Лошите кредити на гърците растат като лавина | webcafe.bg
newscafe

Лавина на лошите кредити в Гърция

Webcafe.bg
23.11.2011, 11:40 (обновена 23.11.2011, 13:42)
Евро

През 2009 г. лошите кредити на гръцките банки са били 9 млрд. евро, за 2011-а прогнозите са да достигнат 60 милиарда

Лошите кредити на гърците достигнаха 32 млрд. евро, съобщи гръцкият вестник "Нафтемборики". Лошите кредити миналата година са надхвърлили 28 млрд. евро, а през 2009 г. са били 7 млрд. евро. 

Изданието пише, че натрупаните нови необслужвани задължения са натоварили гръцките банки с около 2.5 млрд. евро и че закъсненията по тези плащания нарастват с по 1% на всеки три месеца. 

През септември гръцката централна банка предудпреди, че в края на годината лошите кредити могат да достигнат 60 млрд. евро.

Според публикация във в. "Сега" към края на юни лошите и преструктурирани кредити в България са достигнали безпрецедентно висока стойност - 8.25 млрд. лева (над 4.3 млрд. евро), а делът им вече е 20.5%, което е абсолютен рекорд.

Ситуацията в България

Пикът на необслужваните кредити с просрочия над 90 дни ще бъде достигнат в края на 2012 г. или началото на 2013 г., когато те ще достигнат 17-18% от всички заеми. След това ще започне подобрение, прогнозира наскоро главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян на конференция за управление на кредитния риск.

Делът на лошите кредити с просрочие над 90 дни към края на септември е 14.45%, показва статистиката на БНБ. Стойността на показателя е рекордна, след като в края на юни те бяха 13.53%.

Според централната банка през септември делът на лошите и преструктурираните кредити (без овърдрафтите) в банковата система е достигнал също рекордните 21.56%.

България и гръцките банки

Анализи на консултантската компания Nomura, цитирани във FT преди време, показват, че специално за България гръцкият капитал в българските банки е повече, отколкото българския, в съотношение приблизително 30:20. Гръцки банки са отпуснали около 40% от кредитите в България, в размер на 13.5 млрд. долара, или близо 28% от нашия БВП.

Гръцки банки държат около една трета от банковия ни пазар.

Гърция е развила голяма кредитна дейност и в другите регионални държави, захранвайки пазара в Турция с около 30 млрд. долара и в Румъния с около 20 млрд. долара. Но това се равнява на приблизително 13% и 18% от кредитната експозиция в съответните страни - докато България заради по-малкия си пазар се оказва в още по-тясна зависимост от гръцките кредитори.

Едно от заключенията на Nomura звучи много ясно: поделенията на гръцките банки в Румъния, като това се отнася и за България, но в по-малък обхват, в момента финансират банките-майки. В момента гръцките поделения в Румъния и България са много добре капитализирани.

Oще: банки  българия  гърция  евро  лоши кредити  румъния 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.