Лошите кредити на гърците растат като лавина | webcafe.bg
newscafe

Лавина на лошите кредити в Гърция

Webcafe.bg
23.11.2011, 11:40 (обновена 23.11.2011, 13:42)
Евро

През 2009 г. лошите кредити на гръцките банки са били 9 млрд. евро, за 2011-а прогнозите са да достигнат 60 милиарда

Лошите кредити на гърците достигнаха 32 млрд. евро, съобщи гръцкият вестник "Нафтемборики". Лошите кредити миналата година са надхвърлили 28 млрд. евро, а през 2009 г. са били 7 млрд. евро. 

Изданието пише, че натрупаните нови необслужвани задължения са натоварили гръцките банки с около 2.5 млрд. евро и че закъсненията по тези плащания нарастват с по 1% на всеки три месеца. 

През септември гръцката централна банка предудпреди, че в края на годината лошите кредити могат да достигнат 60 млрд. евро.

Според публикация във в. "Сега" към края на юни лошите и преструктурирани кредити в България са достигнали безпрецедентно висока стойност - 8.25 млрд. лева (над 4.3 млрд. евро), а делът им вече е 20.5%, което е абсолютен рекорд.

Ситуацията в България

Пикът на необслужваните кредити с просрочия над 90 дни ще бъде достигнат в края на 2012 г. или началото на 2013 г., когато те ще достигнат 17-18% от всички заеми. След това ще започне подобрение, прогнозира наскоро главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян на конференция за управление на кредитния риск.

Делът на лошите кредити с просрочие над 90 дни към края на септември е 14.45%, показва статистиката на БНБ. Стойността на показателя е рекордна, след като в края на юни те бяха 13.53%.

Според централната банка през септември делът на лошите и преструктурираните кредити (без овърдрафтите) в банковата система е достигнал също рекордните 21.56%.

България и гръцките банки

Анализи на консултантската компания Nomura, цитирани във FT преди време, показват, че специално за България гръцкият капитал в българските банки е повече, отколкото българския, в съотношение приблизително 30:20. Гръцки банки са отпуснали около 40% от кредитите в България, в размер на 13.5 млрд. долара, или близо 28% от нашия БВП.

Гръцки банки държат около една трета от банковия ни пазар.

Гърция е развила голяма кредитна дейност и в другите регионални държави, захранвайки пазара в Турция с около 30 млрд. долара и в Румъния с около 20 млрд. долара. Но това се равнява на приблизително 13% и 18% от кредитната експозиция в съответните страни - докато България заради по-малкия си пазар се оказва в още по-тясна зависимост от гръцките кредитори.

Едно от заключенията на Nomura звучи много ясно: поделенията на гръцките банки в Румъния, като това се отнася и за България, но в по-малък обхват, в момента финансират банките-майки. В момента гръцките поделения в Румъния и България са много добре капитализирани.

Oще: банки  българия  гърция  евро  лоши кредити  румъния 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани