След Конституционния съд Гугушева губи и поста си | webcafe.bg
newscafe

След Конституционния съд Гугушева губи и поста си

Webcafe.bg
11.12.2012, 20:32 (обновена 13.12.2012, 12:26)
Бойко Найденов

Снимка: © Sofia Photo Agency

И.д. главният прокурор Бойко Найденов е разпоредил на Инспектората на Върховната касационна прокуратура пълна проверка на кандидата за конституционен съдия Галя Гугушева

И.д. главният прокурор Бойко Найденов е разпоредил на Инспектората на Върховната касационна прокуратура пълна проверка на кандидата за конституционен съдия Галя Гугушева, съобщи Mediapool.

Пред сайта Найденов е уточнил, че е изпратил и писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС) с искане тя да бъде отстранена от поста зам.-председател на апелативната спецпрокуратура.

Найденов обясни, че проверката във ВКП ще обхваща всички данни за имотното състояние на Гугушева и семейството й, както и съмненията за пране на пари, детайлно описани в един от сигналите срещу нея, подадени до парламента миналата седмица.

Малко по-късно ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов внесе във ВСС предложение за освобождаване на Галя Гугушева като зам.-ръководител на Апелативната специализирана прокуратура и преназначаването й като редови прокурор в АСП.

Предложението на Сарафов се основава на разпростиращите се в публичното пространство съмнения за липса на морални качества на прокурор Гугушева да заеме поста конституционен съдия и предизвиканите от тези съмнения отказ от подкрепа на кандидатурата й в Народното събрание и оттегляне на кандидатурата от самата Гугушева, съобщиха от спецпрокуратурата.

Според Борислав Сарафов е недопустимо прокурор, над когото тегне и най-малка сянка на съмнение за неговите морални качества, да заема и изпълнява длъжността заместник-административен ръководител в Апелативна специализирана прокуратура.

Позицията на ръководителя на АСП е категорична, независимо от резултатите на извършващите се в момента данъчни и имотни проверки на прокурор Гугушева. Борислав Сарафов е информирал Галя Гугушева за решението си.

Oще: бойко найденов  борислав сарафов  всс  галя гугушева  главен прокурор  кс  сдс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

3 pixie | 12.12.201206:53

А, Зелен, такова сигналче изобщо няма да види бял свят в обществото. Коя медия ще го изкара на показ и ще го разгласи?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

2 Зелен Бетон | 12.12.201202:24

Абе това да не е някакъв особено йезуитски начин за прочистване на редиците на висшите магистрати?

Номинираш за КС (или за главен прокурор) някой от набелязаните за прочистване, появяват се чудодейно 2-3 сигнала (които, ако не беше номинацията, биха си отминали без последствие), вдига се гюрултия, оттегляш кандидатурата и после лесно принуждаваш въпросния магистрат да напусне системата въобще. Няма прокуратура, няма съд, цялата работа я върши „общественото мнение“ – разбира се, подпомагано от услужливите медии, които с удоволствие се вихрят в любимия им жълтеникав стил. На практика се възражда т.нар. „другарски съд“ от времето на соца. Независимата съдебна власт е заобиколена, преди да се усети какво става, а горкият по-някакви-причини-неудобен индивид е неутрализиран и пратен в заслужена почивка.

При това няма значение дали сигналите са основателни или не, резултатът е един и същ. Тъй или иначе не е предвидено те да се разследват.

Ако действително става дума за корумпирани магистрати, това може да е оригинален принос на тандема Цветанов-Борисов към световните практики за борба с корупцията по върховете на съдебната власт. Може и лекции да тръгнат да изнасят някой ден. На тема „Как да надхитрим демократичните принципи в името на народа“...

А ако целта не е борба с корупцията, а просто изритване на неудобни магистрати, е още по-йезуитско. Хем има зрелище за населението, хем занимавка за медиите, хем никой не остава неоцапан (включително и президентът), хем политическото пространство се разчиства от разни наивни формацийки като руините на СДС... и Борисов-Цветанов хем разкарват когото са си решили, хем остават ни лук яли, ни лук мирисали, и целите в бяло.

Може би сега се пустосват, че не изчакаха да приложат тоя трик към Мирослава Тодорова.

Остава да видим дали ще има и трети номер. Сиреч, дали драгото обществено мнение ще преглътне да му прожектират същия филм и трети път.

Апропо, аз ако съм на Кабаиванов, ще номинирам Владимира Янева. Ей тъй, да видя какво ще стане ;)
_____________________________

Един друг интересен въпрос: какво би се случило, ако за вече заклели се конституционни съдии изскочи по някое сигналче от типа на тези, които препънаха Марковска и Гугушева? Тотално сриване на и без това рехавия авторитет на съдебната власт? Премиерът и вътрешният министър едва ли биха имали нещо против: отслабването на някоя от другите власти в държавата означава повече власт за самите тях.
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

1 Vankata_820 | 11.12.201223:19

Поредната Пунта Мара на Прехода, жалко че Петър Коня така ни се изплъзна, иначе и него нямаше да пожалим!Усмивка
Амин!Усмивка
   

оценка

+2 -0