Новините от 05.03.2010 година | webcafe.bg
newscafe

Денят накратко

Емилия Милчева
05.03.2010, 17:34 (обновена 05.03.2010, 17:42)
Георги Първанов

Снимка: © БГНЕС

Първанов заби ъперкът на Симеон Дянков

*Президентът Георги Първанов пусна стенограмата от разговора му „на добра воля" със Симеон Дянков.

*Държавата не може да плати на фирмите до края на март, както им обеща  - мести срока през май.

*Премиерът извика в отбора си габровски кмет за нов министър.

*Германските тайни служби вербуват кадри на изложението в Хановер.

*Американският посланик Джеймс Уорлик отказа среща с арестувания Алексей Петров.  Той е получил "поканата" му за среща, но няма да я приеме. С думите "вярвам в българското правосъдие", дипломатът отговори на въпроса по темата. Петров поиска среща с мотивите, че над него се осъществява политическа репресия и е жертва на несправедлив процес. Уорлик присъства на подписването на споразумение за сътрудничество между американското посолство и Софийския градски съд.

*Антимонополната комисия разследва има ли картелно споразумение между девет фармацевтични фирми за цените на лекарствата. Според КЗК то е довело до манипулиране на процедури за възлагане на обществена поръчка за доставка на лекарства, с което е била нарушена конкуренцията на пазара. Разследват се компаниите  "Софарма трейдинг", "Хигия", "Търговска лига - Национален аптечен център", "Алта Фармасютикълс", "Булрей и Ко ООД", "Елфарма", "Рош България", "Джонсън и Джонсън" и "Алкалоид".

*Общественикът и публицист Димитър Паница подава оставка като почетен член на академията. Паница съобщава за решението си в писмо до академик Никола Съботинов, председател на БАН. Като мотив за напускането си Паница посочва "разкритията за силното присъствие, и то все още на ръководни позиции в академията на хора, които са силно свързани по един или друг начин с бившата Държавна сигурност". От 348 проверени учени 44 се оказаха сътрудници на ДС.

*Кабинетът вади 350 млн. лева от резерва на НЗОК до 3 седмици, за да се разплати касата с лекарите и болниците, чиито пари за януари още не са платени. Такова обещание са дали премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков на среща с лекари. Деблокирането на резервните пари за здравето на народа може да стане само с решение на парламента. Въпреки това от 8 март джипитата в София и Пловдив започват да спират работа заради неизплатените суми.

*Главният прокурор Борис Велчев е придвижил към Конституционния съд трите жалби на ДПС, които партията внесе за резултатите от 23 секции в Турция.  Заради решението на конституционните съдии от средата на февруари, с което бяха анулирани 18 351 гласа от 23 секции в Турция, ДПС загуби едно депутатско място, а в парламента влязоха трима нови депутати от ГЕРБ, РЗС и "Синята коалиция". С първите две жалби ДПС иска да се обяви за незаконен изборът на влезлите в парламента нови депутати.

Oще: новините  хроника 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани