Президентът като върховен главнокомандващ назначава, а не преподписва като деловодител решение на МС, се казва в изявление на Георги Първанов | webcafe.bg
newscafe

Президентът отвръща на удара с шефа на военното разузнаване

Webcafe.bg
05.08.2010, 15:49 (обновена 05.08.2010, 16:20)
Георги Първанов

Снимка: © БГНЕС

Президентът Георги Първанов не пропусна да напомни, че той е върховен главнокомандващ, следователно...

С остро прессъобщение днес президентът Георги Първанов отвръща на инициативата на военния министър Аню Ангелов, който предложи нов шеф на военното разузнаване през главата му - без да изчака края на съгласувателната процедура.

"Президентът като върховен главнокомандващ назначава, а не преподписва като деловодител решението на Министерския съвет", заявява Първанов в съобщение, разпространено днес от прессекретариата му. Решението си за шеф на военното разузнаване Първанов ще вземе след като направи събеседване с кандидатите, каквато е неговата практика при кадрови назначения, се посочва още в съобщението.

Правителството реши да предложи вчера комодор Валентин Гагашев за шеф на военното разузнаване. Преди това военният министър обяви, че президентът е блокирал негово предложение за шеф на служба "Военна информация" и заяви, че ще внесе ново.

Аргументите на военния министър бяха, че няма отговор от президента на предварителното съгласуване и именно затова не чакал повече Първанов, а пристъпил към действие. Така Гагашев е бил предложен на мястото на подалия оставка ген. Пламен Студенков. Освен това на 4 август беше и последното заседание на МС преди отпуската, а бъдещият контраадмирал трябвало да бъде назначен от 1 септември.

"Държавният глава разбра от медиите, че има персонално предложение на Министерски съвет за нов директор на служба "Военна информация", за което президентът не е давал съгласие в предвидената процедура", заявиха днес от "Дондуков"1. 

В позицията на Първанов, разпространена от президенството, се посочва, че острата му реакция била предизвикана най-вече от твърдението на министъра, че задължението му за съгласуване не произтича от Конституцията и законите, а от устройствен правилник на МС.

"Конституцията не е обширно четиво и е добре министърът да се запознае с нея и особено с чл. 100, ал. 2, където е записано, че президентът назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерски съвет", препоръчва Първанов. Според него министърът грубо е подвел МС и се опитва да заблуди обществото.

В позицията си Първанов посочва, че през април-май е подкрепил становището на Съвета за отбрана и предложението на самия министър новият началник на служба "Военна информация" да бъде от нейния състав. Ангелов обаче предложил на Първанов външен човек - затова и президентът не го подкрепил. 

Военният министър обаче мотивира номинацията си с думите, че "постепенно "Военна информация" се е затворила като черна кутия, в нея никой не влиза. Дори ВКР, всесилната, както казват, не влиза, ДАНС не влиза и инспекторат на Министерство на отбраната не влиза".

Според Първанов фактът, че военният министър, без да изчака официалната позиция на президента, прокарва ново предложение, "поразително напомня действията на един бивш министър относно дипломатическите назначения". Става въпрос за Румяна Желева - бившия външен министър, която предлагаше на правителството - без съгласуване с президента, да бъдат освободени посланиците в Турция и САЩ заради груби изборни нарушения. В крайна сметка те вече са бивши посланици.

Oще: аню ангелов  валентин гагашев  военна информация  георги първанов  министър  посланици  президент  разузнаване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани