Русия с вариант да се изключи от интернет | webcafe.bg
newscafe

Русия с вариант да се изключи от интернет

Webcafe.bg, по ИТАР ТАСС, Ведомости
19.09.2014, 13:39 (обновена 20.09.2014, 09:13)
дмитрий медведев

Снимка: © Getty Images

Темата ще се обсъжда на заседанието на Съвета за сигурност

Руските служби за сигурност разработват вариант за изключване на домейните ".Ru" и ".РФ" от интернет като част от тестове за поведението на руския сегмент от глобалната мрежа  в извънредни ситуации . Това съобщава "Ведомости", като се позовава на свои източници от руски комуникационни оператори.

Според изданието - темата ще се обсъжда на заседанието на Съвета за сигурност с участието на президента Владимир Путин в понеделник.

От Министерството на информационните технологии (Минкомсвязь) подготвят доклад за резултатите от тестове, чиято цел е била да се провери устойчивостта работата на руския интернет и да се предотвратят нарушения в условията на неприятелски "целенасочени действия". По време на изпитанията са били регистрирани слабости в руските домейни.

В момента се обсъждат мерки за минимизация на рисковете, включително и възможността за временно изключване на руската мрежа от интернет.

Според "Ведомости" една от идеите включвала отнемане на администраторските функции върху .Ru и .РФ от обществения Координационен център за националния домейн в интернет, в полза на правителствената Федерална агенция по комуникациите.

От Координационния център излязоха с официална позиция, в която твърдят, че разполагат с високонадежден резервен вариант в случай на временно изключване от глобалната мрежа.

Според тях инфраструктурата на националните домейни, създадена преди 20 години, може да издържи на произволни атаки.

Сътрудниците на комуникационния оператор подчертават, че не може да става дума за постоянно изключване на достъпа до световната мрежа, но руските оператори ще трябва да пренастроят оборудването си, така че в случай на извънредна ситуация да има възможност за оперативно изключване на руския интернет от глобалния.

Източниците на "Ведомости" коментират, че като такива могат да се считат военни действия или сериозни протестни демонстрации в страната.

Администраторът на националните домейни .Ru и .РФ регулира правилата за делегирането и използването им и отговаря за технологическото развитие на интернет-инфраструктурата.

Координационният център работи съвместно с международната организация ICANN, която управлява разпределението на имената на домейните и IP-адресите.

Oще: .рф  .ru  владимир путин  домейн  заплаха  интернет  комуникации  мрежа  русия  сигурност  съвет за сигурност 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

25 Harry | 20.09.201419:15

Ролинс, рзсъждения на блондинка, Фрида поне си има оправдание...
Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

24 Ролинс | 20.09.201416:04

Harry+0 -0 + -
Относно "Студената война" - не я обяви СССР, а Западът я обяви на Източния блок

---------------------

Да, и запада постави телени огради, за да не се излъже някой да дойде в рая, Източния Блок или СССР. И на запад заклеймиха всичко идващо от СССР, че нарушавало "капиталистическия" морал. И на запад се цензурираха всички книги идващи от СССР.
   

оценка

+1 -8

Регистриран на: 01.04.2012, 00:44

23 hidden_in_the_shadows | 20.09.201416:00

Пичове, замисляли ли сте се - защо в най-голямата православно-християнска държава на планетата - най-богатите хора са - еврей, юдаисти, мюсюлмани,атеисти?
Абрамович/Михаил фридман/алишер усманов/владимир лисин ???

Нещо не ми изглежда редна тая работа.
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

22 Frida | 20.09.201413:47

аа ванко какви вицове имаше на времетоо
недостижими
ей ти един -
значи на 20 юли 69 г генсекът на цека на капеесес др леонид илич брежнев събира в кремъл на спешно заседание всички генерали и деятели на космическите науки
- таваришчи как въй уже узнали татата американцъй взяли луну
мъй должнъй взять солнце!
всички професори иучени смутено се чудят къде да гледат
накрая един се осмелява да смотолеви-
- но тав брежнев на солнце температура
брежнев тържествуващо се ухилва и заявява
ну таваришчи учьонъйе въй што - думаете што - мъй не знаем што ли
ну - ночью солнце вазмьом ночью таваришчи учьоннъйе

ну ванка тъй думаешь што што-та там переменилась што ли а как анекдотъй менят кагда их объектъй такие же самъйе на редкасть тупъйе
   

оценка

+1 -7

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

21 vanko | 20.09.201412:45

"след като изнамериха ракета, достигаща варшава само за два дни..."

Кибуц-лейди, такива вицове си разказвахме за албанците. Преди 30-ина години, по времето на Бай Тошо...

Накъде с тези соц. лафове, Другарко? Смее се
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

20 Frida | 20.09.201412:22

след като изнамериха ракета, достигаща варшава само за два дни, ново технологично достижение е на хоризонта - путинет - да здравствует новъй миравой домейн -точка пу! muhihihihi
   

оценка

+1 -9

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

19 Harry | 20.09.201411:03

Относно "Студената война" - не я обяви СССР, а Западът я обяви на Източния блок, и беше една от причините за бедността на изток. Защото Сталин след сдобиването на атомна и водородна бомби, отказа да бъде колония на Запада. По-точно обяви я Чърчил. Но така мислите, защото черпите представата си за света от телевизията, а не четете книги и най-важното -не мислите!
Русия тества дали ако я изключат от Интрнет, защото основните сървъри поддържащи Световната мрежа са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО под американски контрол, мрежата в страната ще продължи да функцинира.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

18 янаки | 20.09.201410:04

Превел съм три абзаца от една интересна статия в "The Financial Times", Великобритания „Western delusions triggered this conflict and Russians will not yield”, която изразява по-различна позиция, за това, какво се случва в Украйна.

„По всичко личи, че западните лидери са повярвали на собствената си пропаганда. Те предполагат, че недееспособната Украйна може да бъде присъединена към Западна Европа и да се направи демократична и процъфтяваща. Също така те са убедени, че Русия се стреми към териториални придобивки и за да се укроти, е възможно само като й се причиняват страдания. От там са санкциите, ДЕЗИНФОРМАЦИОННАТА ВОЙНА и укрепването на НАТО като военна сила.

Тази стратегия е основана на неправилно разбиране и погрешни оценки. Погрешно се смята, че става дума за борба за Украйна. За руснаците тя има много по-важно значение – това е борба за да се попречи да се включат под чужд контрол територии, които Русия смята за жизнено важни за оцеляването на страната.

Грешката в оценките е в това, че Русия е много по-силна, а Западът много по-слаб, отколкото той си въобразява. Западът, с който се сблъсква сега Русия не е онзи уверен в себе си съюз, който се провъзгласи победител в студената война. Сега това е разнородна смесица от страни, измъчени от икономическата несигурност и загубили моралните си ориентири....... (от друга страна) не може да се сравняват уродливите и скъпо струващи съветски въоръжени сили с подвижните и гъвкави въоръжени сили на съвременна Русия”.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

17 Прокопи | 20.09.201400:01

Не съм специалист пепе, затова и копирам части от една статия, която, между другото, завършва с извода, че вероятността за пълно подобно блокиране е нищожна.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

16 pepe | 19.09.201423:48

Под "физически адреси" всъщност имахпредвид цифровите IP адреси, не действително физическите адреси, моля за извинение Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани