред кореспондента на БНР в Брюксел Диана Чепишева Пиебалгс казва: "Въпросът, който стои тук, е прилагането на законовите задължения. Отговорност на българските власти е да гарантират спазването на правните и процедурни изисквания, заложени в българското законодателство за специалните разузнавателни средства. Европейската комисия подчертава, че е важно всички страни-членки да зачитат човешките права". 

Комисар Пиебалгс каза още, че българските власти проверяват законността на случаите от последните седмици, и че в Европейската комисия не са постъпили оплаквания за тях, но тя ще продължи да следи ситуацията. 

В България се подслушва все повече - засегнати са между 5 и 10 на сто от българите, а престъпността не е намаляла, беше основната теза на социалистите и либералите, които предизвикаха този дебат. Според тях е налице грубо нарушение на основни човешки права, както и на различни европейски директиви. Затова те настояха Европейската комисия да се намеси, да изиска още информация от България и да предприеме мерки за спазване на европейските норми. 

От Европейската народна партия (ЕНП), чиито членове у нас са ГЕРБ, СДС и ДСБ, контраатакуваха, че скандал с подслушването в България няма - и че европейската сцена се използва за користни национални цели, а именно: да се дискредитира правителството, да се дестабилизира държавата, да се стигне да негативни констатации в доклада за правосъдието и вътрешните работи, а също и по отношение на Шенген.

Срамно е, че този български предизборен дебат се води в Европарламента, обявиха от ГЕРБ и се извиниха на чуждите си колеги за загубеното време. Самият дебат протече в почти празна зала - в него участваха 30-40 евродепутати, 15 от които - български.

Има евродепутати, които са следили дебата в офисите си, каза евродепутатът от групата на либералите Филиз Хюсменова по повод малкия брой парламентаристи в залата в Страсбург. Важно е, че Европейската комисия ще следи за прилагането на законодателството в областта на работата със специални разузнавателни средства и че вероятно ще се изготви съответен доклад или анализ, каза тя в интервю за "Хоризонт" по повод резултатите от състоялия се дебат. 

Категорично не съм съгласна, че ГЕРБ губи позиции в Европарламента, каза евродепутатът Мария Неделчева пред "Хоризонт". Според нея с поставянето на вътрешнополитически въпрос се губи ценно време на Европарламента за дебати по общоевропейски въпроси: "Нека се базираме върху факти. Нямаме нищо против в Европейския парламент да се обсъжда, но въз основа на какво?"

Oще: андрис пиебалгс  брюксел  енп  еп  законодателство  либерали  социалисти  срс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани