От 1 януари парното и топлата вода в София ще поевтинеят с 5%, с колкото ще паднат цените и за останалите големи градове в страната | webcafe.bg
newscafe

По-евтино парно от 1 януари, но по-солени сметки

Webcafe.bg
22.12.2010, 12:53 (обновена 22.12.2010, 13:01)
Чугунен радиотор на топлофикация

От 1 януари парното и топлата вода в София ще поевтинеят с 5%, с колкото ще паднат цените и за останалите големи градове в страната

От 1 януари парното и топлата вода в София ще поевтинеят с 5%, с колкото ще паднат цените и за останалите големи градове в страната.

Причината за поевтиняването е кумулативното намаление на цената на природния газ от над 6%, което се събира от 1 октомври и предстоящото от 1 януари 2011 г. 

Над 60 милиона лева са текущите задължения на столичната топлофикация към "Булгаргаз", съобщи заместник-изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов. Общо дългът на софийското парно надхвърля 500 милиона лева.

Същевременно потребителите - домакинства и фирми, дължат на топлофикацията около 260 милиона лева, като огромната част от тях - 230 млн. лева, е на гражданите.

Инкасаторите обаче няма да успеят да засекат колко сме навъртели по старите тарифи. Само 500 апартамента в България ще получат реални сметки, защото имат топломери с радиоотчитане, съобщи "Стандарт". За останалите над половин милион абонати дължимото ще се изчислява по системата "ден градус". При нея се вземат предвид прогнозното потребление, средната външна температура и данните на общия топломер на сградата, обясняват експерти.

Показанията за целия блок се засичат всеки месец. Така общата сметка ще бъде реална, но няма как това да важи и за всеки апартамент. Затова въпреки по-евтините газ и парно от Нова година сметките ни за януари ще бъдат по-солени спрямо миналия месец.

Oще: булгаргаз  дългове  парно  поевтиняване  природен газ  сметки  топла вода  топлофикация  януари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.